Război în Ucraina, 16 aprilie 2022, rezumatul evenimentelor. Ruşii au început să dezgroape morţii
Război în Ucraina, 16 aprilie 2022. Rezumatul evenimentelor. În cea de-a 52-a zi de război, sirenele au răsunat din nou sâmbătă dimineața, anunțând bombardamente atât în capitala Kiev, cât și în centrul și vestul Ucrainei.
Președintele Zelenski spune că până acum au murit în jur de 3.000 de soldați ucraineni, dar nu poate face nicio estimare în privința victimelor civile. Un bombardament rusesc a ucis vineri seară cel puțin zece oameni, inclusiv 3 copii.
Cel puţin zece persoane au fost ucise şi alte 35 au fost rănite în bombardamentele lansate vineri seară de rusi asupra unei zone rezidenţiale din Harkov.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Între victime se numără un bebeluș și 2 băieți, de 12 și respectiv 15 ani. O durere fară margini i-a cuprins pe părinții lor.
Bunica lui Artem Șevcenko: ”Lăsați-mă să-l văd! Raza mea de soare! Am vorbit chiar azi cu el. De ce să mai trăiesc, daca tu nu mai ești!? Blestemați să fie! Să nu-și mai găsească tihna nici pe Pământ, nici în Ceruri! Pentru tine trăiam!”
"A doua armată din lume poate lupta doar cu populaţia civilă", a declarat guvernatorul regiunii, care le-a cerut localnicilor să nu iasă pe stradă decât pentru urgente masjore.
Distrugerea navei amiral Moskva, lovitură grea pentru Rusia
Ruşii au încercat să tracteze nava amiral în portul Sevastopol pentru reparaţii, dar s-a scufundat pe drum.
Kremlinul a confirmat şi moartea căpitanului Anton Kuprin, în incendiul care a avariat crucișătorul.
Despre soarta sutelor de marinari şi ofiţeri aflaţi la bord nu se ştie nimic. Pe de altă parte, ucrainenii spun că doar 58 de membri ai echipajului ar fi fost salvaţi din totalul de 510. Deși nu au recunoscut că nava-amiral ar fi fost lovită de două rachete ucrainene, ruşii au bombardat, vineri, uzina de lângă Kiev, unde erau fabricate rachetele anti-navă și au amenințat cu represalii.
Ivan Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării: ”Numărul şi amploarea atacurilor cu rachete asupra Kievului vor creşte, ca răspuns la orice atac terorist sau sabotaj al regimului naţionalist din Kiev asupra teritoriului rus”.
Război în Ucraina. Pierderea crucișătorului Moskva, o lovitură grea pentru Rusia
Un politician și cunoscut regizor rus a izbucnit în lacrimi în timpul unei emisiuni TV din cauza scufundării "Moskvei", uitând că varianta oficială a Rusiei e că nava ar fi fost avariată de o explozie a muniției.
Vladimir Bortko: ”Este motiv de război cu Ucraina! Absolut!”
Pierderea crucișătorului este o lovitură grea pentru Rusia. "Moskva" este cea mai mare navă de război scufundată de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi prima navă-amiral pierdută de ruşi în aproape 120 de ani, de la războiul ruso-japonez încoace.
Jake Sullivan, U.S. National Security Advisor: ”Au fost nevoiţi să aleagă dintre două versiuni: Pe de o parte că a fost doar incompetenţă, pe de altă parte că nava a fost atacată. Nicio variantă nu dă bine pentru ei. ”
Război în Ucraina. Ruşii au început să dezgroape morţii din gropile comune
Pe linia frontului, în Donbas, ucrainenii trăiesc sub teroarea bombardamentelor. Localnicii din Avdiivka sunt obişnuiţi cu exploziile, după 8 ani de conflict mocnit cu separatiştii pro-ruşi din est. Dar spun că niciodată nu a fost ca acum.
Clarissa Ward, corespondent CNN: ”Teama multor oameni din est e că, după umilitoarea ofensivă eşuată din nord, după umilinţa scufundării navei "Moskva" şi cu numirea acestui nou general la cârma operaţiunilor, Alexander Dvornikov, supranumit "Măcelarul din Siria" pentru rolul lui în acel război, teama e că vom vedea intensificarea unor tactici brutale.”
Autorităţile ucrainene au anunţat că, în Mariupol, ruşii au început să dezgroape morţii aruncaţi în gropi comune, pentru a şterge urmele măcelului şi ale execuţiilor. E unul dintre motivele pentru care ar fi adus în zonă mai multe crematorii mobile. În oraşul distrus în proporţie de 90%, mai sunt încă aproximativ 100.000 de oameni.
Localnic din Mariupol: ”Am venit să ne vedem fiica. Apoi a început bombardamentul. Ne-am ascuns într-un subsol, soţia mea abia mai poate să mai meargă, abia am scos-o de acolo. Acum trăim într-un garaj. Încerc să plec de aici.”
Sute de militari ucraineni încă rezistă în câteva puncte fortificate din oraş. Unul dintre ele e uzina Azovstal, unde ruşii au folosit, vineri, pentru prima oară, bombardiere strategice ca să înlăture rezistenţa.
Scene dureroase au loc în toate localitățile eliberate în ultimele săptămâni de sub ocupația rusă. Victoria nu-şi poate stăpâni lacrimile când vede pe telefonul mobil imagini de la înmormântarea fiicei sale. Soţul ei şi fetiţa au încercat să fugă, dar maşina a fost surprinsă de o explozie în apropierea unui punct de control rusesc: ”Soțul meu striga la noi să ieșim din mașină și să fugim. Dar fiica mea a căzut, zăcea acolo lângă mașină... Era decapitată.”
Victoria şi fiica ei mai mică, de un an, au scăpat cu viaţă, dar au fost prinse de ruşi şi închise în subsolul unei şcoli din apropiere de Cernigău. Acolo, spun localnicii, 300 de oameni au fost ţinuţi prizonieri, săptămâni întregi. Cel puţin 18 dintre ei au murit.
În satul Husarovka din regiunea Harkov, localnicii încă își caută rudele dispărute.
Nadia, localnic din Husarovka: ”Soţul meu a plecat la fermă să dea de mâncare la vaci, împreună cu alţi bărbaţi, voluntari. Nu s-a întors înapoi.”
Reporter: Când s-a întâmplat asta?
Nadia: ”Pe 13 martie, de atunci nu mai ştiu nimic.”
Oamenii au găsit câteva cadavre, însă aşteaptă rezultatele testelor ADN că să se lămurească cine a fost găsit şi cine este, în continuare, dispărut...
Liubov Mișcenko, localnic din Husarovka: ”Unul dintre ruşii care s-au predat spunea că nu vrea să tragă, dar ordinul era să tragă asupra civililor, să-i omoare. Şi trăgeau. Trăgeau asupra copiilor şi nepoţilor noştri. Stăteau acolo, în cimitir, şi trăgeau în curţi de acolo.”
Potrivit autorităţilor ucrainene, numai în regiunea Kievului au fost descoperite peste 900 de cadavre, peste o treime din ele fiind numai în Bucea. Investigatorii spun că cei mai mulţi au fost ucişi cu arme de foc. Cu alte cuvinte, împușcați în stradă sau executaţi de armata rusă.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, vladimir putin, sinteza, rezumat,
Dată publicare:
16-04-2022 06:22