„Moskva”, nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră, a fost "serios avariată", din cauza unui incendiu, care a detonat muniţia de la bord, susține ministerul apărării de la Moscova.

Vezi aici cele mai recente informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

Ucrainenii spun însă că Moskva a fost lovită de două rachete anti-navă şi că ar fi început să se scufunde, dar nu există o confirmare în acest sens.

Imagini din satelit arată vasul ancorat într-un port din Crimeea, pe 7 aprilie, dar nu există alte imagini care să indice în ce starea se află acum. Potrivit ministerului rus al Apărării, muniția de la bord a fost detonată din cauza unui incendiu. Iar echipajul - peste 500 de militari - a fost evacuat.

Dmitri Peskov: “Nu vă pot spune nimic, dar comandantul suprem primește periodic rapoarte de la armată despre toate evenimentele (inclusiv despre nava Moskva)”.

Ucrainenii sustin însă că Moskva a fost lovită de rachetele lor antinavă de tip Neptun. La începutul războiului, granicerii de pe Insula Șerpilor au sfidat un ordin venit de pe crucișătorul rusesc, trimiţând Moskva ... în iad. „S-a dus exact acolo unde au trimis-o soldații noștri”, a scris guvernanorul regiunii Odesa în postarea sa pe Telegram.

Valoare simbolică pentru ucraineni

Indiferent care ar fi cauza avarierii crucișătorului, aceasta este o reușită pentru ucraineni - care are o valoare simbolică, dar și militară, explică experții. Pe de o parte, nava amiral - care este totuși mai veche, din epoca sovietică - rămâne simbolul puterii navale ruseșți în Marea Neagră. Pe de altă parte, de acum, marina rusă s-ar putea simți nevoită să opereze mai departe de țărm acum decât o făcea anterior.

 

Nima Elbagir, Harkov: “Este atât de aproape. Acolo sunt pozițiile rusești. Bombardează înspre noi. Suntem la mai puțin de doi kilometri distanță de forțele ruse. Acum, aici este linia frontului. Soldaţii vor să ne mişcăm repede pentru că lunetiştii ruşi acţionează în această zonă.”.

Se crede că zeci de mii de soldaţi ruşi se adună pentru a ataca spre Harkov, adică o ofensivă spre teritoriul ucrainean din acea direcţie.

Saltivka era înaintea războiului cel mai dens populat cartier al Harkovului. Puţini civili au mai rămas acolo, mai ales vârstnici.

Nima Elbagir, Kharkiv, Ukraine: "Igor ne spune că locuiește la etajul 16 într-unul dintre aceste blocuri, cu mama lui. El spune că mama lui este profund religioasă și hotărâtă să rămână în casa ei, deşi sunt aproape în întregime înconjuraţi. Cum ea nu vrea să plece, el rămâne cu ea".

 

Trupele ucrainene au aruncat în aer un pod pe care se afla o coloană de vehicule militare rusești care se îndreptau spre Izium, în apropiere de Harkov. Toată coloană inamică ar fi fost distrusă cu ajutorul unei drone.

Pe frontul de est, tunurile rușilor bubuie ameninţătoare aproape de o localitate de importantă strategică în bătălia pentru Donbas.

Ben Wedeman, CNN: „Oficialii ucraineni spun că ofensiva în regiunea Donbas, din estul Ucrainei, a început deja."

Potrivit armatei ucrainene, ultimele sale două unități rămase în Mariupol au reușit să-și unească forțele, printr-o manevră riscantă, întărindu-și astfel rezistență împotriva forțelor ruse.

Mariupol, sub asediu

Ukraine defenders of Mariupol 36th Marine Brigade: "Realitatea este că orașul este sub asediu, suntem încercuiţi, nu mai putem fi aprovizionaţi cu muniţie, iar mâncarea e pe sfârşite. Dar nu ne părăsim poziţiile. Vom continuă să ne apărăm. Glorie Ucrainei! Glorie eroilor! "

Căderea Mariupolui era dată iminentă, de mai multe zile. Dar rezistență ucrainenilor în orașul-port devastat de la Marea Azov, a ținut acolo un număr semnificativ de unități ruse și echipamente militare, care puteau fi mutate pe frontul bătăliei pentru Donbas.

Între timp, procurorii de la Curtea Penală Internațională au vizitat locurile masacrelor de la Bucea și le consideră o scenă a crimelor de război. „Avem motive întemeiate să credem că au fost comise crime a căror anchetare este de competenţa instanței", a declarat procurorul șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan. Și o unitate de jandarmi din Franța investighează potențialele crime de război din Bucea.

Potrivit ministerului ucrainean al Apărării, 300 de oameni au fost ţinuţi ostatici, timp de 4 săptămâni, în subsolul unei școli de lângă Cernigău, în nordul ţării. Captivii au scris pe pereţii pentru a ţine şirul zilelor; şi tot aşa, au trecut numele celor 18 dintre ei care ar fi fost ucişi de soldaţii ruşi. Primarul spune că aproximativ 70 la sută din oraș a fost distrus de bombardamentele rusești.

"Nu mai am altceva de făcut decât să privesc şi să plâng, s-a ales praful din muncă mea de-o viaţă".