O ucraineancă și o rusoaică au purtat crucea în procesiunea condusă de Papa Francisc
Credincioșii catolici din toată lumea sărbătoresc în acest weekend Paștele. Papa Francisc a condus, vineri seara, procesiunea Crucii, organizată pentru prima oară de la debutul pandemiei la Colosseum.
Crucea a fost purtată de două femei, o ucraineancă și o rusoaică. Nu toți au fost, însă, de acord, cu gestul de reconciliere inițiat de Vatican.
Mii de credincioşi catolici au participat la ceremonia solemnă organizată în capitală Italiei, la Colosseum, în Vinerea Mare, pentru prima oară de la începutul pandemiei. Pelerinii şi turiştii au aprins candele în timpul procesiunii, în fruntea căreia s-a aflat Papa Francisc.
Vaticanul a ales două femei să poarte crucea în timpul procesiunii - o asistentă medicală din Ucraina şi o studentă la medicină din Rusia - care ar fi trebuit să simbolizeze reconcilierea. În mesajul său, Papa Francisc a făcut apel la pace.
Papa Francisc: ”Te rugăm, Doamne, ia-ne de mână ca un Tată. Pentru că ne-am depărtat de Tine. Te rugăm să converteşti inimile noastre rebele, ca să putem urmări proiecte de pace. Fă-i pe adversari să-şi strângă mâinile, ca să guste iertarea reciprocă. Te rugăm să dezarmezi mâinile ridicate de frate contra frate, aşa încât acolo unde e ură să înflorească armonia.”
Cu toate astea, este primul Paşte fără restricţii, de la începutul pandemiei încoace, iar pe străzile din Roma bate vântul renaşterii. Catolicii italieni se străduiesc să aibă parte de un Paşte ca la carte, cu ouă roşii... chiar dacă sunt din ciocolată.
Pierina Minelli: E”ste foarte frumos, pentru că sunt foarte multe culori de primăvară, aşa cum vedeţi. Este, cu adevărat, o renaştere, mai ales în perioada această simţim nevoia să ne îndulcim cu ceva..”
Turist: ”Suntem cu toţii aici, toată familia, şi e foarte plăcut. Am luat flori, totul este foarte liniştit şi frumos, avem florile şi multe altele, e perfect.”
Vinerea Mare a fost celebrată cu fast şi obiceiuri tradiţionale şi peste ocean. Într-un orăşel minier din centrul Mexicului, catolicii au participat, cu mic, cu mare, la procesiunea religioasă organizată pe străzile localităţii.
Unii credincioşi, numiţi "cei crucificaţi", au purtat pe umeri legături voluminoase de crengi spinoase, într-o încercare de a imita suferinţa lui Iisus Hristos pe Drumul Crucii. Iar alţii şi-au dovedit credinţa flagelându-se. Tradiţia datează din anul 1622.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, italia, paste, papa francisc,
Dată publicare:
16-04-2022 07:59