Raportul privind rolul Rusiei în alegerea lui Trump a fost finalizat. Când va fi făcut public


Ultimul update: Sambata 23 Martie 2019 20:44
Data publicarii: Sambata 23 Martie 2019 07:27
Categorie: Stiri externe

Procurorul special Robert Mueller a remis vineri raportul său de anchetă asupra suspiciunilor de înţelegere secretă între Moscova şi echipa de campanie a lui Donald Trump în 2016,

Misiunea procurorului special american Robert Mueller, care a predat Departamentului de Justiţie raportul său privind ancheta rusă, se va încheia "în zilele care urmează", a făcut cunoscut vineri purtătorul său de cuvânt, relatează AFP.

"Misiunea procurorului special va lua sfârşit în zilele care urmează", a declarat Peter Carr pentru AFP, confirmând astfel ideea că ancheta se termină cu remiterea acestui raport şi că nu se aşteaptă din partea sa nicio punere sub acuzare.

Bill Barr, procuror general SUA, şi-a exprimat speranţa să livreze "principalele concluzii" al acestui raport de anchetă foarte aşteptat membrilor comisiilor juridice ale Congresului "chiar în acest weekend", a afirmat el într-un mesaj adresat parlamentarilor.

La rândul său, Casa Albă a afirmat că "nu a primit raportul procurorului special" şi nici nu a fost "informată despre conţinutul acestuia".

"Următoarele etape ţin de resortul procurorului general al SUA (Bill) Barr şi ne exprimăm nerăbdarea ca procesul să îşi continue cursul", a declarat purtătoarea de cuvânt a executivului american, Sarah Sanders.

Democraţii din Congres au făcut cunoscut sunt pregătiţi să acţioneze guvernul în justiţie pentru a se asigura că acest raport ultrasensibil, care loveşte în centrul puterii SUA, va fi accesibil tuturor americanilor.

Chiar dacă Robert Mueller nu aduce dovezi despre o înţelegere între Moscova şi echipa de campanie a lui Donald Trump, observatorii sunt de părere că l-ar putea acuza pe omul de afaceri republican că a încercat să obstrucţioneze ancheta, din cauza presiunilor verbale pe care le-a exercitat asupra fostului procuror general al SUA Jeff Sessions şi a adjunctului acestuia, Rod Rosenstein, sau destituindu-l, în mai 2017, pe fostul director al FBI James Comey.

Vineri, într-un interviu acordat canalului Fox, Donald Trump a lăsat să se înţeleagă că se aşteaptă să fie acuzat de obstrucţionarea justiţiei.

Preşedintele american repetă constant că nu a existat nicio "înţelegere secretă" şi denunţă de doi ani o "vânătoare de vrăjitoare".

Fost director al FBI sub preşedinţii George W. Bush (republican) şi Barack Obama (democrat), Robert Mueller a fost numit în mai 2017 ca "procuror special" de către Departamentul de Justiţie pentru a garanta independenţa investigaţiilor în acest dosar ultrasensibil.

O nouă condamnare pentru fostul director de campanie al lui Trump, Paul Manafort
O nouă condamnare pentru fostul director de campanie al lui Trump, Paul Manafort
VIDEO PROTVPLUS.RO
Dezastru provocat de o tornadă într-un oraș din SUA
Dezastru provocat de o tornadă într-un oraș din SUA. Sunt 2 morți și zeci de răniți
Cozi uriașe în toată Europa formate de românii care au vrut să voteze. Sistemele, oprite automat la ora 21
PPE şi-a anunţat victoria la europarlamentare. Manfred Weber, viitorul şef al CE
Incidente la Castellon, unde mii de români scandează ”hoții” și ”ciuma roșie”. A intervenit Poliția
Irlandezii aprobă prin referendum liberalizarea divorţului. 82% de voturi pentru
Un cutremur cu magnitudinea 8 s-a produs în Peru. VIDEO
Letonia vot
Participare de 33% la alegerile europene din Letonia, în creștere față de 2014
Şofer amendat după ce a fost surprins că se scărpina pe faţă la volan. Explicația
O moldoveancă a moștenit 3 milioane € de la italianul de care a avut grijă
Momentul în care rochia Melaniei Trump este luată de vânt la sosirea în Japonia. VIDEO
Atacul cu bombă din Lyon. Prima fotografie a suspectului. Anunțul autorităților franceze
China a dezvăluit un model de tren Maglev, ”plutitor”, capabil să atingă 600 km/h