Războiul din Ucraina, transpus pe pereții unei case dintr-un sat bulgăresc. Biden și Macron apar pe alte imobile
De la portretele președintelui Zelenski sau ale membrilor trupei Beatles, până la zeci de personaje fantastice pot fi întâlnite pe zidurile caselor dintr-un sat din Bulgaria.
Mica localitate din țara vecină a devenit faimoasă în ultimii ani datorită celor mai trăsnite desene care au împânzit cădirile și gardurile din sat.
De șapte ani încoace, vară de vară, artiști din toată Bulgaria, dar și din Polonia se adună în acest sat din centrul țării pentru a da frâu liber imaginației, pe pereții caselor din localitate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gary Cattell, student la Arte: "Cred că Ventsi (unul dintre organizatori) a avut o idee minunată aici, să facă ceva diferit în sat. Și, pentru noi, ca studenți la Artă, venim aici să învățăm. Noi avem pereți pe care să pictăm, iar satul are cu ce să atragă turiști și sperăm că asta ajută satul să supraviețuiască și îi convinge pe oameni să vină în vizită".
Portretul lui Joe Biden lângă ștrumfi și căpcăunul Shrek
Pe zidurile caselor tronează desene uriașe în care apar președinții Joe Biden, Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron. Printre ei sunt și zeci de personaje precum ștrumfii, căpcăunul Shrek sau prințesa Fiona. Nu lipsesc nici scenele istorice sau secvențele din filme faimoase, ca "Pirații din Caraibe".
Karolina Koslewska, studentă la Arte: "Pentru artiști, arta este o cale minunată de a-și exprima sentimentele, emoțiile, în special cele legate de război. Așa că ceea ce facem aici este o modalitate grozavă de a ne exprima frustrarea pe care o avem cu privire la războiul fără sens care se desfășoară chiar acum".
Oranizatorii evenimentului, artiști și curatori bulgari și polonezi, spun că, încă de la început, ideea unei asemenea acțiuni a venit din dorința de a arăta unei lumi globalizate că o bunicuță dintr-un sat bulgăresc poate sta alături de un lider mondial.
Katarzyna Piryankov, artist și curator: "O mulțime de oameni de aici din sat, dar și alte sate ies din case, stau pe bănci după-amiaza și așteaptă să mai treacă cineva, cu care să poată sta de vorbă. Și ne-am hotărât, prin acest proiect, să chemăm niște oameni importanți din lumea politicii, culturii, sau chiar vedete să vină aici și să stea pe aceste bănci. Sunt pictați, bineînțeles, vin simbolic într-un loc necunoscut, dar care a devenit un centru al vieții, al cunoașterii vieții".
Micul sat din țara vecină are doar 400 de locuitori, care îi așteaptă în fiecare an cu nerăbdare pe tinerii artiști să vină să adauge noi desene în colecțiile de pe zidurile caselor. Muzeul în aer liber atrage tot mai mulți turiști care trec pe aici să admire graffitti-urile rurale.