Liderii progresiști de stânga din Europa cer desființarea NATO. Cum văd ei calea către pace

Ultima actualizare: 13-05-2022 20:53
NATO
Getty

Liderii progresiști ai mai multor mișcări de stânga din Europa au pledat vineri la Atena pentru desființarea NATO.

Aceștia au spus că este necesară promovarea unei alianțe de țări nealiniate ca singură cale de construire a unei păci durabile, conform agenției EFE, citată de Agerpres.

În aşa-numita Declaraţie de la Atena, Internaţionala Progresistă, mişcarea de stânga europeană DiEM25 şi secţiunea sa greacă MeRA25 au apreciat că „pacea durabilă poate fi obţinută doar prin înlocuirea tuturor blocurilor militare cu un cadru internaţional de securitate pentru dezescaladarea tensiunilor, extinderea libertăţilor, combaterea sărăciei, limitarea exploatării, promovarea justiţiei sociale şi de mediu şi încetarea dominaţiei unei ţări asupra alteia”.

Politicianul grec Ianis Varufakis: Marile blocuri militare „generează insecuritate şi sporesc tensiunea”

Declaraţia a fost prezentată, la o conferinţă de presă, de fostul ministru grec de finanţe şi în prezent secretar general al MeRA25, Ianis Varufakis, de fostul preşedinte al Partidului Laburist britanic Jeremy Corbyn şi de jurnalista şi scriitoarea turcă Ece Temelkuran, o opozantă a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi care s-a autoexilat în Croaţia.

Semnatarii documentului au insistat că sunt alături de poporului ucrainean, solicitând încetarea imediată a focului, retragerea trupelor ruse şi un acord de pace sub auspiciile ONU şi garantat de UE, SUA şi Rusia.

Varufakis a spus că marile blocuri militare „generează insecuritate şi sporesc tensiunea'” în anumite regiuni şi că trimiterea de armament Ucrainei contribuie la creşterea numărului de morţi şi la escaladarea unui conflict pe care „Ucraina nu-l va câştiga”.

Politicianul grec de stânga a respins şi ideea creării unei armate europene, ceea ce în opinia sa ar necesita o uniune politică a blocului comunitar, inexistentă la ora actuală. Totodată, acesta a descris recenta propunere a şefului diplomaţiei europene Josep Borrell de a se confisca activele ruseşti supuse sancţiunilor drept „furt”, criticând astfel ideea ca sumele obţinute astfel să fie folosite la reconstrucţia Ucrainei.

Jeremy Corbyn a criticat UE și Vestul în legătură cu conflictul Rusia-Ucraina

De asemenea, Jeremy Corbyn a acuzat Uniunea Europeană că ar fi folosit un limbaj războinic în timpul conflictului dintre Rusia și Ucraina, în loc să folosească discursuri pacifiste. Politicianul britanic a criticat și Organizația Națiunilor Unite (ONU) pentru neimplicare.

„Am avut o oportunitate în anul 1991, odată cu dezintegrarea URSS, să renunţăm la marile blocuri militare şi nu am profitat de ea, dar avem acum o altă oportunitate,” a declarat Corbyn.

La câteva zile după invazia Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie, Corbyn a spus că Vestul ar trebui să „revină la documentele originale” legate de Ucraina, din Budapesta și Minsk, care au fost „făcute să aducă o încetare a focului de lungă durată.”

„Adesea, cei care au o altă părere în vremuri în care există o percepție de unitate completă sunt văzuți ca voci prevestitoare pentru viitor, deci a fi un pic nepopular o dată sau de două ori nu este un lucru rău,” a adăugat acesta.

CITEȘTE ȘI: Ambasadorul SUA la Chișinău: „Statele Unite nu văd dovezi că Rusia intenţionează să extindă războiul în R. Moldova”

Ucraina a încercat să perturbe vânzările de alcool în Rusia. „Oamenii trebuie să fie treji pentru a face faţă propagandei”

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO