Ambasadorul SUA la Chișinău: „Statele Unite nu văd dovezi că Rusia intenţionează să extindă războiul în R. Moldova”

Ultima actualizare: 11-05-2022 21:40
armata, moldova
Getty

Statele Unite ale Americii nu văd dovezi că Rusia intenţionează să îşi extindă războiul în Republica Moldova în acest moment, a declarat ambasadorul SUA la Chişinău, Kent D. Logsdon.

Conform unui comunicat de presă al misiunii diplomatice americane, citat miercuri de Ziarul de Gardă, iar mai apoi de Agerpres, reprezentanții SUA aflați peste Prut monitorizează situația în mod constant.

„Statele Unite nu văd dovezi că Rusia intenţionează să îşi extindă războiul în Republica Moldova în acest moment. Continuăm să monitorizăm îndeaproape situaţia şi să împărtăşim informaţii cu partenerii noştri de aici,” au declarat oficialii americani într-un mesajul postat de Ambasada SUA în Republica Moldova.

Ce a spus Directoarea serviciilor naționale de informații din SUA despre pregătirile lui Putin

Ambasadorul Logsdon a făcut aceste declaraţii marţi, în cadrul unei întâlniri cu cetăţeni americani aflaţi în Republica Moldova, în cea mai mare parte oameni de afaceri.

La 10 mai, directoarea serviciilor naţionale de informaţii (DNI) din SUA, Avril Haines, a declarat că Vladimir Putin „se pregăteşte de un conflict prelungit în Ucraina”, iar obiectivele sale se extind dincolo de regiunea Donbasului, având ambiţia de a-şi impune controlul până la regiunea separatistă Transnistria, potrivit Ziarul de Gardă.

Ulterior, Ministerul Apărării al Republicii Moldova a declarat că instituţiile abilitate de la Chişinău examinează în continuare tot spectrul de scenarii, care vizează evoluţiile de securitate din regiune, iar cumulul de informaţii nu indică un risc de extindere a războiului pe teritoriul republicii.

În acelaşi context, Ministerul Apărării de la Chişinău a lansat un apel către opinia publică să evite orice speculaţii pe această temă şi să nu scoată din context declaraţiile directorului comunităţii de informaţii din SUA, Avril Haines, conform publicaţiei citate.

Reacția autorităților de la Chișinău după ce s-a spus în presă că Rusia ar putea ataca Republica Moldova

Săptămâna trecută, reprezentanții Ministerului Apărării al Republicii Moldova au spus că nu există indicii care ar arăta că țara este în pericol.

Autoritățile de la Chișinău au afirmat că riscurile de securitate sunt evaluate constant, după ce un articol din The Times a precizat că Rusia ar intenționa să deschidă un nou front împotriva Ucrainei, dinspre Republica Moldova, care ar putea fi atacată.

„Toate instituțiile statului sunt în regim de alarmă încă de la începerea războiului din Ucraina și monitorizează atent situația. În acest moment, nu există indicii care ar arăta că Republica Moldova este în pericol,” a declarat pentru PRO TV Chișinău purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Republicii Moldova, Ala Deaconu.

Mai multe „indicii” ar fi arătat că într-un viitor apropiat este posibil un atac asupra Republicii Moldova, conform unor surse militare ucrainene citate de ziarul britanic, iar mai apoi de Agerpres.

Dacă o astfel de incursiune ar avea succes, ea le-ar permite forţelor ruse să pătrundă în portul ucrainean Odesa, de la Marea Neagră, dinspre vest, a scris The Times.

CITEȘTE ȘI: Val de demisii în Rusia. Vladimir Putin numește cinci guvernatori interimari

Ucraina a încercat să perturbe vânzările de alcool în Rusia. „Oamenii trebuie să fie treji pentru a face faţă propagandei”

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO