Război în Ucraina. Vladimir Putin nu este impresionat de scutul american Patriot, dat Ucrainei: ”Sunt sisteme vechi”

×
Codul embed a fost copiat

Statele Unite vor începe în curând instruirea trupelor ucrainene cu privire la operarea sistemului de apărare Patriot, potrivit unui înalt oficial de la Pentagon. Vladimir Putin nu s-a arătat, însă, impresionat de viitoarele dotări ale tabere adverse.  

”Sunt sisteme vechi. Vom găsi un antidot la rachetele americane”, a declarat liderul de la Kremlin.

Pe de altă parte, Dmitri Rogozin, un demnitar rus de rang înalt, a fost rănit într-un atac, probabil țintit, asupra unui hotel din orașul Donețk, din estul Ucrainei, aflat sub ocupație rusă. Dmitri Rogozin și un oficial pro-rus au fost răniți după ce un proiectil de artilerie a lovit un hotel din Donețk, unde se pare că Rogozin își sărbătoarea cea de a 59-a aniversare.

Fost vicepremier rus şi fost şef al agenţiei spaţiale ruse Roscosmos până în vară, Rogozin a primit un rol major în teritoriile ocupate de ruși în Ucraina. În urmă cu 3 săptămâni, se filmase la bordul unui obuzier auto-propulsat rusesc - purtând însă echipamente... NATO.

"Un hotel dintr-o suburbie a Doneţkului, care găzduia o echipă de consilieri militari condusă de Rogozin, a fost bombardat. Este rănit la spate, dar nu în stare gravă" - au anunțat agențiile de presă rusești.

Citește și
tancuri
Șeful de stat major al Rusiei: ”Trupele se concentrează acum pe cucerirea întregului Donețk”
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

Dar îl ironizează chiar și un fost comandant al separatiștilor, care spune că Rogozin a fost rănit "puțin în spatele spatelui" frontului și îl îndeamnă ca, atunci când spune că vizitează linia frontului, să petreacă în restaurante nu din Donețk, ci din Rostov, că sunt mai sigure.

Război în Ucraina. Ministrul Șoigu inspectează frontul... dar nu se știe unde

 

Într-o înregistrare video difuzată de ministerul rus al apărării, ministrul Serghei Șoigu inspectează trupele ruse pe linia frontului. Nu este clar însă unde anume se află postul de comandă și fortificațiile care i-au fost prezentate.

Declarațiile președintelui Putin și ale ministrului Șoigu - se arată în analiza Institutului american pentru studiul războiului - demonstrează că Rusia NU este în niciun fel interesată în reducerea eforturilor sau a obiectivelor sale în războiul din Ucraina.

Serghei Șoigu: "Pentru soluționarea garantată a problemelor, pentru a asigura siguranța militară a Federației Ruse, trebuie să creștem dimensiunea forțelor armate cu până la 1,5 milioane de soldați, inclusiv (creșterea numărului) de soldați cu contract, până la 695.000 de oameni."

Război în Ucraina. Ce a obținut Zelenski după vizita din SUA

 

Între timp, întors după vizita istorică în Statele Unite, președintele Zelenski a transmis că Ucraina nu a obținut doar ajutor militar de la Washington.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Ne întoarcem de la Washington cu rezultate bune, cu ceva care va ajuta cu adevărat. Când vorbim de "patrioți" în Ucraina și în Statele Unite, ne referim în egală măsură la protecția statului și a poporului. Această problemă a fost rezolvată pentru Ucraina. Există și sprijin financiar, dar există și alte acorduri - despre ele vom vorbi mai târziu."

Ucraina va primi armele şi muniţiile necesare pe parcursul fiecărei luni din anul 2023, a dat asigurări miercuri ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov. În acest moment, "au fost deja plasate comenzi, şi nu doar în Statele Unite, ci şi în Germania, Franţa, Slovacia, Cehia, România şi alte ţări", a spus Reznikov.

Tototodată, Statele Unite au anunțat noi sancţiuni ce vizeaza 10 entităţi navale ruseşti. Însă Vladimir Putin spune că masurile Occidentului și plafonarea prețului petrolului nu afectează economia Rusiei.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: "Desigur, scopul oponenților și adversarilor noștri geopolitici este de înțeles - limitarea veniturilor bugetului Rusiei. Dar adevărul este că nu pierdem nimic cu această plafonare (la prețul petrolului). Nu există pierderi pentru complexul rusesc de combustibil și energie, pentru buget sau economie. Nu există pierderi, pentru că vindem la aceste prețuri."

Cât despre ajutorul militar primit de Ucraina din partea Statelor Unite, liderul de la Kremlin a ținut să puncteze că nu este impresionat. "În ceea ce privește Patriot, acesta e un sistem destul de vechi și nu funcționează la fel de bine ca S-300 al nostru", a declarat Putin.

Între timp, de la Casa Albă a fost lansat un avertisment dur privind sursele de înarmare ale grupului de mercenari Wagner, care luptă în reginea ucraineană Donbas.

John Kirby, purtător de cuvânt al consiliului de securitate SUA: "Pentru că armata rusă se zbate să reziste în Ucraina, președintele Putin apelează din ce în ce mai mult la Wagner, care este deținut de Evgheni Prigojin. Putem confirma clar, Coreea de Nord a finalizat o livrare inițială de arme către Wagner, care a plătit pentru acel echipament. De asemenea, luna trecută, Coreea de Nord a livrat rachete în Rusia pentru a fi folosite de Wagner."

Potrivit oficialilor americani, grupul paramilitar Wagner are 50.000 de oameni care luptă în Ucraina, iar 40.000 dintre ei ar fi fost recrutați din închisorile rusești.

 

Articol recomandat de sport.ro
Dinamo și FC U Craiova, cu un picior și jumătate în Liga 2! Cum se mai pot salva de la retrogradare
Dinamo și FC U Craiova, cu un picior și jumătate în Liga 2! Cum se mai pot salva de la retrogradare
Citește și...
Ministrul rus Șoigu a mers, din nou, pe linia frontului, în Ucraina
Ministrul rus Șoigu a mers, din nou, pe linia frontului, în Ucraina

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a efectuat o vizită pe linia frontului, în Ucraina, pentru a inspecta poziţiile armatei ruse, anunţă joi Ministerul rus al Apărării, a doua vizită de acest tip anunţată în mai puţin de o săptămână.  

Șeful de stat major al Rusiei: ”Trupele se concentrează acum pe cucerirea întregului Donețk”
Șeful de stat major al Rusiei: ”Trupele se concentrează acum pe cucerirea întregului Donețk”

Șeful de stat major al Rusiei susține că trupele sale se „concentrează acum pe cucerirea întregului Donețk”. Iar oficialii apărării au difuzat imagini cu ministrul Șoigu în timp ce ar fi inspectat trupele chiar pe linia frontului în Ucraina.

Un oficial local din Ucraina controlată de Rusia, ucis într-un atentat cu bombă
Un oficial local din Ucraina controlată de Rusia, ucis într-un atentat cu bombă

Un oficial local dintr-o parte a regiunii Herson din sudul Ucrainei controlată de forţele ruse a fost ucis joi într-un atentat cu bombă vizând maşina cu care se deplasa, a anunţat administraţia locală instalată de Rusia, citată de Reuters. 

Deputaţii ruşi au adoptat o lege care prevede ”pedepse lungi cu închisoarea” ale ”sabotorilor”. Ce înseamnă asta
Deputaţii ruşi au adoptat o lege care prevede ”pedepse lungi cu închisoarea” ale ”sabotorilor”. Ce înseamnă asta

Deputaţii ruşi au adoptat o nouă lege care prevede ”pedepse lungi cu închisoarea” ale ”sabotorilor”, prin care subliniază apariţia unor ameninţări teroriste - inclusiv din partea străinilor - în Războiul rus din Ucraina.

 

Zelenski, mesaj ferm în fața Congresului american: „Ucraina rezistă și nu se va preda niciodată!”
Zelenski, mesaj ferm în fața Congresului american: „Ucraina rezistă și nu se va preda niciodată!”

"Ucraina nu se va preda niciodată", a spus ferm președintele Zelenski în Congresul american. În prima sa călătorie în străinătate de la începutul invaziei rusești, liderul de la Kiev a obținut sprijinul necondiționat al Statelor Unite.

Recomandări
Israelul bombardează intens orașul Rafah, după ce Hamas a acceptat o propunere pentru un armistiţiu în Gaza. VIDEO
Israelul bombardează intens orașul Rafah, după ce Hamas a acceptat o propunere pentru un armistiţiu în Gaza. VIDEO

Armata israeliană efectuează luni seara bombardamente intense asupra estului oraşului Rafah, după anunţul Hamas că a acceptat o propunere înaintată de Egipt şi Qatar pentru un armistiţiu cu Israelul în Fâşia Gaza.

NATO, UE şi SUA condamnă exerciţiile nucleare
NATO, UE şi SUA condamnă exerciţiile nucleare "iresponsabile" ruseşti. Moscova speră să calmeze spiritele

NATO, UE şi SUA au calificat luni drept iresponsabile exerciţiile militare pentru folosirea unor arme nucleare tactice anunţate mai devreme de Moscova.

Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România. Avem același nivel de trai ca al Ungariei
Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România. Avem același nivel de trai ca al Ungariei

Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România, dar şi pentru celelalte țări din Europa Centrală și de Est.