Restaurantul nord-coreean care ascunde un secret periculos. Ce se vinde, de fapt, aici

19-05-2019 12:25

Restaurant nord-coreean in Hanoi

Coreea de Nord ar încălca sancțiunile impuse de Organizația Națiunilor Unite (ONU) în 2017 prin intermediul unui restaurant deschis în orașul vietnamez Hanoi.

Acesta ar fi, de fapt, o „fațadă” pentru o companie care vinde softuri performante de recunoaștere facială.

„Înțelegem că programatorii care lucrează în străinătate produc pentru regim sute de mii de dolari americani anual, așa că au capacitatea de a strânge fonduri peste granițe”, a declarat analistul Jason Arterburn, specializat pe situația din Coreea de Nord și China, de la Centrul pentru Studii Avansate pentru Apărare.

Experții mai avertizează că cei care dezvoltă aceste softuri și care își vând produsele online ar putea ajuta hackerii de la Phenian.

Conform sancțiunilor impuse de ONU, Coreea de Nord are interdicția de a vinde arme în străinătate, însă nu este clar dacă aceste programe performante sunt folosite în scopuri militare, scrie CNN.

Programele de recunoașere facială ar putea oferi o portiță prin care Phenianul să obțină bani în străinătate, în ciuda sancțiunilor.

„Serviciile ce țin de tehnologia informației nu sunt incluse în sancțiunile ONU. Este o metodă prin care Coreea de Nord să facă rost de bani”, a explicat analistul Cameron Trainer.

Potrivit experților, activitățile ilegale ale restaurantului din Hanoi ridică îngrijorări cu privire la ceea ce se întâmplă, de fapt, în spatele multor afaceri deschise de Coreea de Nord în străinătate.

„Ironia e că acționează așa pe față încât este mult mai dificil de a descoperi cum anume contribuie la evitarea sancțiunilor. Oamenii sunt foarte îngrijorați de asta”, a spus George Lopez, expert care a făcut parte din comisia care supraveghează dacă au Coreea de Nord respectă interdicțiile impuse de ONU.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: CNN


VIDEO PROTVPLUS.RO