Disperarea unei mame din Ucraina, lângă cadavrul copilului: “Puiul mamii, te implor, deschide ochii”

×
Codul embed a fost copiat

Rușii vor ca de luni să izoleze complet Mariupolul, orașul-port deja sfârtecat de bombardamente. S-ar sista astfel și sporadicele evacuări umanitare de până acum. Printre ruinele orașului mai sunt peste 100 de mii de civili.

Vezi aici cele mai recente informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

Pe de altă parte, bombele au căzut din nou, sâmbătă, la periferia orașelor Kiev și Liov, dar și la Harkov, unde au murit și 3 copii. 

Cel puţin zece persoane au fost ucise şi alte 35 au fost rănite după ce rușii au lansat bombe asupra unui cartier din Harkov. Între victime se numără un bebeluș și 2 băieți, de 12 și respectiv 15 ani. O durere fără margini i-a cuprins pe părinții lor.

Nina Shevchenko: “Puiul mamii, te implor, deschide ochii!

Citește și
LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 50. Nouă coridoare umanitare sunt anunțate pentru joi
Autoritățile din Rusia salută numărul mare de cetățeni din Ucraina care au cerut cetățenia rusă
VIDEO. Șofer român de TIR pe moarte în Germania, după ce a intrat fără frâne în camionul din fața lui și a fost strivit în cabină

Bunica: “Lăsăți-mă să-l văd! Raza mea de soare! Am vorbit chiar azi cu el. De ce să mai trăiesc, dacă tu nu mai ești!? Blestemați să fie! Să nu-și mai găsească tihna nici pe Pământ, nici în Ceruri!”.

Guvernatorul regiunii le-a cerut localnicilor să nu iasă pe stradă decât pentru urgențe majore.

Karolina Fursova:A căzut obuzul. Am încercat să fug, dar iar a căzut ceva lângă mine. Șrapnelul zbura în toate părțile. O femeie, fie binecuvântată, m-a protejat cu trupul ei. Totul e în regulă, nu mai plânge, scumpă mea! A trecut..”

Vadim Krikun, rezident Harkov: “Rachete Grad, muniții cu fragmentare, au explodat în aer la 80 de metri deasupra capetelor noastre. Am căzut la pământ”.

Sergey Kirichenko, prietenul unui rănit: “Ce le-a făcut prietenul meu rușilor? Dar băiatul acela care a fost adus mort din stradă?? Cu ce i-au supărat pe ruși?? Cum să facem pace cu monștrii ăștia?”.

Au răsunat sirenele în Kiev, Liov ori Dnipro

Peste noapte, dar și de dimineață, au răsunat din nou sirenele în Kiev, Liov ori Dnipro. Rușii susțin că au lovit fabrici și depozite de armament, dar - potrivit primarului din Dnipro- una dintre țintele atinse a fost o fermă abandonată.

Sirenele i-au înspăimântat, sâmbătă, și pe locuitorii din Kramatorsk. Zeci de oameni erau strânși pe marginea drumului în așteptarea unei ocazii de a fugi din zona, după ce săptămâna trecută 59 de persoane au pierit în urmă bombardarii gării.

În Mariupol, ruşii încearcă să şteargă urmele execuţiilor

Autorităţile ucrainene spun că, în Mariupol, ruşii au început să dezgroape morţii aruncaţi în gropi comune, ca să şteargă urmele execuţiilor. Pentru asta au adus în zonă mai multe crematorii mobile.

Localnic Mariupol: “Am venit să ne vedem fiica. Apoi a început bombardamentul. Ne-am ascuns într-un subsol, soţia mea abia mai poate să mai meargă, abia am scos-o de acolo. Acum trăim într-un garaj. Încerc să plec de aici”.

Sute de militari ucraineni încă rezistă în câteva puncte fortificate din oraş. Unul dintre ele e uzina Azovstal, unde ruşii au folosit vineri, pentru prima oară, bombardiere strategice ca să anihileze rezistenţa. Peste 100 de mii de civili încă sunt captivi în orașul distrus.

Evadare ieșită din comun

Povestea evadării lui Dimitri Yurin din acest infern este ieșită din comun. Bărbatul a înotat 3 ore în apele foarte reci ale Marii Azov.

Dimitry Yurin, refugiat din Mariupol: “Era foarte frig, dar știam că voi reuși. Mi-am legat 2 bidoane goale de câte 5 litri de fiecare mâna, ca să nu mi se vădă capul. Să pară că e doar gunoi care plutește în apă”.

Dmitri a trecut de pozițiile rușilor și a ieșit la mal într-un sat pescăresc. De acolo a început partea a doua a călătoriei către Liov. I-a luat trei săptămâni, ba pe jos, ba cu trenul, trecând de zeci de puncte de control ale rușilor.

Artem Anatolievich Kuzmenko: „Asta e casa mea, am trait în pivniță 3 săptămâni și, către sfârșit, nu mai aveam nimic de mâncare, doar un strop de apă. Sunt șocat de cât e de liniște aici. Când am plecat din Mariupol, a trebuit să calc peste cadavre”.

Doi prieteni din copilărie au fost uciși de ruși și aruncați în aceeași groapă

Jalea stăpânește în toate localitățile eliberate în ultimele săptămâni de sub ocupația rusă.

În vârstă de 28 de ani, Viktor Bălai și Pavel Kolodenko au crescut împreună, la câteva case distanță pe stradă... Păcii, dintr-un sat situat foarte aproape de Bucea. După 2014, amândoi au slujit în armata Ucrainei, în Donbas. Pe 24 februarie, când a început războiul, Viktor și Pavel s-au înrolat din nou.

Trupurile lor mutilate au fost găsite în aceeași groapă făcută la repezeală de ruși. În urma lor au rămas două familii devastate de suferință.

Olga Dovhoshap, bunica lui Viktor: “Nici n-am mai apucat să-l văd. A crescut fără tată”.

Olena Bălai, mama lui Viktor: “L-au torturat. Nu i-au cruțat nicio parte a corpului. Băiatul meu nu mai e.. Mi-am pierdut copilul”.

Ultima oară, Olena a vorbit cu băiatul ei la sfârșitul lui februarie, când tancurile rusești au intrat în sat.

Ultimele lui cuvinte au fost: "Mama, te iubesc dar trebuie să plec. Trebuie să-mi apăr țară."

Pentru mama lui Pavel, singură alinare e să se uite în neștire la forografiile cu fiul ei.

Tetiana Kholodenko, mama lui Pavel: “Mi-e greu să rostesc asta, dar o s-o spun, l-au ucis cu un glonte în gură. Creierul i-a fost proiectat în gluga hanoracului. Avea degetele și brațele rupte. Erau prieteni, au fost torturați împreună și au murit împreună. Și i-au aruncat în aceeași groapă”.

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 52. Zelenski: Eliminarea apărătorilor din Mariupol va pune capăt negocierilor cu Rusia

razboi, Ucraina, Rusia
Război în Ucraina, 16 aprilie 2022, rezumatul evenimentelor. Ruşii au început să dezgroape morţii

Război în Ucraina, 16 aprilie 2022. Rezumatul evenimentelor. În cea de-a 52-a zi de război, sirenele au răsunat din nou sâmbătă dimineața, anunțând bombardamente atât în capitala Kiev, cât și în centrul și vestul Ucrainei.

razboi in ucraina
SUA va trimite un nou transport de armament greu în Ucraina. Germania va oferi Kievului un ajutor de 1 miliard de euro

După directorul CIA, și președintele ucrainean Zelenski susține că Rusia ar putea folosi arme nucleare tactice în Ucraina, după eșecurile înregistrate până acum în cele aproape două luni de război.

procesiune, Vatican, Paste
O ucraineancă și o rusoaică au purtat crucea în procesiunea condusă de Papa Francisc

Credincioșii catolici din toată lumea sărbătoresc în acest weekend Paștele. Papa Francisc a condus, vineri seara, procesiunea Crucii, organizată pentru prima oară de la debutul pandemiei la Colosseum.  

Vladimir Putin
Vladimir Putin și-a publicat declarația de avere. Informațiile oficiale anunțate de Kremlin

Preşedintele rus Vladimir Putin a câştigat anul trecut 10,2 milioane de ruble (aproape 114.000 de euro), conform declaraţiei de avere a liderului de la Kremlin, informează AFP, potrivit News.ro.

 

Ucraina
Zelenski anunță că Ucraina va preda în curând răspunsurile la chestionarul privind aderarea la UE

Ucraina aproape a încheiat completarea răspunsurilor la chestionarul privind aderarea la Uniunea Europeană, document transmis de preşedinta Comisiei Europene în timpul unei vizite recente la Kiev, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski, potrivit DPA.

Barbat ucraina
Un ucrainean a fost prins încercând să iasă din țară îmbrăcat în haine de femeie

Un tânăr în vârstă de 26 de ani din Ucraina a fost prins la graniță când încerca să părăsească țara îmbrăcat în haine de femeie.

protest ambasada rusiei
Peste 300 de persoane protestează în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse

Peste 300 de persoane, în mare parte femei, dar şi copii, protestează sâmbătă, în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, împotriva războiului din Ucraina.

Articol recomandat de sport.ro
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 52. Zelenski: Eliminarea apărătorilor din Mariupol va pune capăt negocierilor cu Rusia
Război în Ucraina, ziua 52. Zelenski: Eliminarea apărătorilor din Mariupol va pune capăt negocierilor cu Rusia

Război în Ucraina, ziua 52. ȘtirileProTV.ro v-au prezentat cele mai importante evenimente ale acestui conflict în format LIVE TEXT.  

Autoritățile din Rusia salută numărul mare de cetățeni din Ucraina care au cerut cetățenia rusă
Autoritățile din Rusia salută numărul mare de cetățeni din Ucraina care au cerut cetățenia rusă

Agenția de stat rusă, TASS, afirmă că cetățenii din Ucarina și Tadjikistan au fost cei mai mulți care au primit cetățenia rusă, conform unor rapoarte.

Un ucrainean a fost prins încercând să iasă din țară îmbrăcat în haine de femeie
Un ucrainean a fost prins încercând să iasă din țară îmbrăcat în haine de femeie

Un tânăr în vârstă de 26 de ani din Ucraina a fost prins la graniță când încerca să părăsească țara îmbrăcat în haine de femeie.

Presa ucraineană: Rușii au lăsat în urma lor grenade și mine ascunse în vaze și pungi de plastic
Presa ucraineană: Rușii au lăsat în urma lor grenade și mine ascunse în vaze și pungi de plastic

Militarii ruși lasă în urmă lor nu numai devastare și civili morți, ci și ”surprize” mortale. Autoritățile ucrainene au raporatat mai multe cazuri în care au fost găsite dispozitive explozive în locuri mai puțin obișnuite, scrie Obozrevatel.

Un cățel a ajuns erou în Ucraina după ce a depistat aproape 100 de mine ascunse de ruși
Un cățel a ajuns erou în Ucraina după ce a depistat aproape 100 de mine ascunse de ruși

Un cățel din rasa Jack Russell în vârstă de doi ani a devenit erou în Ucraina și mascota armatei ucrainene.

Recomandări
Alertă medicală. Focar de rujeolă într-o școală din București. Medic: ”Chiar acum avem copii cu insuficiență respiratorie”
Alertă medicală. Focar de rujeolă într-o școală din București. Medic: ”Chiar acum avem copii cu insuficiență respiratorie”

Pentru a doua oară în 7 ani, în România a fost declarată epidemie de rujeolă, după ce numărul celor care au facut pojar a crescut alarmant.

FOTO. Ce au descoperit soldații israelieni într-o așa zisă universitate din Fâșia Gaza: arme, grenade, lansatoare de rachete
FOTO. Ce au descoperit soldații israelieni într-o așa zisă universitate din Fâșia Gaza: arme, grenade, lansatoare de rachete

Armata Israelului (IDF) a anunțat că a lovit clădiri care conțineau infrastructura teroristă folosită pentru activitatea militară a Hamas, iar aceste structuri se aflau în Universitatea Al-Azhar, situată în Rimal, în Fâșia Gaza.

Accidentul rutier de la Crevedia a fost filmat de camerele de supraveghere. Greșeala flagrantă comisă de unul dintre șoferi
Accidentul rutier de la Crevedia a fost filmat de camerele de supraveghere. Greșeala flagrantă comisă de unul dintre șoferi

A fost activat Planul Roșu de intervenție vineri seară, în urma unui accident rutier petrecut la Crevedia, între două autoturisme și un microbuz.