Europenii NU au reusit sa convinga Ucraina sa semneze acordul de asociere. Reactia liderilor din UE

Viktor Ianukovici

Liderii europeni nu au reusit joi seara sa convinga Ucraina sa semneze un acord de asociere istoric cu UE, la finalul unei noi zile de negocieri.

"Din nefericire, se pare ca argumentele" in favoarea semnarii "nu au ajuns la presedinte", Viktor Ianukovici, a declarat presedinta lituaniana Dalia Grybauskaite.

"Pana in prezent, pozitiile nu s-au schimbat", a adaugat ea la finalul unei cine intre sefii de stat si de guvern ai celor 28 de state UE si ai celor sase foste republici sovietice membre ale Parteneriatului oriental.

"Situatia nu s-a schimbat fundamental" intr-o saptamana "si sunt putine sanse" ca acordul sa fie semnat vineri, a confirmat o sursa diplomatica.

"Statele membre au ascultat din nou argumentele presedintelui ucrainean. Din nefericire, el nu vorbeste de acord, sau de semnare, ci de problemele economice ale Ucrainei", a explicat Grybauskaite, care asigura presedintia semestriala a UE.

Citește și
traian basescu
Traian Basescu, inainte de summit-ul de la Vilnius: "Ucraina este tema principala a intalnirii"

"El vrea ca aceste probleme sa fie rezolvate de UE si Rusia impreuna", a subliniat ea, in timp ce Ianukovici, care oscileaza intre Bruxelles si Moscova, a propus saptamana trecuta ca un acord de asociere cu UE sa fie discutat in trei intre Kiev, Bruxelles si Moscova.

Aceasta cerere a fost respinsa de UE, care sustine caracterul bilateral al acordurilor sale de asociere. Noile state membre din estul Europei "au explicat ca in decursul ultimilor 15 ani, au facut progrese tocmai datorita acestui gen de acorduri" prealabile intrarii lor in UE in 2004, a declarat presedinta Lituaniei.

In pofida acestor explicatii si a unei serii de intalniri cu lideri europeni, presedintele Viktor Ianukovici a ramas inflexibil. Menit sa contribuie la modernizarea politica si economica a acestei tari cu 46 de milioane de locuitori, acordul include o sectiune comerciala importanta care ar permite deschiderea unei vaste piete europene.

Insa Kievul, care ramane foarte dependent de Rusia pentru exporturile sale si livrarile de gaz, a preferat sa renunte la acest acord saptamana trecuta in fata amenintarilor ruse. Joi seara, de la sosirea sa la Vilnius, Ianukovici s-a intalnit timp de mai bine de o ora cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si al Comisiei, Jose Manuel Barroso, inainte de cina.

"Am slabe sperante ca vom reusi de data aceasta, insa usa ramane deschisa", a declarat cancelarul german, Angela Merkel, care urmeaza sa se intalneasca cu Ianukovici vineri dimineata inainte de reluarea lucrarilor summitului. Jocul se desfasoara in continuare si in Ucraina.

Opozanta arestata Iulia Timosenko, a carui eliberare a fost mereu o conditie esentiala impusa de UE, a cerut liderilor europeni sa "libereze Ucraina" semnand acordul "fara conditii".

Razgandirea Kievului a provocat furia opozitiei pro-europene care protesteaza de mai multe zile in piata Independentei, in centrul capitalei.

"Vrem schimbari, vrem sa traim alaturi de familia europeana, cu reguli europene, un nivel de trai european", a declarat joi la Vilnius Vitali Kliciko, unul dintre liderii opozitiei.

"Presedintele Ianukovici este pe punctul de a pune tara sa intr-o situatie de vulnerabilitate extrema deoarece a pierdut posibilitatea de a o ancora la Europa iar acum este in deriva. Insa in ce directie (...) catre est sau in jos, nu stiu", a comentat liderul diplomatiei suedeze Carl Bildt.

UE afirma constant ca acordul nu este "pe masa" doar in timpul summitului, ci ca va ramane disponibil si dupa, sugerand ca ar putea fi inca semnat in urmatoarele luni, mai ales in timpul summitului UE-Ucraina prevazut pentru februarie 2014. Insa pentru moment, europenii se pare ca vor trebui sa se multumeasca la Vilnius cu parafarea a doua acorduri de asociere, cu Georgia si cu Moldova. Semnarea definitiva va avea loc in cateva luni.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
"Sofia va trai intr-o Romanie reintregita". Primarul Chisinaului va fi nasul nepoatei lui Basescu

Dorin Chirtoaca a recunoscut indirect acest lucru. Edilul a fost intai sa o vada pe Sofia, dupa care a plecat la Summitul de la Vilnius impreuna cu Traian Basescu.

Traian Basescu, inainte de summit-ul de la Vilnius:
Traian Basescu, inainte de summit-ul de la Vilnius: "Ucraina este tema principala a intalnirii"

ProTV NEWS a transmis LIVE conferinta de presa a presedintelui Traian Basescu, de pe aeroportul Henri Coanda, inaintea Summit-ului de la Vilnius.

Recomandări
Consultări politice la Cotroceni. AUR refuză să participe: ”Iohannis, pleacă!”. USR intră la discuții separat de PSD și PNL
Consultări politice la Cotroceni. AUR refuză să participe: ”Iohannis, pleacă!”. USR intră la discuții separat de PSD și PNL

Preşedintele Klaus Iohannis a început, la Palatul Cotroceni, consultările cu partidele parlamentare în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit
VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit

Un accident de autocar urmat de un incendiu s-a soldat cu cel puţin 38 de morţi, sâmbătă, în statul brazilian Minas Gerais (sud-est), a anunţat poliţia, citată de AFP, potrivit News.ro.

Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum
Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum

Jurnaliștii au identificat numele a 84.761 de soldați ruși care au murit - până acum - în timpul invadării Ucrainei, se arată într-o investigație comună realizată de BBC Rusia și Mediazona, potrivit Kyiv Independent