Donald Trump vrea și mai mulți bani pentru zidul de la granița cu Mexicul. Ce plan are


Ultimul update: Luni 11 Martie 2019 08:28
Data publicarii: Luni 11 Martie 2019 08:23
Categorie: Stiri externe
Donald Trump

Președintele american Donald Trump ar urma să ceară 8,6 miliarde de dolari în bugetul pentru 2020, necesari finanțării zidului pe care vrea să îl construiască la granița cu Mexicul.

Această propunere are toate şansele să reînvie tensiunile dintre Casa Albă şi Congres, relatează AFP, citat de Agerpres.

Preşedintele Statelor Unite „îşi va păstra zidul, va păstra securitatea la frontieră. Consider că este esenţial", a declarat duminică la canalul Fox News consilierul său economic Larry Kudlow.

Întrebat despre o previzibilă opoziţie a Congresului faţă de această sumă, el a răspuns: „Cred că va fi cazul".

Potrivit cotidianului Washington Post, în propunerile sale pentru anul fiscal 2020 care vor fi dezvăluite luni, Donald Trump doreşte să reorienteze 5 miliarde de dolari din bugetul ministerului Securităţii interne şi 3,6 miliarde de dolari din cel al Pentagonului spre proiectul său de zid la frontieră destinat să împiedice imigraţia ilegală.

Aceste sume vor face obiectul unor negocieri intense între Casa Albă şi parlamentari, care dispun de ultimul cuvânt în domeniul bugetar. Fondurile respective se vor adăuga finanţării prevăzute în declaraţia de „urgenţă naţională" anunţată la 15 februarie, o procedură care îi permite să evite Congresul pentru a debloca finanţări.

Întrucât ultima dată când Donald Trump le-a cerut parlamentarilor să aprobe finanţare zidului său frontalier - pentru 5,7 miliarde de dolari, anul trecut -, disputa cu Congresul a dus la închiderea parţială a administraţiei federale pentru 35 de zile.

El a căutat, prin urmare, să evite parlamentarii cu declaraţia sa de urgenţă, afirmând că afluxul de migranţi la frontiera cu Mexicul constituie o criză justificând recurgerea la prerogative executive excepţionale.

Congresul se pregăteşte să adopte o rezoluţie destinată să anuleze această finanţare de urgenţă, cu sprijinul unor senatori republicani. Donald Trump s-ar vedea astfel nevoit să facă uz de dreptul său de veto la acest text.

Liderii democraţi din Congres au reiterat imediat duminică opoziţia lor faţă de finanţarea zidului.

„Preşedintele Trump a afectat 8 milioane de americani atunci când a decis nechibzuit să închidă guvernul pentru a obţine zidul său costisitor şi ineficient care, după cum a promis, urma să fie plătit de Mexic", au reamintit într-un comunicat preşedintele Camerei Reprezentanţilor, democrata Nanacy Pelosi, şi liderul minorităţii din Senat, Chuck Schumer.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO