Republica Moldova a parafat acordul cu Uniunea Europeana. Traian Basescu, in vizita la Chisinau

×
Codul embed a fost copiat

Republica Moldova a parafat vineri, cu ocazia summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, acordul de asociere cu Uniunea Europeana.

La Vilnius, in prezenta liderilor europeni inclusiv presedintele Romaniei, s-a semnat o pagina de istorie pentru moldovenii de peste Prut.

Tara lor, dar si Georgia au parafat acorduri de asociere cu Uniunea Europeana, care vor avea, in primul rand, consecinte economice benefice pentru cele doua popoare. In schimb, Bruxellesul nu a reusit sa convinga si Ucraina sa incheie un astfel de acord, care s-o aduca mai aproape de Occident.

"Uniunea Europeana a trecut Prutul" a spus Traian Basescu. Dar drumul e lung pana la incheierea propriu-zisa a acordului, a insistat presedintele Romaniei, care de la Vilnius a facut o escala la Chisnau. "Pentru a-i felicita pe moldoveni la ei acasa", a subliniat Traian Basescu.

Presedintele Georgiei si premierul Moldovei si-au pus astazi semnaturile doar pe ultima fila a acordului de asociere la UE. Textul de aproximativ 1000 de pagini ar fi fost prea stufos ca sa incapa in mapele celor doi politicieni.

Citește și
traian basescu
Traian Basescu: Marele risc pentru Republica Moldova ar fi un tratament cu aroganta din partea UE
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Acordul va ajuta economia Moldovei, eliminand taxele pe exporturi. Astfel, se estimeaza ca exporturile moldovenesti spre piata europeana vor creste cu 16%, reducand dependenta Moldovei fata de comertul cu Rusia.

Ramane insa de vazut daca pana la alegerile de anul viitor politicienii de la Chisinau vor reusi nu doar sa parafeze acest acord, ci sa-l si semneze.

In mod simbolic, acordurile de asociere cu Republica Moldova si Georgia, reprezinta un pas urias spre Europa pentru cele doua republici foste sovietice care au puternice minoritati rusofone sprijinite de Moscova.

"Vreau sa reamintesc angajamentul neclintit al UE pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova si Georgiei", a spus Herman van Rompuy, presedintele Consiliului European.

In cazul Ucrainei, insa, presiunile Moscovei par sa fi fost mai puternice decat mana intinsa Kievului de Uniunea Europeana.

"Atmosfera de aici de la summitul de la Vilnius nu a fost nicipe departe atat de festiva pe cat si-au dorit organizatorii. Politicienii europeni ar fi putut spune ca reuniunea a avut un real succes daca si Ucraina ar fi parafat acordul de asociere", a relatat Iuliana Garbacea, corespondent Pro TV.

Ucraina ar fi pus conditii care i-au consternat pe europeni: 160 de miliarde de euro si includerea Rusiei in negocieri.

Republica Moldova si Georgia au parafat separat Acordurile de Asociere cu Uniunea Europeana

"Traim un moment istoric, ce simbolizeaza incredere si deschidere in relatia dintre R.Moldova si UE", a declarat premierul moldovean Iurie Leanca, dupa parafarea acordului impreuna cu inaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

"Moldova, astazi am asigurat drumul nostru spre UE!", s-a adresat el, in limba romana, concetatenilor sai.

Anterior, Georgia si UE au semnat acordul de gestionare a crizelor si cel de colaborare in domeniul energetic, in timp ce Azerbaidjanul a semnat un acord de facilitare a regimului de vize cu UE.

Republica Moldova si Georgia au parafat separat Acordurile de Asociere cu Uniunea Europeana, joi, la Vilnius, cu putin timp inainte de inceperea summitului Parteneriatului Estic. Cu toate acestea, o pagina din document a fost pastrata pentru a fi parafata festiv, vineri, de catre liderii celor doua tari.

Partea tehnica a parafarii celor peste 900 de pagini ale acordului a durat cateva ore, negociatorii de la Bruxelles si Chisinau punandu-si semnatura pe fiecare pagina, relateaza Europa Libera.

La acest proces au participat negociatorii-sefi din partea Republicii Moldova - ministrul de Externe Natalia Gherman si adjunctul ministrului Economiei, Octavian Calmac - si cei ai UE - seful Directiei pentru Europa de Est, Caucaz si Asia Centrala a Comisiei Europene, Gunnar Wiegand, si negociatorul-sef pentru crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundata si Cuprinzatoare, Luc Devigne.

Cititi si: Europenii NU au reusit sa convinga Ucraina sa semneze acordul de asociere. Reactia liderilor din UE

Potrivit surselor oficiale, in cazul R.Moldova, ultimele parafe vor fi puse, vineri, de premierul moldovean Iurie Leanca si de inaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

La Vilnius, in paralel cu summitul Parteneriatului Estic, au loc mai multe reuniuni internationale, intre care un forum al organizatiilor neguvernamentale din tarile Parteneriatului Estic, la care participa, intre altii, comisarul pentru Extindere Stefan Füle si ministrii de externe ai Suediei si Poloniei, Carl Bildt si Radek Sikorski.

Comunistii din Republica Moldova protesteaza in fata delegatiei Uniunii Europene de la Chisinau

Comunistii din Republica Moldova si-au instalat doua corturi, joi, in fata delegatiei Uniunii Europene de la Chisinau, unde intentioneaza sa protesteze pana sambata fata de parafarea acordurilor cu Uniunea Europeana, la Vilnius, conform PRO TV Chisinau.

Manifestatia PCRM (Partidul Comunistilor din Republica Moldova) a inceput joi la pranz si va continua pana sambata in fata delegatiei UE de la Chisinau, unde comunistii moldoveni scandeaza sloganuri impotriva actualei guvernari a R.Moldova si isi exprima dezacordul fata de faptul ca proiectul Acordului de Asociere, care va fi parafat astazi la Vilnius, in Lituania, nu a fost facut public.

Unul dintre manifestanti a venit intr-o tinuta care, potrivit lui, semnifica moartea. Purtand steagul UE, el a vrut sa compare, astfel, raul pe care l-ar aduce aceasta entitate Republicii Moldova.

Un deputat al PCRM, Grigore Petrenco, a declara ca actiunea partidului sau a fost organizata cu scopul de a manifesta "impotriva politicilor promovate aici de Uniunea Europeana" si "impotriva atitudinii coloniale asupra Republicii Moldova."

Seful delegatiei UE la Chisinau, Pirkka Tapiola, a declarat ca oricine e liber sa protesteze, in limitele legii. "Tocmai am fost sa-l vad pe domnul (Vladimir) Voronin si l-am salutat. UE impartaseste principiul libertatii intrunirii si dreptul fiecarui cetatean de a-si exprima opinia in mod pasnic", a spus el.

In schimb, reprezentantii guvernarii afirma ca protestul PCRM nu este altceva decat o actiune disperata.

"Comunistii vor sa faca tot posibilul ca sa deturneze drumul nostru spre UE. Ceea ce fac ei este un fel de demagogie si actiuni disperate, sunt intr-o stare de nedumerire", a afirmat Valeriu Strelet, un lider al Partidului Liberal Democrat din R.Moldova.

Traian Basescu la Chisinau

Presedintele Traian Basescu se va deplasa, vineri, la Chisinau, conform ProTV Chisinau. Astfel, presedintele ar urma sa participe la receptia organizata cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.

Traian Basescu participa la summitul de la Vilnius, avand programata vineri, dupa sesiunea plenara, o declaratie de presa. Miercuri seara, inainte de plecarea la Vilnius, presedintele Basescu a declarat in legatura cu Republica Moldova: "Urmatorul proiect de tara pentru Romania, pe care cred ca de acum il putem spune public este: vrem sa ne intregim tara".

Presedintia nu a facut nicio precizare in legatura cu vizita de vineri a presedintelui Basescu la Chisinau.

Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, declara joi, pe Aeroportul "Henri Coanda", ca merge impreuna cu presedintele Traian Basescu si cu delegatia romana la Summit-ul de la Vilnius.

Acordul de Asociere, un instrument pentru R.Moldova de intensificare a relatiilor cu UE

Acordul de Asociere cu R.Moldova prevede, intre altele, crearea unei Zone de Liber Schimb Aprofundata si Cuprinzatoare (DCFTA), incurajand astfel integrarea economica a R.Moldova in UE.

Parteneriatul Estic, lansat in 2009 la summitul de la Praga, este o initiativa comuna a UE, a statelor sale membre si a tarilor partenere est-europene (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, R.Moldova si Ucraina). Acesta le ofera tarilor implicate in parteneriat posibilitatea de a se apropia de UE si de a-si intari legaturile politice, economice si culturale.

Sprijinul oferit de UE in cadrul acestui parteneriat este atat bilateral, cat si multilateral. O noua generatie de Acorduri de Asociere, care inlocuiesc Acordurile de Parteneriat si Cooperare incheiate cu tarile partenere (exceptie facand Belarusul) la sfarsitul anilor '90, este negociata cu unele tari pe baze individuale. in cazul Georgiei si Republicii Moldova, Acordurile de Asociere contin si prevederi pentru stabilirea unei Zone de Liber Schimb Aprofundata si Cuprinzatoare (DCFTA).

Parteneriatul promoveaza democratia si buna guvernare, creste siguranta energetica, promoveaza sectorul reformei si protectia mediului, incurajeaza contactele intre popoare, sprijina dezvoltarea economica si sociala si ofera fonduri suplimentare pentru proiecte destinate reducerii dezechilibrului socio-economic si creste stabilitatea.

Acordurile de Asociere sunt acorduri internationale pe care Comunitatea Europeana/Uniunea Europeana le-a incheiat cu tari terte in scopul de a stabili un cadru pentru relatiile bilaterale. Acordurile de Asociere difera sub aspectul continutului si finalitatii in functie de tara partenera. Aceste acorduri ofera in mod normal o liberalizare a schimburilor comerciale. In unele cazuri, ele pregatesc aderarea la Uniunea Europeana. Intr-un mare numar de cazuri, Acordul de Asociere inlocuieste Acordul de Parteneriat si Cooperare, intensificand insa relatiile intre parteneri.

Uniunea Europeana a incheiat Acorduri de Asociere (desi nu intotdeauna sub acest nume) cu numeroase tari. Un astfel de acord, numit Acord European de Asociere la UE, a fost semnat si de Romania in 1995. In prezent, acesta nu mai este in vigoare, Romania devenind membru UE in 2007. Acorduri de Asociere si Stabilizare au fost semnate si cu tarile din Balcani, dintre care unele au devenit state candidate pentru aderarea la UE.

In ceea ce priveste Acordul de Asociere cu Republica Moldova, acesta reprezinta o modalitate concreta de exploatare a dinamicii pozitive a relatiilor cu aceasta tara, concentrandu-se pe sprijinul unor reforme de baza, pe redresarea economica, guvernare, sectorul cooperarii si liberalizarii comertului R.Moldova cu UE.

Negocierile in cadrul Acordului de Asociere cu R.Moldova, succesor al Acordului de Parteneriat si Cooperare (APC), au fost lansate la Chisinau la 12 ianuarie 2010. In februarie 2012, au fost lansate negocierile privind DCFTA, un element central al Acordului de Asociere. Acestea au fost urmate de mai multe runde de negocieri, care s-au desfasurat, alternativ, la Bruxelles si Chisinau.

Cea de-a 14-a runda a avut loc la 14-15 martie 2013 la Bruxelles, iar negocierile s-au incheiat in iunie 2013.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Basescu, despre relatia cu Rep. Moldova: Urmatorul nostru obiectiv, vrem sa ne intregim tara
Basescu, despre relatia cu Rep. Moldova: Urmatorul nostru obiectiv, vrem sa ne intregim tara

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, ca urmatorul proiect de tara pentru Romania este intregirea tarii, mentionand ca este convins ca daca in Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci tara noastra va fi pregatita.

Traian Basescu: Marele risc pentru Republica Moldova ar fi un tratament cu aroganta din partea UE
Traian Basescu: Marele risc pentru Republica Moldova ar fi un tratament cu aroganta din partea UE

Presedintele Traian Basescu apreciaza ca, dupa Vilnius, "marele risc pentru Republica Moldova ar fi un tratament cu aroganta din partea UE", care nu ar tine cont de realitatile din tara vecina.

100.000 de oameni, prezenti la mitingul pro-Europa in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau
100.000 de oameni, prezenti la mitingul pro-Europa in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau

Conform Inprofunzime.md, aproximativ 100.000 de oameni au fost prezenti duminica in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, intr-un miting de sustinere a miscarii pro-europene din Republica Moldova.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.