Război în Ucraina, 16 aprilie 2022, rezumatul evenimentelor. Ruşii au început să dezgroape morţii

×
Codul embed a fost copiat

Război în Ucraina, 16 aprilie 2022. Rezumatul evenimentelor. În cea de-a 52-a zi de război, sirenele au răsunat din nou sâmbătă dimineața, anunțând bombardamente atât în capitala Kiev, cât și în centrul și vestul Ucrainei.

Președintele Zelenski spune că până acum au murit în jur de 3.000 de soldați ucraineni, dar nu poate face nicio estimare în privința victimelor civile. Un bombardament rusesc a ucis vineri seară cel puțin zece oameni, inclusiv 3 copii.

Cel puţin zece persoane au fost ucise şi alte 35 au fost rănite în bombardamentele lansate vineri seară de rusi asupra unei zone rezidenţiale din Harkov.

Între victime se numără un bebeluș și 2 băieți, de 12 și respectiv 15 ani. O durere fară margini i-a cuprins pe părinții lor.

Bunica lui Artem Șevcenko: ”Lăsați-mă să-l văd! Raza mea de soare! Am vorbit chiar azi cu el. De ce să mai trăiesc, daca tu nu mai ești!? Blestemați să fie! Să nu-și mai găsească tihna nici pe Pământ, nici în Ceruri! Pentru tine trăiam!”

Citește și
bucea, ucraina, masacru
Autorităţile ucrainene au identificat până în prezent 900 de civili ucişi de forţele ruse

"A doua armată din lume poate lupta doar cu populaţia civilă", a declarat guvernatorul regiunii, care le-a cerut localnicilor să nu iasă pe stradă decât pentru urgente masjore.

Distrugerea navei amiral Moskva, lovitură grea pentru Rusia

 

Ruşii au încercat să tracteze nava amiral în portul Sevastopol pentru reparaţii, dar s-a scufundat pe drum.

Kremlinul a confirmat şi moartea căpitanului Anton Kuprin, în incendiul care a avariat crucișătorul.

Despre soarta sutelor de marinari şi ofiţeri aflaţi la bord nu se ştie nimic. Pe de altă parte, ucrainenii spun că doar 58 de membri ai echipajului ar fi fost salvaţi din totalul de 510. Deși nu au recunoscut că nava-amiral ar fi fost lovită de două rachete ucrainene, ruşii au bombardat, vineri, uzina de lângă Kiev, unde erau fabricate rachetele anti-navă și au amenințat cu represalii.

Ivan Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării: ”Numărul şi amploarea atacurilor cu rachete asupra Kievului vor creşte, ca răspuns la orice atac terorist sau sabotaj al regimului naţionalist din Kiev asupra teritoriului rus”.

Război în Ucraina. Pierderea crucișătorului Moskva, o lovitură grea pentru Rusia

 

Un politician și cunoscut regizor rus a izbucnit în lacrimi în timpul unei emisiuni TV din cauza scufundării "Moskvei", uitând că varianta oficială a Rusiei e că nava ar fi fost avariată de o explozie a muniției.

Vladimir Bortko: ”Este motiv de război cu Ucraina! Absolut!”

Pierderea crucișătorului este o lovitură grea pentru Rusia. "Moskva" este cea mai mare navă de război scufundată de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi prima navă-amiral pierdută de ruşi în aproape 120 de ani, de la războiul ruso-japonez încoace.

Jake Sullivan, U.S. National Security Advisor: ”Au fost nevoiţi să aleagă dintre două versiuni: Pe de o parte că a fost doar incompetenţă, pe de altă parte că nava a fost atacată. Nicio variantă nu dă bine pentru ei. ”

Război în Ucraina. Ruşii au început să dezgroape morţii din gropile comune

 

Pe linia frontului, în Donbas, ucrainenii trăiesc sub teroarea bombardamentelor. Localnicii din Avdiivka sunt obişnuiţi cu exploziile, după 8 ani de conflict mocnit cu separatiştii pro-ruşi din est. Dar spun că niciodată nu a fost ca acum.

Clarissa Ward, corespondent CNN: ”Teama multor oameni din est e că, după umilitoarea ofensivă eşuată din nord, după umilinţa scufundării navei "Moskva" şi cu numirea acestui nou general la cârma operaţiunilor, Alexander Dvornikov, supranumit "Măcelarul din Siria" pentru rolul lui în acel război, teama e că vom vedea intensificarea unor tactici brutale.

Autorităţile ucrainene au anunţat că, în Mariupol, ruşii au început să dezgroape morţii aruncaţi în gropi comune, pentru a şterge urmele măcelului şi ale execuţiilor. E unul dintre motivele pentru care ar fi adus în zonă mai multe crematorii mobile. În oraşul distrus în proporţie de 90%, mai sunt încă aproximativ 100.000 de oameni.

Localnic din Mariupol: ”Am venit să ne vedem fiica. Apoi a început bombardamentul. Ne-am ascuns într-un subsol, soţia mea abia mai poate să mai meargă, abia am scos-o de acolo. Acum trăim într-un garaj. Încerc să plec de aici.

Sute de militari ucraineni încă rezistă în câteva puncte fortificate din oraş. Unul dintre ele e uzina Azovstal, unde ruşii au folosit, vineri, pentru prima oară, bombardiere strategice ca să înlăture rezistenţa.

Scene dureroase au loc în toate localitățile eliberate în ultimele săptămâni de sub ocupația rusă. Victoria nu-şi poate stăpâni lacrimile când vede pe telefonul mobil imagini de la înmormântarea fiicei sale. Soţul ei şi fetiţa au încercat să fugă, dar maşina a fost surprinsă de o explozie în apropierea unui punct de control rusesc: ”Soțul meu striga la noi să ieșim din mașină și să fugim. Dar fiica mea a căzut, zăcea acolo lângă mașină... Era decapitată.”

Victoria şi fiica ei mai mică, de un an, au scăpat cu viaţă, dar au fost prinse de ruşi şi închise în subsolul unei şcoli din apropiere de Cernigău. Acolo, spun localnicii, 300 de oameni au fost ţinuţi prizonieri, săptămâni întregi. Cel puţin 18 dintre ei au murit.

În satul Husarovka din regiunea Harkov, localnicii încă își caută rudele dispărute.

Nadia, localnic din Husarovka: ”Soţul meu a plecat la fermă să dea de mâncare la vaci, împreună cu alţi bărbaţi, voluntari. Nu s-a întors înapoi.”
Reporter: Când s-a întâmplat asta?
Nadia: ”Pe 13 martie, de atunci nu mai ştiu nimic.”

Oamenii au găsit câteva cadavre, însă aşteaptă rezultatele testelor ADN că să se lămurească cine a fost găsit şi cine este, în continuare, dispărut...

Liubov Mișcenko, localnic din Husarovka: ”Unul dintre ruşii care s-au predat spunea că nu vrea să tragă, dar ordinul era să tragă asupra civililor, să-i omoare. Şi trăgeau. Trăgeau asupra copiilor şi nepoţilor noştri. Stăteau acolo, în cimitir, şi trăgeau în curţi de acolo.”

Potrivit autorităţilor ucrainene, numai în regiunea Kievului au fost descoperite peste 900 de cadavre, peste o treime din ele fiind numai în Bucea. Investigatorii spun că cei mai mulţi au fost ucişi cu arme de foc. Cu alte cuvinte, împușcați în stradă sau executaţi de armata rusă.

 

 

 

 

 

 

 

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 52. Zelenski: Eliminarea apărătorilor din Mariupol va pune capăt negocierilor cu Rusia

razboi in ucraina
SUA va trimite un nou transport de armament greu în Ucraina. Germania va oferi Kievului un ajutor de 1 miliard de euro

După directorul CIA, și președintele ucrainean Zelenski susține că Rusia ar putea folosi arme nucleare tactice în Ucraina, după eșecurile înregistrate până acum în cele aproape două luni de război.

procesiune, Vatican, Paste
O ucraineancă și o rusoaică au purtat crucea în procesiunea condusă de Papa Francisc

Credincioșii catolici din toată lumea sărbătoresc în acest weekend Paștele. Papa Francisc a condus, vineri seara, procesiunea Crucii, organizată pentru prima oară de la debutul pandemiei la Colosseum.  

Vladimir Putin
Vladimir Putin și-a publicat declarația de avere. Informațiile oficiale anunțate de Kremlin

Preşedintele rus Vladimir Putin a câştigat anul trecut 10,2 milioane de ruble (aproape 114.000 de euro), conform declaraţiei de avere a liderului de la Kremlin, informează AFP, potrivit News.ro.

 

Ucraina
Zelenski anunță că Ucraina va preda în curând răspunsurile la chestionarul privind aderarea la UE

Ucraina aproape a încheiat completarea răspunsurilor la chestionarul privind aderarea la Uniunea Europeană, document transmis de preşedinta Comisiei Europene în timpul unei vizite recente la Kiev, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski, potrivit DPA.

Barbat ucraina
Un ucrainean a fost prins încercând să iasă din țară îmbrăcat în haine de femeie

Un tânăr în vârstă de 26 de ani din Ucraina a fost prins la graniță când încerca să părăsească țara îmbrăcat în haine de femeie.

mama ucraina
Disperarea unei mame din Ucraina, lângă cadavrul copilului: “Puiul mamii, te implor, deschide ochii”

Rușii vor ca de luni să izoleze complet Mariupolul, orașul-port deja sfârtecat de bombardamente. S-ar sista astfel și sporadicele evacuări umanitare de până acum. Printre ruinele orașului mai sunt peste 100 de mii de civili.

protest ambasada rusiei
Peste 300 de persoane protestează în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse

Peste 300 de persoane, în mare parte femei, dar şi copii, protestează sâmbătă, în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, împotriva războiului din Ucraina.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 51. Ucraina: Rusia a folosit pentru prima oară bombardiere cu rază lungă de acțiune
Război în Ucraina, ziua 51. Ucraina: Rusia a folosit pentru prima oară bombardiere cu rază lungă de acțiune

Războiul Rusiei în Ucraina a ajuns la cea de-a 51-a zi, iar Știrile PROTV v-au prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente.

Autorităţile ucrainene au identificat până în prezent 900 de civili ucişi de forţele ruse
Autorităţile ucrainene au identificat până în prezent 900 de civili ucişi de forţele ruse

Autorităţile ucrainene au identificat până în prezent 900 de civili ucişi în regiunea Kievului în perioada în care această zonă s-a aflat sub controlul forţelor ruse, a declarat şeful poliţiei ucrainene, Andrii Nebîtov, citat de EFE, scrie Agerpres. 

Zelenski îndeamnă ”toate ţările din lume” să se pregătească de posibilitatea ca Putin să folosească armament nuclear
Zelenski îndeamnă ”toate ţările din lume” să se pregătească de posibilitatea ca Putin să folosească armament nuclear

”Toate ţările din lume” trebuie să fie pregătite de posibilitatea ca preşedintele rus, Vladimir Putin, să folosească armament nuclear tactic în Răboiul din Ucraina, îndeamnă preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Ucraineancă: „Soțul striga să ieșim din mașină și să fugim. Dar fiica mea a căzut, zăcea acolo lângă mașină. Era decapitată.
Ucraineancă: „Soțul striga să ieșim din mașină și să fugim. Dar fiica mea a căzut, zăcea acolo lângă mașină. Era decapitată.

Rusia a confirmat că Moskva, nava amiral a Flotei Mării Negre, s-a scufundat după o explozie la bord. Unii experți avertizează că este posibil ca vasul să fi avut chiar și focoase nucleare. Dar nu există vreo confirmare în acest sens.

Beijingul afirmă că SUA se folosesc de criza din Ucraina pentru a strica relaţiile dintre Rusia și China
Beijingul afirmă că SUA se folosesc de criza din Ucraina pentru a strica relaţiile dintre Rusia și China

„Vor exista consecințe imprevizibile, dacă Statele Unite continuă să trimită arme în Ucraina”, avertizează Kremlinul. Și potrivit directorului CIA, „Washingtonul ia în calcul posibilitatea ca Rusia să folosească o armă nucleară tactică în Ucraina”.

Recomandări
ÎCCJ a declinat către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Călin Georgescu a reclamat anularea alegerilor
ÎCCJ a declinat către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Călin Georgescu a reclamat anularea alegerilor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a declinat, luni, către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept şi Călin Georgescu reclamă BEC şi mai multe instituţii ale statului pentru anularea alegerilor.

De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie
Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie

Anchetele care au stârnit numeroase controverse în ultima săptămână continuă. Luni, au ajuns rând pe rând la poliție Horațiu Potra, Bogdan Peșchir și TikTok-erul Makaveli.