Hamas revendica lansarea a 3 rachete catre Aeroportul din Tel Aviv. Peste 800 de palestinieni morti de la inceputul ofensivei

Fasia Gaza

25 iulie 2014. 15 morti si cel putin 200 de raniti, joi, dupa ce o scoala ONU din Fasia Gaza a fost atacata, bilantul total ajungand astfel la peste 729 de victime in randul palestinienilor, majoritatea civili.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

UPDATE 15:00 Numarul palestinienilor ucisi in cadrul ofensivei israeliene a ajuns la 815 - O femeie insarcinata si un cadru important al Jihadului Islamic au murit vineri in urma atacurilor israeliene asupra Fasiei Gaza, numarul palestinienilor ucisi in cele 18 zile de conflict ajungand astfel la 815, au anuntat serviciile de salvare palestiniene, scrie de AFP, citata de Mediafax.

O femeie insarcinata in varsta de 23 de ani a fost ucisa intr-un raid asupra unei case din orasul Deir al-Balah, in centrul Fasiei Gaza, a anuntat purtatorul de cuvant al serviciilor de salvare, Ashraf al-Qodra.

Bebelusul a fost salvat, a precizat el, adaugand ca in acelasi atac a fost ucisa o alta femeie, de 26 de ani. Un alt atac a provocat moartea unui important cadru local al Jihadului Islamic, Salah Hassanein, si a fiilor sai in varsta de 12 si respectiv 15 ani, la Rafah, in sudul enclavei palestiniene, a adaugat Qodra.

Citește și
Fasia Gaza
O zi in iadul din Fasia Gaza. Musulmanii ingroziti, civili nevinovati, se ascund in biserici ca sa scape de moarte. FOTO
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Alte doua persoane, ranite anterior in bombardamentele de la Khan Younes, au murit din cauza ranilor suferite, potrivit lui Qodra.

Aproape 100 de palestinieni au fost ucisi joi, una dintre cele mai sangeroase zile de la inceputul conflictului. De la debutul ofensivei israeliene, la 8 iulie, mai multe rachete si obuze lansate din Fasia Gaza spre Israel au ucis doi civili israelieni si un muncitor thailandez.

Luptele intre armata israeliana si Hamas au provocat moartea a 32 de soldati israelieni. Mai multe organizatii neguvernamentale apreciaza ca aproximativ 80 la suta dintre palestinienii ucisi sunt civili, intre care numeroase femei si copii.

UPDATE 13:30 Uniunea Europeana a indemnat vineri la efectuarea unei "anchete rapide" cu privire la tirul israelian de obuz asupra unei scoli ONU din Fasia Gaza in care, cu o zi inainte, au fost ucise 15 persoane iar alte aproximativ 200 au fost ranite, relateaza AFP.

"Indemnam la efectuarea unei anchete imediate si complete asupra acestui incident", a declarat Maja Kocijancic, o purtatoare de cuvant a Serviciului diplomatic al UE.

Este a patra oara cand Agentia pentru refugiati palestinieni UNRWA a fost vizata de tiruri israeliene, a subliniat purtatoarea de cuvant, care a "indemnat toate partile sa respecte inviolabilitatea si integritatea UNRWA".

UE insista de asemenea asupra necesitatii crearii unor "culoare umanitare" care sa le permita civililor sa se retraga din calea confruntarilor armate.

"Suntem extrem de ingrijorati de escaladarea violentelor in Fasia Gaza", unde bilantul ofensivei israeliene depaseste de-acum 820 de morti, dintre care peste 190 sunt copii, a adaugat purtatoarea de cuvant, reiterand "condamnarea pierderii de vieti (in randul) civililor".

In timp ce eforturile continua in vederea ajungerii la un armistitiu, in cea de-a 18-a zi a ofensivei israeliene vizand miscarea islamista palestiniana Hamas, UE a indemnat din nou toate partile la o "incetare a focului imediat".

UPDATE 12:50 Hamasul a revendicat vineri lansarea a trei rachete cu raza lunga de actiune catre Aeroportul International Ben Gurion de la Tel Aviv, pe care traficul aerian international era perturbat in continuare dupa caderea unei rachete in apropierea acestuia marti, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Aripa armata a miscarii islamiste palestiniene Hamas - Brigazile Ezzedine al-Qassam - "a lansat trei rachete de tip M75, la ora locala 11.45 (11.45, ora Romaniei), catre aeroportul Ben Gurion", se arata intr-un comunicat.

Contactata de AFP, armata israeliana s-a limitat sa confirme ca "doua rachete au fost interceptate in spatiul aerian al metropolei Tel Aviv".

Rachetele de tip M75 sunt o adaptare locala a sistemului de rachete de tip Fajr-5 de fabricatie iraniana. Raza acestora de actiune, de aproximativ 80 de kilometri, plaseaza Tel Avivul si Ierusalimul sub amenintarea tirurilor de pe teritoriul Fasiei Gaza. Aceste tiruri au loc in contextul in care Agentia federala a aviatiei americane (FAA) a anulat miercuri interdictia pe care a impus-o zborurilor catre si de la Tel Aviv, avertizand cu privire la o situatie "foarte instabila".

Toate companiile americane si cele mai multe dintre companiile europene si-au intrerupt zborurile marti seara. Cateva companii mari ca Air France si Lufthansa nu au reluat zborurile, in pofida anularii interdictiei. Suspendarea zborurilor a fosat salutata ca o "mare victorie" de catre Hamas.

UPDATE 9:20 De cealalta parte, 34 de israelieni, dintre care 32 de militari si doi civili, au murit de la inceputul conflictului, la 8 iulie, scrie AFP, citata de Mediafax. 15 palestinieni, inclusiv un copil in varsta de un an si mama acestuia, au fost ucisi joi dupa-amiaza intr-o scoala ONU de la Beit Hanoun, in nordul Fasiei Gaza, in care s-au refugiat palestinieni, potrivit unei numaratori efectuate de catre un fotograf AFP. Cadavrele au fost duse la morga spitalului de la Jabaliya, in apropiere de Beit Hanoun, potrivit unui fotograf AFP.

Chris Gunness, purtatorul de cuvant al Agentiei ONU pentru ajutorarea refugiatilor palestinieni (UNRWA) a confirmat, intr-un mesaj postat pe contul de Twitter, ca exista "un anumit numar de morti si raniti" in aceasta cladire. Ashraf al-Qudra, purtatorul de cuvant al serviciilor palestiniene de salvare, a anuntat la randul sau un bilant de 15 morti si peste 200 de raniti.

Ranitii au fost dusi la spitalul Shifa din Gaza. "Coordonatele exacte ale acestui adapost de la Beit Hanoun au fost furnizate in mod oficial armatei israeliene", a subliniat Gunness. Potrivit altui reprezentant ONU, catre ora locala 14.50 (14.50, ora Romaniei), un obuz a fost tras "asupra sau in apropiere" de cladire. U

NRWA a procedat la evacuarea imobilului in momentul tirului, temandu-se ca aceasta va deveni o tinta, potrivit aceleiasi surse. Alta scoala ONU, in care s-au refugiat palestinieni, a fost lovita de tiruri de tanc israeliene, care nu au provocat victime, in tabara de refugiati al-Maghazi, in centrul Gasiei Gaza.

Un palestinian, ucis de fortele israeliene in confruntarile violente din Cisiordania

Un palestinian a fost ucis de catre militari, joi seara, in cursul unor ciocniri violente in Cisiordania intre manifestanti si fortele israeliene, relateaza AFP, citata de Mediafax. Potrivit unor reprezentanti ai serviciilor de securitate si medicale palestiniene, victima este Mohammed Al-Aaraj, un barbat in varsta de 25 de ani, care se afla printre cei 10.000 de manifestanti reuniti la Qalandia, intre Ierusalim si Ramallah.

In plus, cel putin 20 de persoane au fost ranite cu gloante reale, au adaugat aceleasi surse. Confruntari violente au izbucnit joi seara in Ierusalimul de Est anexat si Cisiordania ocupata intre palestinieni si fortele de securitate ale Israelului, potrivit politiei israeliene si unor corespondenti ai AFP.

In Cisiordania, peste 10.000 de manifestanti veniti de la Ramallah s-au reunit la Qalandia, un punct de trecere catre Ierusalim controlat de armata israeliana. Zece manifestanti au fost arestati in apropierea Orasului Vechi al Ierusalimului, unde politisti au fost mobilizati masiv pentru Noaptea Destinului, una dintre cele mai importante date ale Ramadanului. Mii de politisti au fost mobilizati in Ierusalimul de Est in vederea asigurarii securitatii in contextul ofensivei israeliene in Fasia Gaza.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
"Cea mai trista fotografie facuta vreodata". Exploziile din Israel si Fasia Gaza, fotografiate din spatiu, de un astronaut

Interventia armata a Israelului in Fasia Gaza este vizibila si din spatiu, mai exact de pe Statia Spatiala Internationala.

O zi in iadul din Fasia Gaza. Musulmanii ingroziti, civili nevinovati, se ascund in biserici ca sa scape de moarte. FOTO
O zi in iadul din Fasia Gaza. Musulmanii ingroziti, civili nevinovati, se ascund in biserici ca sa scape de moarte. FOTO

In cartierul Al Shajaya din fasia Gaza a mai ramas foarte putin din ceea ce era odata una dintre cele mai populate si pline de viata zone din apropierea granitei cu Israel.

ONU a lansat o ancheta asupra ofensivei din Fasia Gaza. Ministrul palestinian acuza Israelul de crime impotriva umanitatii
ONU a lansat o ancheta asupra ofensivei din Fasia Gaza. Ministrul palestinian acuza Israelul de crime impotriva umanitatii

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a creat miercuri o Comisie internationala care sa ancheteze in regim de urgenta "toate incalcarile" care ar fi fost comise in cadrul ofensivei israeliene in Fasia Gaza, unde au fost ucisi peste 670 de palestinieni.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.