Război total în parlamentul Franței din cauza ploșnițelor. "E nevoie să infesteze și sediul Guvernului ca să reacționați?"
Francezii sunt în război cu ploșnițele, iar subiectul pare să fi monopolizat până și dezbaterile parlamentare.
Într-o mini-scenetă melodramatică, lidera Alianței dintre ecologiști și extrema stângă din Adunarea națională a cerut socoteala șefei guvernului.
Aceasta a anunțat pentru vineri o ședință a ministerelor implicate in cruciada împotriva păcătoaselor insecte.
Cu mai puțin de un an înainte de a găzdui Jocurile Olimpice, Parisul pare să fi ajuns într-adevar la cheremul ploșnițelor de pat, iar francezii sunt în pragul psihozei.
Oficial, 11% dintre locuințe au fost invadate de aceste insecte. Dar mult mai vizibile sunt în metroul parizian, trenurile de mare vitează și chiar pe aeroportul Charles de Gaulle. Aseară, ploșnițele au încins spiritele în Adunarea Națională.
Mathilde Panot, președinta grupului LFi Nupes din Adunarea Națională: "Un val de panică a cuprins țară! Ploșnițele proliferează în spitale, școli, cămine de bătrâni, închisori, trenuri, chiar și în săli de cinema. Ploșnițele transformă în calvar viața compatrioților noștri infestați, le distruge somnul, le provoacă paranoia și îi izolează din punct de vedere social. Ploșnițele sunt o problemă naționala de sănătate publică, dar guvernul nu face nimic".
Pentru un plus de impact, lidera Alianței dintre ecologiști și extrema stânga n-a uitat nici de recuzită.
Mathilde Panot, președinta grupului LFI Nupes din Adunarea Națională arată fiola cu ploșnița: "Doamna prim-ministru, insecta asta mititică răspândește disperare în țara noastră! E nevoie să infesteze și Matignon-ul (sediul guvernului), ca să reacționați în sfârșit?".
Șefa guvernului a încercat să se apere. A dat asigurări că s-au luat măsuri și că problema nu e doar franceză ci generală.
Elisabeth Borne, prim-ministru al Franței: "S-ar cuveni un strop de decență, doamna președintă. De ce nu spuneți că, în urma cu un an și jumătate, în martie 2022, planul inter-ministerial de luptă impotriva ploșnițelor, inițiat de Ministerele Tranziției Ecologice, al Locuintelor și al Sănătății, a ilustrat atenția guvernului și a declanșat primele măsuri?.
Doamnelor și domnilor deputați, ploșnițele au infestat majoritatea marilor orașe ale lumii. Studiile au arătat că proliferarea lor e legată de turism și rezistența la insecticide".
După ce au dispărut din viaţa de zi cu zi în anii 1950, ploşniţele de pat au revenit în multe ţări dezvoltate în ultimii treizeci de ani.