SUA va trimite un nou transport de armament greu în Ucraina. Germania va oferi Kievului un ajutor de 1 miliard de euro

×
Codul embed a fost copiat

După directorul CIA, și președintele ucrainean Zelenski susține că Rusia ar putea folosi arme nucleare tactice în Ucraina, după eșecurile înregistrate până acum în cele aproape două luni de război.

Americanii au ignorat, însă, avertismentul Moscovei și, în următoarele ore, vor trimite un nou transport de armament greu în Ucraina.

Și Germania a luat decizia de a oferi Kievului un ajutor de 1 miliard de euro, bani care pot fi folosiți pentru a cumpăra blindate, chiar și de la companiile germane.

Eșecurile întâmpinate de ruși în timpul invaziei din Ucraina și pierderile suferite până acum fac ca acțiunile Moscovei să devină imprevizibile. Președintele ucrainean Zelenski, într-un interviu pentru CNN, vorbește inclusiv de posibilitatea ca rușii să folosească o armă nucleară tactică.

Toate ţările lumii ar trebui să fie îngrijorate, pentru că poate fi nu o informaţie reală, ci adevărul. Atunci când (ruşii) încep să vorbească despre lupte sau despre inamici, despre arme nucleare sau arme chimice, ei pot face aşa ceva. Pentru că vieţile oamenilor nu înseamnă nimic pentru ei”, a declarat Volodimir Zelenski.

Citește și
Volodomir Zelenski
Zelenski, despre cât va mai dura războiul: Cu cât vom obţine mai devreme armele cerute, cu atât mai repede va veni pacea
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Punctul de vedere al preşedintelui ucrainean este susţinut şi de americani.

Artileria pe care (ruşii) au trimis-o în Ucraina poate lansa proiectile nucleare tactice. În doctrina noastră, din timpul Războiului Rece, era o diferență clară și foarte mare între armele nucleare și cele convenționale. Rusia nu face această distincție”, a decalarat generalul Mark Kimmett.

De altfel, sunt tot mai multe informaţii că Rusia s-ar pregăti să declare oficial război Ucrainei, ca replică pentru scufundarea crucişătorului Moskva şi pentru atacarea unor ţinte din Rusia. În acest moment, Moscova susţine că e vorba doar de o operaţiune specială. Dar declaraţia formală de război ar deschide calea, printre altele, mobilizării unui număr mare de rezervişti, dar şi concentrarea economiei pe eforturile de război.

Având în vedere potențiala disperare a președintelui Putin și a conducerii ruse, având în vedere eșecurile cu care s-au confruntat până acum, din punct de vedere militar, niciunul dintre noi nu poate lua cu ușurință amenințarea reprezentată de o potențială recurgere la arme nucleare tactice”, a transmis directorul CIA.

Potrivit Washington Post, Rusia a transmis Statelor Unite o notă diplomatică în care susţine că vor exista „consecinţe imprevizibile” dacă continuă să transfere arme Ucrainei. În replică, americanii au anunţat că primul transport de armament greu din noul pachet de ajutoare, în valoare de 800 de milioane de dolari, va ajunge în țara vecină în următoarele 24 de ore. Berlinul a decis, în sfârșit să ofere Ucrainei un ajutor direct de 1 miliard de euro, pentru a cumpăra armament.

În plus, mai multe ţări, printre care Franţa şi Italia, îşi aduc personalul diplomatic înapoi la Kiev. Statele Unite au anunţat că vor proceda la fel de îndată ce va fi sigur să redeschidă ambasada din capitala ucraineană. Casa Albă a transmis că președintele Biden nu va vizita Ucraina. Dar ia în considerare să trimită la Kiev un oficial de rang înalt al administraţiei sale.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe de la Beijing a declarat că Washingtonul se foloseşte de actuala situaţie din Ucraina şi răspândeşte informaţii false despre criza din Ucraina, pentru a "strica" relațiile dintre China şi Rusia. Şase congresmeni americani sunt în vizită în Taiwan pentru întrevederi cu preşedintele țării şi cu ministrul Apărării.

Membrii Congresului american ar trebui să acționeze în conformitate cu politica "o singură Chină". Ne rezervăm opțiunea de a lua toate măsurile necesare pentru a răspunde la amestecul străin și activitățile separatiste purtate de o mână de separatiști ai așa-zisului "Taiwan independent”, a transmis purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe.

Şi, ca un avertisment asupra "semnalului greșit" transmis de Washington, China a întreprins exerciţii de amploare în zona Taiwanului, care au simulat un atac asupra insulei.

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 52. Zelenski: Eliminarea apărătorilor din Mariupol va pune capăt negocierilor cu Rusia

razboi, Ucraina, Rusia
Război în Ucraina, 16 aprilie 2022, rezumatul evenimentelor. Ruşii au început să dezgroape morţii

Război în Ucraina, 16 aprilie 2022. Rezumatul evenimentelor. În cea de-a 52-a zi de război, sirenele au răsunat din nou sâmbătă dimineața, anunțând bombardamente atât în capitala Kiev, cât și în centrul și vestul Ucrainei.

procesiune, Vatican, Paste
O ucraineancă și o rusoaică au purtat crucea în procesiunea condusă de Papa Francisc

Credincioșii catolici din toată lumea sărbătoresc în acest weekend Paștele. Papa Francisc a condus, vineri seara, procesiunea Crucii, organizată pentru prima oară de la debutul pandemiei la Colosseum.  

Vladimir Putin
Vladimir Putin și-a publicat declarația de avere. Informațiile oficiale anunțate de Kremlin

Preşedintele rus Vladimir Putin a câştigat anul trecut 10,2 milioane de ruble (aproape 114.000 de euro), conform declaraţiei de avere a liderului de la Kremlin, informează AFP, potrivit News.ro.

 

Ucraina
Zelenski anunță că Ucraina va preda în curând răspunsurile la chestionarul privind aderarea la UE

Ucraina aproape a încheiat completarea răspunsurilor la chestionarul privind aderarea la Uniunea Europeană, document transmis de preşedinta Comisiei Europene în timpul unei vizite recente la Kiev, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski, potrivit DPA.

Barbat ucraina
Un ucrainean a fost prins încercând să iasă din țară îmbrăcat în haine de femeie

Un tânăr în vârstă de 26 de ani din Ucraina a fost prins la graniță când încerca să părăsească țara îmbrăcat în haine de femeie.

mama ucraina
Disperarea unei mame din Ucraina, lângă cadavrul copilului: “Puiul mamii, te implor, deschide ochii”

Rușii vor ca de luni să izoleze complet Mariupolul, orașul-port deja sfârtecat de bombardamente. S-ar sista astfel și sporadicele evacuări umanitare de până acum. Printre ruinele orașului mai sunt peste 100 de mii de civili.

protest ambasada rusiei
Peste 300 de persoane protestează în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse

Peste 300 de persoane, în mare parte femei, dar şi copii, protestează sâmbătă, în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, împotriva războiului din Ucraina.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 52. Zelenski: Eliminarea apărătorilor din Mariupol va pune capăt negocierilor cu Rusia
Război în Ucraina, ziua 52. Zelenski: Eliminarea apărătorilor din Mariupol va pune capăt negocierilor cu Rusia

Război în Ucraina, ziua 52. ȘtirileProTV.ro v-au prezentat cele mai importante evenimente ale acestui conflict în format LIVE TEXT.  

Zelenski, despre cât va mai dura războiul: Cu cât vom obţine mai devreme armele cerute, cu atât mai repede va veni pacea
Zelenski, despre cât va mai dura războiul: Cu cât vom obţine mai devreme armele cerute, cu atât mai repede va veni pacea

În cea mai recentă intervenţie video a preşedintelui Zelenski adresată naţiunii, el spune că este dificil de prezis cât va dura războiul, scrie BBC.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.