Cum combatem infestarea cu ploșnițe. Mai multe zone din țară sunt afectate de răspândirea insectelor
Mai multe zone din țară sunt infestate cu ploșnițe, spun importatorii de insecticide și firmele de curățenie. Comenzile pentru diverse soluții de combatere a ploșnițelor s-au dublat, față de aceeași perioadă a anului trecut.
Specialiștii spun că aducem aceste insecte pe haine și în valize, când venim din vacanță, și că ar trebui să controlăm atent salteaua din hotel și să spălăm bine hainele când ajungem acasă. Odată un apartament infestat, ploșnițele vor migra în scurt timp în casele vecinilor.
Sunt confundate întâi cu înțepăturile de țânțar, de fapt, mușcăturile sunt provocate de ploșnițe. Pentru că semnele nu contenesc să apară, de la începutul vacanței de vară mii de români au mers cu copiii la medic, de teama unor alergii.
Dr. Adriana Nicolae, medic alergolog: „Așa arată înțepăturile. Zonele sunt mai ridicate, dar și cu o ușoară veziculație”.
Reporter: Poate fi un aspect diferit de la om la om?
Medic alergolog: „Sigur că da! Poți să administrezi, nu neapărat pentru usturime, cât pentru mâncărime un antihistaminic, pentru că în reacțiile de genul ăsta se descarcă local și histamină. Ei trebuie să facă revoluție în casă, să apeleze la substanțe care ar trebui să distrugă ploșnițele”.
Căutările pe internet pentru termenul „ploșnițe” au o creștere fulminantă în lunile de vară. Față de luna ianuarie, din iunie de trei ori mai mulți români au au avrut sa afle cum arată mușcătura, unde stau și de unde pot cumpăra soluții, prafuri, spray-uri și aparate cu ultrasunete care elimină ploșnițele.
Mirela Vîlcea, reprezentantul unui importator de insecticide: „Față de anul trecut, comenzile s-au dublat. Zonele infestate sunt Bucureștiul, Timiș și Hunedoara-Arad ar fi pe locul trei”.
De unde vin ploșnițele? Inițial, din țări vestice, aduse de cei care au fost în vacanțe acolo sau au venit, în concedii, în România. Anglia și Belgia se confruntă cu invazii masive. Specialiștii îi învață pe oameni cum să procedeze, când vin din vacanță.
Mirela Vîlcea, reprezentantul unui importator de insecticide: „Se verifică saltelele. Dacă apar ca niște punctulețe mici negre pe la colțurile saltelei nu ne cazăm. Cerem o altă cameră sau mergem în alt loc. Nu ne punem niciodată bagajele direct pe pat, că ducem acasă suveniruri. Aparatele cu ultrasunete se pun în priză, se lasă permanent, ele emit un sunet înalt care nu afectează niciun fel omul, dar previne apariția lor”.
Hainele valizele și toate obiectele care au putut ajunge în contact cu aceste insecte trebuie spălate imediat cum ne întoarcem din vacanță.
Când nu luăm aceste măsuri de prevenție, ploșnițele se răspândesc rapid în toată casa. Următorul pas - din apartamentul- sursă, la ceilalți vecini din bloc.
Așadar, dacă problema nu e gestionată la nivel de asociație de locatari, degeaba oamenii stârpesc gângăniile doar din casa lor. Apartamentul va fi reinfestat.
Un tratament eficient pentru ploșnițe costă între 80 și 700 de lei și trebuie repetat de mai multe ori, pe parcursul a 2-3 săptămâni.