Război în Ucraina, ziua 54. Zelenski: A început ofensiva rusă în estul țării, a început bătălia pentru Donbas

Se așteaptă ca forțele rusești să înceapă o nouă ofensivă de amploare în estul țării, după ce s-au retras din regiunea Kiev și din alte părți ale țării.

atacuri in lvov, ucraina
Getty

Război în Ucraina, ziua 54. Știrile Pro TV v-au prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului declanșat de Rusia.  

18-04-2022 14:01
18-04-2022 23:23

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat începerea unei ofensive rusești împotriva estului Ucrainei, o parte a căruia se află în mâinile separatiștilor pro-ruși și unde luptele ucigașe s-au intensificat.

"Putem spune acum că trupele rusești au început bătălia pentru Donbas, pentru care se pregătesc de mult timp", a declarat Zelenski într-un discurs publicat pe Telegram, potrivit Euronews

"O foarte mare parte din întreaga armată rusă este acum axată pe această ofensivă", a adăugat liderul Ucrainei.

18-04-2022 23:22

Oficial ONU: Încetarea focului în Ucraina nu se întrezărește la orizont în acest moment

O încetare a focului în Ucraina nu se întrezărește la orizont, dar ar putea avea loc în următoarele săptămâni, în funcție de modul în care continuă războiul și negocierile în curs, potrivit lui Martin Griffiths, subsecretar general al ONU pentru afaceri umanitare și coordonator al ajutorului de urgență.

Griffiths a declarat că intenționează să meargă în Turcia la sfârșitul acestei săptămâni pentru a se întâlni cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan pentru a identifica modalitățile prin care ONU poate contribui la sprijinirea procesului de menținere a păcii și de negociere între Ucraina și Rusia, notează CNN

18-04-2022 23:07

Operațiunile Rusiei se intensifică în estul Ucrainei

Rusia își începe noua ofensivă în estul Ucrainei. Secretarul Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat că Rusia a încercat să străpungă apărarea ucraineană "de-a lungul aproape întregii linii de front din regiunile Donețk, Luhansk și Harkov".

"Au început încercarea de a începe faza activă", a adăugat el, în comentarii care au fost televizate.

Danilov a precizat că trupele rusești au capturat orașul Kreminna, la aproximativ 50 km nord-est de Kramatorsk, dar că trupele ucrainene "rezistă în celelalte zone", notează BBC.

Forțele rusești au efectuat raiduri grele de bombardament asupra fabricii de fier și oțel Azovstal, a declarat consiliul municipal din Mariupol.

Imagini publicate luni pe Telegram arată un nor mare de fum care iese din ceea ce se presupune a fi secțiunea nordică a marelui complex despre care se spune că găzduiește forțele ucrainene rămase, precum și până la 1.000 de civili care au căutat adăpost acolo.

În acest moment nu au fost raportate victime sau pagube, potrivit Euronews.

18-04-2022 22:43

Trupele rusești au capturat orașul Kreminna, anunță guvernatorul regiunii Luhansk

Trupele rusești au capturat, luni, orașul Kreminna din estul Ucrainei, au declarat autoritățile locale, în timp ce forțele armate ucrainene au lansat atacuri asupra forțelor rusești din localitatea vecină Rubijne.

"A avut loc un atac major în noaptea de duminică spre luni în Kreminna. Armata rusă a intrat deja acolo, cu o cantitate imensă de echipament militar... Apărătorii noștri s-au retras pe noi poziții", a declarat guvernatorul regional din Luhansk, Sergiy Gaiday, informează France 24.

18-04-2022 21:02

Armata rusă susține că a distrus un mare depozit de arme străine livrate recent Ucrainei în apropierea orașului Liov din vestul țării.

Avioane rusești au lovit în luni dimineață un centru logistic ucrainean care deținea "loturi mari de armament străin, livrate Ucrainei în ultimele șase zile de către Statele Unite și țările europene", și le-au "distrus", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, potrivit Al Jazeera.

18-04-2022 20:57

Zelenski a discutat cu șeful FMI despre reconstrucția postbelică a Ucrainei

Volodimir Zelenski a discutat cu șeful Fondului Monetar Internațional (FMI) despre perspectivele de redresare financiară și de reconstrucție, în cadrul unei conversații pe care a descris-o ca fiind pozitivă.

"Am discutat cu directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, despre problema asigurării stabilității financiare a Ucrainei & pregătirile pentru reconstrucția postbelică. Avem planuri clare pentru acum, precum și o viziune a perspectivelor. Sunt sigur că cooperarea dintre FMI & Ucraina va continua să fie fructuoasă", a scris Zelenski pe Twitter, potrivit CNBC.

În replică, Kristalina Georgieva a scris pe Twitter: "Mulțumesc @ZelenskyyUA pentru convorbirea foarte bună de astăzi. Continuarea sprijinului economic din partea partenerilor Ucrainei este esențială pentru a pune bazele reconstrucției unei #Ucraine moderne și competitive".

18-04-2022 20:18

Anchetatorii ucraineni au examinat 269 de cadavre în Irpin, în apropiere de Kiev, de când orașul a fost recucerit de la forțele rusești la sfârșitul lunii martie, a declarat un oficial de poliție pentru reporteri, în timp ce muncitorii săpau morminte proaspete la periferia orașului.

Orașul, care avea o populație de aproximativ 62.000 de locuitori înainte de război, a fost unul dintre principalele focare de luptă cu trupele rusești înainte ca acestea să se retragă din regiunile nordice ale Ucrainei pentru a-și intensifica ofensiva în est, potrivit The Guardian.

18-04-2022 19:08

Putin a medaliat trupele responsabile de masacrul de la Bucea

Președintele rus a acordat brigăzii 64, care a ocupat Bucea de lângă Kiev în martie, titlul onorific de "Gărzi" pentru "acțiuni exemplare" în timpul războiului împotriva Ucrainei.

Decretul lui Putin : "Pentru eroismul în masă și curajul, tăria și curajul de care a dat dovadă personalul brigăzii în operațiunile de luptă pentru protejarea Patriei și a intereselor statului în conflictele armate".

Putin a semnat un decret prin care a conferit un titlu onorific brigăzii 64 de pușcași motorizați separați după ce aceasta a fost retrasă din regiunea Kiev. În decret, el a remarcat, de asemenea, "acțiunile exemplare" ale militarilor brigăzii în timpul războiului împotriva Ucrainei, notează pravda.com.ua.

Brigada este o subdiviziune a Armatei 35 de arme combinate a Districtului Militar de Est și este desfășurată în Teritoriul Khabarovsk.

Membrul grupului de negociere al Ucrainei, Mihail Podolyak, s-a arătat indignat de această decizie și a cerut lumii să înțeleagă că împotriva Ucrainei se comite un genocid.

18-04-2022 18:23

Primarul orașului Melitopol a descris experiența sa de a fi ținut ostatic aproape o săptămână de către forțele rusești, luna trecută.

Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol, care a fost capturat, a declarat după ce a fost eliberat: "Au fost șase zile periculoase, deoarece am înțeles că pentru ruși, viața mea și a civililor valora zero. Au venit la mine noaptea cu cinci sau șapte soldați și au vorbit timp de aproximativ patru sau cinci ore, un dialog dur".

Fedorov a afirmat că soldații ruși "au vrut să facă un exemplu din mine", adăugând că s-a confruntat cu tortură "psihologică", dar nu fizică.

"Soldații ruși au presupus că vor fi bine primiți, dar nu a fost așa... și de aceea rușii au fost foarte, foarte furioși", a spus edilul.

Primarul, care se află în prezent la Roma după ce a fost eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri, a declarat că este încă în contact regulat cu oamenii din Melitopol.

Civilii de acolo nu au la dispoziție alimente sau farmacii și "nu este sigur să mergi pe străzi", a adăugat Fedorov, conform Sky News

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că se așteaptă la o creștere a "sprijinului de securitate" pentru Ucraina din partea Uniunii Europene.

"Prețul agresiunii" Rusiei trebuie să fie majorat, a declarat el într-un mesaj pe Twitter după ultimele sale discuții cu președintele Lituaniei, unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei în UE, informează The Guardian.

18-04-2022 16:31

Primarul din Liov spune că șapte persoane au fost ucise de atacurile cu rachete rusești

Primarul din Liov afirmă că atacurile cu rachete rusești asupra orașului au ucis cel puțin șapte persoane, revizuind un bilanț anterior furnizat de oficialii locali.

Andriy Sadovyi a declarat că alte 12 persoane au fost rănite în urma atacurilor, despre care oficialii au spus anterior că au ucis șase persoane, potrivit Al Jazeera.

18-04-2022 16:17

Kremlinul acuză Ucraina că și-a schimbat poziția cu privire la problemele discuțiilor de pace

Kremlinul a acuzat Ucraina că și-a schimbat poziția în privința unor chestiuni care au fost deja convenite în cadrul discuțiilor de pace.

Reuters relatează că purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor, în cadrul unei teleconferințe, că contactele continuă la nivel de experți în cadrul procesului de negociere.

"Din păcate, partea ucraineană nu este consecventă în ceea ce privește punctele care au fost convenite. Își schimbă adesea poziția, iar tendința procesului de negociere lasă mult de dorit", a spus Peskov, transmite BBC.

18-04-2022 15:59

Putin afirmă că sancțiunile impuse Rusiei reprezintă un "autogol" al Occidentului

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că țările occidentale și-au dat un autogol prin impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza Ucrainei, sancțiuni care, în opinia sa, au dus la o "deteriorare a economiei în Occident".

Vorbind despre starea economiei interne a Rusiei, Putin a declarat, potrivit Reuters, că inflația se stabilizează și că cererea cu amănuntul din țară s-a normalizat, informează The Guardian.

18-04-2022 15:48

Rusia expulzează o parte din personalul ambasadei Bulgariei la Moscova

Ministerul de Externe al Rusiei afirmă că a declarat "personae non grata" o parte din angajații ambasadei Bulgariei la Moscova, ca represalii pentru decizia Sofiei de a expulza 10 diplomați ruși în luna martie, potrivit Al Jazeera.

Decizia a fost anunțată într-o scurtă declarație care nu a precizat însă câți bulgari au fost somați să plece.

18-04-2022 15:26

Mama unui marinar care s-ar fi aflat pe nava de război rusească Moskva, care s-a scufundat, a spus că fiul său a sunat-o plângând din cauza celor văzute.

18-04-2022 15:20

Aproape 5 milioane de ucraineni, majoritatea femei și copii, au plecat din Ucraina de la începutul războiului, potrivit AFP.

18-04-2022 15:17

Cel puțin nouă persoane ucise în Harkov

Cel puțin nouă persoane au murit și alte 25 au fost rănite în ultimele 24 de ore, în regiunea Harkov, în urma atacurilor trupelor ruse, potrivit consiliului regional.

18-04-2022 14:49

Ambasada Italiei în Ucraina, transferată în martie de la Kiev la Liov, s-a redeschis luni în capitala ţării, potrivit Agerpres.

18-04-2022 14:43

O femeie din Ucraina a ajuns să fie vecină cu sora ei, în Marea Britanie, după ce a fugit din calea războiului.

Aceasta a plecat dintr-un oraș din vestul Ucrainei și a reușit să ajungă în Polonia, în prima săptămână de război.

Familia din Marea Britanie a reușit, într-un final, să o aducă alături de ei.

18-04-2022 14:36

Alarmele antiaeriene sună acum în Dnipro și Zaporojie.

18-04-2022 14:13

Forţe ruse încearcă să înainteze către regiunile separatste pro-ruse Doneţk şi Lugansk.

Rusia şi-a reorientat atenţia către estul Ucrainei, după ce a eşuat să cucerească Kievul şi zone din centrul şi sudul Ucrainei.

Ofensiva rusă (în Donbas) a început”, a anunțat şeful administraţiei militare regionale Lugansk.

18-04-2022 14:11

Doi soldați britanici au apărut la televiziunea de stat rusă cerând să fie schimbați cu politicianul rus Viktor Medvedchuk, capturat de autoritățile ucrainene.

18-04-2022 14:09

Un politician pro-rus capturat cere să fie schimbat cu locuitorii Mariupolului

Serviciul de Securitate al Ucrainei a publicat imagini cu un politician pro-rus capturat, Viktor Medvedchuk, făcând apel la președintele Vladimir Putin să fie schimbat cu locuitorii Mariupolului.

Aliatul președintelui rus a fost capturat de forțele ucrainene la începutul lunii.

18-04-2022 13:50

Ministerul Apărării rus a acuzat luni Ucraina că plănuieşte, cu ajutorul Occidentului, o provocare în timpul Paştelui ortodox, când ar avea intenţia să atace cu ajutorul unor sisteme mobile de mortiere biserici ortodoxe în mai multe regiuni ucrainene.

Reacția Kremlinului după scufundarea navei Moskva

Purtătorul de cuvânt de la Kremlin a reacționat în urma imaginilor care arată momentul în care nava-amiral Moskva se scufundă în Marea Neagră.

„Chiar am văzut imaginile, dar nu putem spune cât de autentice sau adevărate sunt”, a spus acest, potrivit tass.ru.

18-04-2022 13:28

Kremlinul a acuzat luni Ucraina că îşi modifică în permanenţă poziţia în privinţa punctelor convenite deja la negocierile de pace, transmite Reuters, scrie Agerpres. 

18-04-2022 13:16

Regiunea Sumî se pregătește pentru un nou atac al forțelor ruse

Pe 24 februarie, trupele ruse au invadat Ucraina și au pătruns în regiunea Sumî.

Zona a fost recucerită de ucraineni pe 8 aprilie, potrivit șefului administrației regionale și militare, care atenționează acum despre noi atacuri: „Cred că probabilitatea unui (nou) atac este mare. Sunt hotărâți. Vor continua să trimită oameni aici până când personalul și tancurile se vor epuiza”.

18-04-2022 12:54

Numărul de decese din Liov a crescut la șapte

Numărul de decese din Liov a crescut la șapte, a transmis șeful regional. Acesta a mai spus că au fost trase patru rachete asupra orașului: trei au lovit depozite, iar una a lovit un service de mașini.

Rachetele care au lovit Liovul au fost trase dinspre Marea Caspică, a mai transmis șeful regional.

18-04-2022 12:38

Controlul asupra orașului Kreminna a fost pierdut de ucraineni

Șeful Administrației Militare Regionale din Lugansk a transmis, conform CNN, că au pierdut controlul asupra orașului Kreminna.

În timp ce rezidenții încercau să plece din oraș cu mașinile proprii, forțele ruse au tras focuri de arme asupra lor, a transmis oficialul.

Patru persoane au murit. O persoană rănită grav încă se află acolo”, a mai spus acesta.

18-04-2022 12:33

Momentul în care nava-amiral Moskva se scufundă în Marea Neagră

18-04-2022 12:28

Şeful poliţiei din Mariupol: În oţelăria Azovstal se află şi numeroşi civili

Alături de trupele ucrainene care s-au retras în uzina siderurgică Azovstal - unul dintre ultimele puncte de rezistenţă din acest oraş - se află şi mulţi civili din Mariupol, port strategic la Marea Azov, vizat de bombardamente intense ale armatei ruse, potrivit autorităţilor locale, scrie Agerpres.

18-04-2022 12:18

Primarul din Lviv Andrii Sadovyi acuză Rusia că vizează în mod deliberat civili.

„Acesta este genocid, aceasta este distrugerea deliberată a ucrainenilor”, a declarat el pentru postul de televiziune 1+1 al Ucrainei, citat de BBC.

18-04-2022 12:16

Apelul primarului din Harkov: Plecați imediat!

Igor Terekhov, primar Harkov, le cere oamenilor să plece cât mai repede din zonă. 

"Le cer tuturor oamenilor care locuiesc în zone atacate constant să plece imediat. Voluntarii noştri vă vor ajuta să faceţi acest lucru", a transmis primarul. 

18-04-2022 12:11

Momentul în care o rachetă rusească a trecut pe deasupra Liovului:

18-04-2022 12:06

Rusia a anunțat că a lovit 315 din Ucraina în timpul nopții

Presa de stat rusă relatează că armata sa a lovit peste noapte un total de 315 ținte în Ucraina, numeroase orașe fiind lovite luni dimineața. Ministerul rus al Apărării a anunțat că a distrus patru depozite de arme și echipamente militare în Ucraina cu rachete Iskander, transmite agenția de presă TASS, citată de BBC. 

„Rachetele de înaltă precizie lansate prin aer au distrus 16 instalații militare ucrainene în timpul nopții”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov.

El a adăugat că doi soldați ucraineni au murit. 

BBC precizează că nu a putut verifica în mod independent aceste afirmații.

18-04-2022 12:03

Pentru a doua zi consecutiv, nu vor fi deschise coridoare de evacuare luni, ceea ce înseamnă că civilii nu pot fi salvați din zonele asediate, transmite Sky News.

18-04-2022 12:01

Iată pierderile suferite de Rusia până acum, conform Ucrainei: 20.600 de soldați morți, 167 de avioane, 147 de elicoptere, 790 de tancuri, 8 nave, 1487 de vehicule, printre altele. 

18-04-2022 11:59

Paramount nu va mai difuza niciunul dintre canalele sale în Rusia începând din 20 aprilie. Acestea includ Paramount Comedy, Nickelodeon pentru copii , Nickelodeon HD, NickToons și Nick Jr. Toate canalele muzicale ale MTV vor înceta, de asemenea, difuzarea în Rusia.

18-04-2022 11:57

Primarul din Liov a informat că pe lângă cei șase morți, sunt 11 răniți, printre care și un copil. El a precizat că aproximativ 40 de mașini au fost avariate sau distruse. "Unda de șoc a spulberat ferestrele unui hotel din apropiere. În acesta locuiesc ucrainenii evacuați", a spus Andri Sadovyi.

18-04-2022 11:53

Producătorii de alimente din Rusia fac apel să nu fie interzisă intrarea în țară a camioanelor europene cu produse. Producătorii se tem că autoritățile ruse, ca răspuns la cel de-al cincilea pachet de sancțiuni adoptat pe 8 aprilie, care interzice, printre altele, intrarea camioanelor rusești și belaruse în UE, vor lua măsuri în oglindă, notează Kommersant. Astfel, mai multe asociații de producători au transmis pe 14 aprilie o scrisoare către premierul Mihail Mișustin. Ministerul Agriculturii nu a oferit comentarii cu privire la această informație. 

18-04-2022 11:30

Ministerul rus al Apărării raportează că forțele ruse au doborât două avioane MiG-29 și un Su-25 ale Ucrainei .

18-04-2022 11:18

Yuri Sak - unul dintre consilierii ministrului Apărării al Ucrainei, care se află în vestul Ucrainei - a vorbit despre atacurile asupra orașului Lviv.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi este foarte alarmant, deoarece este o lovitură cu rachete foarte puternice asupra infrastructurii civile”, a declarat el pentru BBC

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi demonstrează încă o dată că, în timp ce acumularea majoră a forțelor ruse este în estul Ucrainei, întreaga țară este în pericol”, a adăugat el.

18-04-2022 11:15

Ministerul de Externe din Ucraina a publicat pe Twitter o imagine cu o clădire înainte și după atacul rușilor. Clădirea supraviețuise celor două războaie mondiale. 

Șase oameni au murit în Liov

Reuters trasmite că numărul morților din Liov se ridică la șase. De asemenea, opt persoane au fost rănite. 

18-04-2022 10:33

Reuters transmite că au fost  înregistrate mai multe explozii pe malul stâng al râului Nipru, însă nu există nicio informație oficială deocamdată. 

18-04-2022 10:32

Cel puțin 205 copii, în timp de alți 362 au fost răniți, în timpul războiului, conform Procuraturii Generale a Ucrainei, noteazăThe Kyiv Independent.

18-04-2022 10:31

Doi răniți în Dnipro

Două rachete au lovit luni orașul Dnipro din centrul-estul Ucrainei, a declarat guvernatorul militar al regiunii. Valentyn Reznichenko, șeful administrației militare regionale a Dnipro, a declarat pe Telegram că raioanele Synelnykiv și Pavlograd au fost lovite și că două persoane au fost rănite, notează CNN. 

"Două persoane au fost rănite în districtul Synelnykiv. Racheta a lovit o instalație de infrastructură. Salvatorii au stins focul", a spus el.

18-04-2022 10:19

Guvernatorul regiunii Lugansk a transmis că doi oameni au murit și patru au fost răniți în urma bombardamentelor rusești. El a precizat și că un complexul sportiv, Olymp, a fost incendiat, conform The Kyiv Independent.

18-04-2022 10:15

Șeful Administrației Militare Regionale Lugansk a cerut civililor să evacueze, spunând că „nu mai sunt locuri sigure” în regiunea de est a Ucrainei.

"Evacuează-te acum, încă te putem salva”, a transmis Serhii Haidai pe Telegram.

Evacuările ar putea fi efectuate luni din Popasna, Rubijne, Hirske, Severodonetsk și Lysychansk, a spus Haidai, chiar dacă nu au fost convenite rute oficiale de evacuare cu rușii, notează CNN. 

18-04-2022 10:12

 Ministerul Apărării al Ucrainei anunța în comunicarea de luni dimineața că  forțele ruse să continue lupta în încercarea de a intra în regiunea Herson. La momentul transmiterii informalei, ministerul spunea că în ultimele 24 de ore avuseseră loc 12 atacuri „inamice” și forțele ucrainene au reușit să distrugă 10 tancuri rusești. 

18-04-2022 09:58

Primele imagini după atacurile din Liov

Localnicii au postat pe Twitter imagini după atacurile din Liov.

18-04-2022 09:49

Rușii au intrat în regiunea Kreminna din Luhansk și acum se desfășoară lupte pe stradă între soldații ucraineni și cei ruși. 

18-04-2022 09:42

Sună alarmele de atacuri și în zonele Volnovakha, Pokrovsky, Kramatorsk și Bahmut. Oamenii sunt avertizați să se adăpostească, conform canelelor regionale de Telegram. 

18-04-2022 09:38

Ramzan Kadyrov continuă să-l amenințe pe Zelenski și spune că Rusia îl „va termina” în perioada următoare.

18-04-2022 09:23

Premierul italian Mario Draghi și-a exprimat duminică frustrarea față de președintele rus Vladimir Putin, spunând că începe să creadă că este „doar o pierdere de timp” să mai discute cu omologul său de la Moscova în legătură cu invazia Ucrainei.

Încep să cred că oamenii aceia au dreptate când spun: „Este inutil să vorbești cu el, este doar o pierdere de timp””, a declarat Draghi pentru cotidianul italian Il Corriere della Sera, potrivit Business Insider.

18-04-2022 09:19

Mai multe explozii în regiunea Liov

BBC transmite că cel puțin cinci explozii s-au auzit în vestul Liovului, un oraș de lângă granița Ucrainei cu Polonia.

Guvernatorul regiunii a scris pe contul său de Telegram că patru rachete au lovit zona, conform primelor informații și a îndemnat oamenii să stea în adăposturi.

O echipă BBC a transmis că a văzut o rachetă în zbor, iar un frum gros se ridică de la locul unei explozii.

O alarmă de raid aerian a sunat cu aproximativ 45 de minute înainte de explozie. 

18-04-2022 08:38

Zelenski critică întârzierile în livrările de armament

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat întârzierile în livrările de armament către ţara sa, notează luni DPA.

"Fiecare întârziere legată de arme, fiecare întârziere politică este o permisiune pentru Rusia să ia vieţile ucrainenilor. Aşa interpretează Rusia. Nu acesta ar trebui să fie cazul în realitate", a spus duminică noapte Zelenski în discursul său zilnic.

Experţi militari cred că Ucraina va avea nevoie de mult mai multe arme grele în estul ţării pentru a rezista atacurilor.

Zelenski a avertizat că armata rusă pregăteşte o ofensivă în regiunea industrială din estul Ucrainei, Donbas, în viitorul apropiat. "Aşa cum trupele ruse distrug Mariupolul, ele vor să elimine complet alte oraşe şi comunităţi din regiunile Doneţk şi Lugansk", a spus el.

Se presupune că mii de locuitori au fost ucişi în oraşul-port Mariupol, aflat de câteva săptămâni sub asediul forţelor ruse, aminteşte DPA.

Zelenski a mulţumit partenerilor care "ajută cu adevărat cu tot ce pot".

18-04-2022 07:41

Ursula von der Leyen: Noile sancțiuni ale UE vor lovi cea mai mare bancă a Rusiei

Sancţiunile viitoare ale Uniunii Europene împotriva Rusiei vor viza băncile, în special Sberbank, cea mai mare bancă din ţară, precum şi petrolul, a declarat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

 

18-04-2022 06:56

Locuitorii din Lugansk sunt îndemnaţi să evacueze imediat

Locuitorii din regiunea Lugansk din estul Ucrainei au fost îndemnaţi să evacueze imediat, potrivit unui raport al agenţiei ucrainene de ştiri UNIAN, citat de BBC și preluat de News.ro.

"Săptămâna viitoare ar putea fi dificilă. Ar putea fi ultima dată când mai avem o şansă să vă salvăm", a declarat şeful administraţiei regionale din Lugansk, Serghei Gaidai.

Forţele ruseşti s-au concentrat pe capturarea oraşelor Lugansk şi Doneţk, care fac parte din regiunea Donbas din estul Ucrainei, o veche zonă producătoare de cărbune şi oţel.

Putin recunoscuse, cu puţin timp înainte de război, întreaga componenţă a celor două regiuni estice ca fiind independentă de Ucraina.

Forţele armate ucrainene s-au pregătit pentru o ofensivă brutală a Rusiei în această regiune. 
18-04-2022 06:33

Ucraina a completat chestionarul pentru aderarea la UE

Kievul a completat un chestionar ce va constitui un punct de plecare pentru ca Uniunea Europeană să decidă cu privire la aderarea Ucrainei, a declarat Ihor Jovkva, adjunctul şefului Oficiului preşedintelui Volodimir Zelenski, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a înmânat chestionarul preşedintelui Zelenski în timpul vizitei sale la Kiev din 8 aprilie, promiţând un start mai rapid în cazul eforturilor Ucrainei de a deveni un membru al UE în urma invaziei ruse.

"Astăzi pot spune că documentul a fost completat de partea ucraineană", a declarat Jovkva duminică seara pe postul public de televiziune.

Comisia Europeană va trebui să emită o recomandare privind conformitatea Ucrainei cu criteriile necesare de aderare, a adăugat el.

"Ne aşteptăm ca recomandarea... să fie pozitivă, iar apoi mingea va fi în terenul statelor membre UE".

Jovkva a adăugat că Ucraina se aşteaptă să dobândească statutul de ţară candidată la aderarea la UE în luna iunie, în cadrul unei reuniuni programate a Consiliului European.

Consiliul European se va întruni în perioada 23-24 iunie, conform programului afişat pe site-ul său.

SURSA: Getty
18-04-2022 06:17

Au fost reluate atacurile la Mariupol după expirarea ultimatumului de predare emis de ruşi

Armata ucraineană a raportat duminică noi atacuri aeriene ale forţelor ruse asupra oraşului Mariupol, după expirarea unui ultimatum rusesc pentru ca luptătorii locali să se predea forţelor ruse care asediază oraşul, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Trupele ruse şi-au concentrat atacurile asupra oraşului-port şi a oţelăriei Azovstal, ambele scene ale unor bătălii crâncene de zile întregi.

Rusia ameninţase anterior cu anihilarea trupele baricadate în oţelărie, dacă acestea nu se predau. Ucrainenii au ignorat un ultimatum rusesc de a depune armele şi de a se preda până duminică la prânz. Moscova stabilise ca termen limită pentru predare ora 10:00 GMT.

Unităţile, inclusiv 400 de mercenari străini, se ascund în oţelăria Azovstal, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus al apărării, Igor Konaţenkov. În uzină se află aproximativ 2.500 de luptători, potrivit surselor ruse, care au declarat sâmbătă că oraşul se află sub control rusesc.

Articol recomandat de sport.ro
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 53. Zelenski spune că nu va renunţa la teritorii pentru a pune capăt războiului
Război în Ucraina, ziua 53. Zelenski spune că nu va renunţa la teritorii pentru a pune capăt războiului

Război în Ucraina, ziua 53. Rusia i-a somat pe ultimii combatanți ucraineni din Mariupol să se predea astăzi. În caz contrar, separatiștii pro-ruși amenință că îi vor elimina. Kievul, în replică, a avertizat că va sista orice negocieri de pace.

Război în Ucraina, 17 aprilie 2022. Rezumatul evenimentelor. Rușii le-au dat un ultimatum forțelor ucrainene din Mariupol
Război în Ucraina, 17 aprilie 2022. Rezumatul evenimentelor. Rușii le-au dat un ultimatum forțelor ucrainene din Mariupol

Război în Ucraina, 17 aprilie 2022. Rusia i-a somat pe ultimii combatanți ucraineni din Mariupol să se predea astăzi. În caz contrar, separatiștii pro-ruși amenință că îi vor elimina.

Război în Ucraina, ziua 52. Zelenski: Eliminarea apărătorilor din Mariupol va pune capăt negocierilor cu Rusia
Război în Ucraina, ziua 52. Zelenski: Eliminarea apărătorilor din Mariupol va pune capăt negocierilor cu Rusia

Război în Ucraina, ziua 52. ȘtirileProTV.ro v-au prezentat cele mai importante evenimente ale acestui conflict în format LIVE TEXT.  

Război în Ucraina, ziua 53. Zelenski spune că nu va renunţa la teritorii pentru a pune capăt războiului
Război în Ucraina, ziua 53. Zelenski spune că nu va renunţa la teritorii pentru a pune capăt războiului

Război în Ucraina, ziua 53. Rusia i-a somat pe ultimii combatanți ucraineni din Mariupol să se predea astăzi. În caz contrar, separatiștii pro-ruși amenință că îi vor elimina. Kievul, în replică, a avertizat că va sista orice negocieri de pace.

Război în Ucraina, 17 aprilie 2022. Rezumatul evenimentelor. Rușii le-au dat un ultimatum forțelor ucrainene din Mariupol
Război în Ucraina, 17 aprilie 2022. Rezumatul evenimentelor. Rușii le-au dat un ultimatum forțelor ucrainene din Mariupol

Război în Ucraina, 17 aprilie 2022. Rusia i-a somat pe ultimii combatanți ucraineni din Mariupol să se predea astăzi. În caz contrar, separatiștii pro-ruși amenință că îi vor elimina.

Război în Ucraina, ziua 52. Zelenski: Eliminarea apărătorilor din Mariupol va pune capăt negocierilor cu Rusia
Război în Ucraina, ziua 52. Zelenski: Eliminarea apărătorilor din Mariupol va pune capăt negocierilor cu Rusia

Război în Ucraina, ziua 52. ȘtirileProTV.ro v-au prezentat cele mai importante evenimente ale acestui conflict în format LIVE TEXT.  

Recomandări
Bugetul pe anul viitor, pus la punct într-o ședință de 4 ore. Boloș: „Va fi anul educației”
Bugetul pe anul viitor, pus la punct într-o ședință de 4 ore. Boloș: „Va fi anul educației”

Liderii coaliției de guvernare s-au întâlnit duminică pentru a pune la punct bugetul pentru anul viitor. A fost o discuție restrânsă la o vilă de protocol din București, din cartierul Primăverii.

Ce înseamnă pentru România aderarea la Air-Schengen și ce condiții ni se impun. „Vom putea profita”
Ce înseamnă pentru România aderarea la Air-Schengen și ce condiții ni se impun. „Vom putea profita”

Austria și-a schimbat poziția și ne deschide calea spre Schengen. Este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România, spune premierul Ciolacu.

Localnicii din comuna argeșeană în care a fost găsită mâna unui criminal sunt terifiați. „Mi-e frică de nu mai pot”
Localnicii din comuna argeșeană în care a fost găsită mâna unui criminal sunt terifiați. „Mi-e frică de nu mai pot”

Zeci de pompieri, salvamontiști, jandarmi și polițiști au căutat prin păduri, lacuri de acumulare și râuri cadavrul a cărui mână a fost găsită în Argeș, pe mijlocul unei șosele din comuna Dragoslavele.