"Războiul e pierdut!". Un maior rus capturat cere oprirea conflictului din Ucraina și restabilirea ordinii în țara sa
Ofensiva ucraineană pare să ia avânt. Mai multe localități din sudul țării au fost eliberate, iar trupele Kievului luptă deja în localități aflate pe linia principală de apărare a rușilor.
Situația e dificilă pentru aceștia din urmă. Analiștii occidentali sunt de părere că rezervele Moscovei s-au cam terminat, iar frontul ar putea ceda în perioada imediat următoare.
Între timp, rubla a atins cel mai scăzut nivel din ultimele 17 luni în raport cu dolarul american.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe frontul din sud, armata ucraineană a înregistrat câteva victorii importante în ultimele zile. Localitatea Urojaine a fost eliberată, iar elemente ale unităților ucrainene au fost observate în centrul orașului Robotine, unul dintre punctele fortificate din linia principală de apărare rusă.
Militarii moscoviți au suferit pierderi grele. Potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studiul Războiului, rușii nu mai au rezerve și sunt nevoiți să mute trupe dintr-o parte în alta pe linia frontului, ca să blocheze atacurile ucrainene.
Au loc lupte grele și pe malul stâng al Niprului, aflat până de curând sub controlul rușilor. Ucrainenii și-au consolidat pozițiile, ceea ce pune presiune pe flancurile armatei ruse. O unitate de recunoaștere a fost distrusă de armata Kievului, care l-a și capturat pe maiorul care o conducea. Acesta a dezvăluit detalii importante despre pozițiile soldaților săi și a făcut apel la revoltă în rândurile armatei ruse.
Maiorul rus Tomov: "Trebuie să oprim acest război fără sens de pe teritoriul Ucrainei. Războiul e pierdut, nu ne va aduce nimic bun. Trebuie să vă întoarceți la unitățile voastre și la diviziile de pe teritoriul Federației Ruse și să restabiliți ordinea în propria noastră țară, așa cum a făcut Prigojin".
Rușii au bombardat Odesa cu rachete de croazieră
În replică, rușii au bombardat Odesa cu rachete de croazieră, lansate din Marea Neagră, și drone kamikaze.
Ucrainenii au reușit să distrugă o parte din rachete și drone înainte să-și atingă ținta. Altele au lovit în plin un centru comercial. Propaganda rusă a anunțat cu surle și trâmbițe că atacul a fost un succes.
Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării: "Peste noapte, forțele armate ruse au lansat un atac cu ajutorul unor arme de precizie cu rază lungă de acțiune, asupra unor centre de producție și depozitare a dronelor navale folosite de armata ucraineană pentru atacuri teroriste".
Cu toate astea, starea de spirit în tabăra rusă e tot mai tensionată, chiar și între civili și militari. Pe rețelele de socializare au apărut imagini dintr-un restaurant din orașul ocupat Donețk, unde o localnică de etnie rusă le aruncă vorbe grele unor militari ruși.
Femeie de etnie rusă din Donețk: "Dacă mai veniți aici, vorbesc serios, dacă mai veniți vreodată aici... Atunci când se vor întoarce băieții noștri de la război, o să vă îngropăm.
Fetelor, ia spuneți-mi, vreți să-i vedeți aici pe ticăloșii ăștia cu ochii mijiți? În Donețk? Cu siguranță nu!".
Rubla e în cădere liberă
La Moscova, rubla se depreciază de la o zi la alta. Luni a atins cel mai scăzut nivel din ultimele 17 luni: 101 ruble pentru 1 dolar, în condițiile în care banca centrală a Rusiei a făcut eforturi disperate să controleze inflația. De altfel, pe piața neagră de la Moscova, un dolar american poate fi cumpărat cu 160 de ruble.
Analiștii spun că deprecierea rublei este determinată de creșterea cheltuielilor militare, de sancțiunile occidentale, dar și de o scădere a exporturilor, în special în sectorul energetic.