Regiunea separatistă Osetia de Sud din Georgia va organiza un referendum de alipire la Rusia
Regiunea separatistă Osetia de Sud din Georgia va organiza un referendum privind alipirea de Rusia, a anunțat președintele încă în exercițiu Anatoly Bibilov, citat de agenția de stat rusă Tass.
Anunțul făcut vineri a dezvăluit că locuitorii zonei vor participa la un referendum pe 17 iulie, după ce Moscova a recunoscut regiunea ca fiind independentă, în urma unui război cu Georgia în 2008.
Kremlinul a susținut regiunea financiar, a oferit cetățenie rusă populației din Osetia de Sud și a staționat mii de soldați în zonă, lucruri pe care le-a făcut și în cazul regiunii Donbas din estul Ucrainei, conform Reuters.
Ce a spus noul președinte al Osetiei de Sud, Alan Glagoev, despre alipirea de Rusia
Osetia de Sud are o populație de aproximativ 60.000 de oameni și se află lângă Osetia de Nord, care este parte din Rusia.
Liderii Georgiei au spus în martie că un referendum privind alipirea Osetiei de Sud de Rusia este inacceptabil.
Noul lider al Osetiei de Sud, Alan Glagoev, care a câștigat alegerile prezidențiale weekendul trecut, a spus miercuri că va aștepta un semnal din partea Rusiei înainte de a organiza un referendum.
„Acesta nu este un proces unilateral. Trebuie să ne înţelegem partenerul strategic. De îndată ce va exista un semnal, de îndată ce va exista înţelegerea că a sosit timpul, cu siguranţă noi vom ţine acest referendum'', a spus Glagoev, conform Agerpres.
Precedentul din Georgia pentru acțiunile Rusiei în Ucraina
Tratamentul aplicat de Moscova Osetiei de Sud şi Abhaziei, o altă republică autonomă georgiană, a creat un precedent pentru acţiunile mai recente ale Rusiei în Ucraina.
La 21 februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut regiunile Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, ca fiind independente, iar după câteva zile trupele ruse au invadat această ţară sub pretextul protejării populaţiei rusofone de un „genocid” comis de forţele ucrainene.
În luna martie, fostul lider sud-osetin Anatoli Bibilov anunţase că regiunea va lua măsuri în viitorul apropiat pentru a deveni parte a Federaţiei Ruse.
CITEȘTE ȘI: Liderii progresiști de stânga din Europa cer desființarea NATO. Cum văd ei calea către pace