Război în Ucraina, sinteza celor mai noi evenimente. Rușii nu reușesc să facă progrese
Bombardamentele Rusiei continuă să distrugă țara vecină, dar trupele Kremlinului încă nu reuşesc să îşi revendice vreo victorie importantă.
Asta deşi, au folosit în premieră o rachetă hipersonică, ce poate să evite sistemele de apărare anti-aeriană.
Pentru aproape 7.000 de civili, ziua de 19 martie a reprezentat salvarea din infern, pentru că au fost evacuaţi prin coridoarele umanitare. În 4 săptămâni de război, au murit aproape 850 de civili şi 1.400 au fost răniţi, potrivit unui nou bilanţ al ONU.
Dar specialiştii ţin să precizeze că numărul victimelor este, probabil, mult mai mare.
Atenţie, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoţional.
În a 25-a zi de război, în Ucraina vecină luptele continuă, dar fără prea mari progrese din partea ruşilor.
Forțele Kremlinului aproape au înconjurat orașul Sumy, dar încercările de a-l izola au eșuat. Nici tentativele de a cuceri Harkovul nu au dat roade. La fel şi avansul spre Kiev.
Deşi suburbiile din nord-vestul capitalei ucrainene au fost din nou sub focurile artileriei ruse, oraşul încă rezistă ofensivei.
În semn de solidaritate cu cei aflaţi în prima linie, primarul Vitali Klitschko a vizitat un punct de control militar de la periferie, unde soldații ucraineni au construit tranșee pentru a-i opri pe invadatori.
În Liov, sirenele de raid aerian i-au îndemnat din nou pe oameni să se pună la adăpost. Oraşul din vestul Ucrainei, situat foarte aproape de graniţa cu Polonia, a fost vizat în ultimele zile de mai multe atacuri ruseşti, soldate cu victime.
Andri Sadovi, primar Liov: "Agresorul rus a ucis 120 de copii ucraineni. Avem nevoie de sprijin din partea tuturor țărilor. În fiecare oră, agresorul rus omoară copii, bătrâni și femei. Fiecare oră este foarte importantă pentru noi. "
Noi bombardamente au fost şi în oraşul Zaporojie, din sud. Până luni dimineaţă (21 martie), acolo e stare de asediu şi toţi localnicii trebuie să rămână în case.
Nici la Odesa nu e linişte. Noaptea trecută exploziile s-au intensificat în apropierea oraşului.
Totuşi, zeci de oameni care locuiesc în regiunile Kiev și Luhansk au reuşit să plece din zonele de conflict, prin coridoarele umanitare. Din păcate, evacuările planificate din Mariupol nu au fost nici de această dată duse la bun sfârşit în totalitate. Iar cei care au reuşit totuşi să iasă din zona de conflict, au fost redirecționați către orașe din Rusia.
Trupele Kremlinului nu au reuşit încă să pună stăpânire pe oraşul port la Marea Azov, dar criza umanitară este tot mai gravă. După fiecare bombardament rusesc, tot mai mulţi ucraineni îşi pierd locuinţele. Într-o clipă, se transformă în oameni ai străzii.
Mihail Verșinin, ofițer de poliție în Mariupol: "Mă adresez liderilor american și francez. Priviți cum arată orașul nostru! Domnilor președinți Biden și Macron, sunteți lideri puternici, salvați-i pe civilii noștri! Mor copii și bătrâni. Orașul e devastat, vă rugăm, dați Ucrainei sisteme de apărare anti-aeriană! "
Un bărbat prins sub dărâmăturile unei clădiri din Harkov a fost scos teafăr după 8 ore de eforturi supraomeneşti.
Scene îngrozitoare au ieșit la iveală şi într-o tabără de antrenament a armatei ucrainene de lângă Nikolaev. Baza, cu aproape 200 de soldaţi, a fost bombardată vineri de ruşi. Cel puţin 80 de cadavre au fost scoase de sub dărâmături, dar bilanţul ar putea creşte. Operaţiunile de recuperare a trupurilor sunt întrerupte constant de alarme ce semnalează noi raiduri aeriene.
Tetiana Zubenko, voluntar a cărei casă a fost distrusă în boombardamente: "E o senzație bizară, ai sentimentul că efectele speciale din filme s-au tranformat în realitatea ta cotidiană."
Un comandat ucrainean intervievat de CNN îşi poveşteste impresiile de pe câmpul de luptă. Are jumătate dintre coaste rupte după ce podul pe care trecea cu maşina militară a fost aruncat în aer de ruşi.
Serghei Tamarin, maior în armata ucraineană: "Rușii acționează în grupuri mici, câte 10 oameni, unele grupuri au câteva lansatoare de grenade, alții vin din urmă cu mitraliere. N-aș zice că armata rusă luptă prea bine. Să nu mai zic că au rații de mâncare expirate și de câțiva ani. N-au mâncare, n-au apă."
Ruşii au confirmat că au folosit rachetele hipersonice Kinjal - cuvântul rusesc pentru pumnal - ca să distrugă un depozit de arme din vestul Ucrainei. Viteza lor, care o depășește de cinci ori pe cea a sunetului, le permite acestor rachete să evite radarul.
Pot transporta atât focoase convenționale, cât și nucleare, și sunt lansate din bombardiere Tu-22M3 sau interceptoare MiG-31K.
Racheta Kinjal a fost numită în mai multe rânduri drept ”super-arma” de care dispune Vladimir Putin.