Traian Basescu: Marele risc pentru Republica Moldova ar fi un tratament cu aroganta din partea UE

25-11-2013 13:56

traian basescu

Presedintele Traian Basescu apreciaza ca, dupa Vilnius, "marele risc pentru Republica Moldova ar fi un tratament cu aroganta din partea UE", care nu ar tine cont de realitatile din tara vecina.

Seful statului a declarat, luni, ca summit-ul de la Vilnius este un esec pentru Uniunea Europeana si un mic succes pentru Romania si Republica Moldova, potrivit Mediafax.

El si-a exprimat regretul ca Ucraina nu va mai semna acordul de asociere cu UE, catalogand drept "excesive" conditiile impuse Kievului de Uniune.

Presedintele a spus ca Iulia Timosenko s-a dovedit mai inteleapta decat Uniunea Europeana. In ceea ce priveste Republica Moldova, Traian Basescu a aratat ca, dupa summit-ul de la Vilnius, riscul pentru Republica Moldova ar fi un tratament cu aroganta din partea UE.

"Marele risc pentru Republica Moldova ar fi un tratament cu aroganta din partea UE - atentie, folosesc termenul cu responsabilitate - si care nu ar tine cont de realitatile electorale ale Republicii Moldova", a afirmat Basescu.

Mentionand ca anul viitor sunt alegeri in Republica Moldova, presedintele a avertizat ca, daca pana atunci nu se produce liberalizarea sistemului de vize pentru cetatenii moldoveni si nu se ratifica cele doua documente semante la Vilnius, exista riscul de a se produce rasturnari.

"Daca vin tot felul de politicieni care sa spuna sa adaugam conditii aditionale, se va rata obiectivul", a avertizat Traian Basescu.

El a mai spus ca isi asuma responsabilitatea ca la nivel Consiliului European sa transmita aceste mesaje, dar probabil ca nu la Vilnius, pentru ca nu ar vrea sa strice atmosfera. Traian Basescu a sustinut ca "Republica Moldova trebuie tratata pe realitatile din Republica Moldova, nu pe stil birocratic bruxelez".

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26