Putin sustine ca Rusia nu vrea sa atace pe nimeni: "In Europa sunt 300 de milioane de cetateni, toti membri in NATO"

Ultima actualizare: 30-10-2016 07:04
Vladimir Putin

 Federatia Rusa nu vede o adaptare reala a NATO la noile conditii, a declarat joi presedintele rus Vladimir Putin, in timpul reuniunii Clubului International de Dezbateri 'Valdai', informeaza TASS.

 'Structuri infiintate inca pe vremea razboiului rece si care in mod evident sunt deja perimate, cum este si NATO, nu s-au adaptat in mod real noilor conditii, in pofida tuturor discutiilor privind necesitatea de adaptare la acestea', a spus Putin.

Liderul rus a adaugat ca in prezent se incearca transformarea unui asemenea mecanism important de asigurare a securitatii paneuropene si transatlantice precum OSCE intr-un instrument care sa deserveasca interesele politice externe ale unora. Drept rezultat, acest instrument lucreaza 'in gol', a subliniat Putin.

De asemenea, Putin a calificat drept isterie afirmatiile conform carora Federatia Rusa s-ar amesteca in alegerile din SUA. 'Printre problemele inventate se numara si isteria declansata in ceea ce priveste amestecul Rusiei in actualele alegeri prezidentiale din SUA', a spus liderul rus.

Potrivit lui Putin, SUA se confrunta in prezent cu multe probleme: incepand cu o datorie de stat colosala pana la samavolnicia politiei. 'Este cu mult mai usor sa deturnezi atentia oamenilor spre asa-zisii hackeri, spioni si agenti de informatii rusi. Oare crede cineva in mod serios ca Rusia ar putea influenta in vreun fel alegerea poporului american? SUA sunt cumva o tara bananiera?', a declarat Putin in timpul reuniunii clubului 'Valdai'.

Vladimir Putin a dat asigurari ca Rusia nu intentioneaza sa atace pe nimeni. 'Aceasta este hilar, ridicol si de neimaginat', a spus Putin, subliniind ca 'doar in Europa sunt 300 de milioane de cetateni, toti membri in NATO, iar populatia SUA se cifreaza la circa 600 de milioane, in timp ce populatia Rusiei este de 146 milioane'.

Liderul rus a estimat ca propaganda unei amenintari ruse mitologice este folosita in aceste tari pentru atingerea unor scopuri politice, pentru crearea unor probleme inventate.

In cadrul aceluiasi discurs, presedintele Federatiei Ruse a constatat ca atacurile teroriste din ultimii ani din Rusia si din tarile Occidentului au aratat ca teroristii pot actiona in mod independent, fara structuri organizate. 'Ei pot actiona de unul singur, autonom, este suficient doar sa-i motivezi ideologic si sa-i indrepti spre dusman - spre noi si spre voi', a spus presedintele rus.

Clubul 'Valdai' a fost infiintat in 2004, de la numele lacului Valdai de langa Veliki Novgorod, unde a a avut loc prima data o astfel de reuniune. Clubul promoveaza dialogul intre Rusia si elitele intelectuale internationale.

Putin a calificat drept 'isterie' acuzatiile privind ingerinta rusa in alegerile din SUA

Presedintele rus Vladimir Putin a calificat joi drept 'isterie' acuzatiile potrivit carora Rusia ar incerca sa influenteze alegerile din SUA in favoarea candidatului republican Donald Trump si in detrimentul lui Hillary Clinton, relateaza AFP si Reuters.

'Printre problemele mitice, imaginare, se afla isteria, pentru ca nu pot sa zic altfel, care s-a dezvoltat in SUA in ceea ce priveste influenta pe care Rusia ar avea-o in alegerile prezidentiale', a declarat Vladimir Putin in cadrul unui discurs privind relatiile internationale sustinut la Soci.

Adresandu-se unui grup de experti in politica externa adunati la Clubul Valdai, Putin a spus ca i se pare greu de crezut ca cineva s-a gandit in mod serios ca Moscova este capabila sa influenteze alegerile de la 8 noiembrie. El a criticat SUA ca ar utiliza chestiunile internationale pentru a le servi interesele acuzand pericolul 'stupid' al unei 'pseudo amenintari ruse'.

Guvernul SUA a acuzat oficial Rusia ca ar fi in spatele unei campanii de atacuri cibernetice impotriva unor organizatii din cadrul Partidul Democrat, in timp ce candidata formatiunii, Hillary Clinton, l-a acuzat pe rivalul sau republican Donald Trump ca ar fi o 'marioneta' a Rusiei.

'Am putea gandi ca in SUA exista o multitudine de probleme arzatoare (...) Dar, in mod evident, elita nu are altceva de zis, nu are nimic altceva pentru a calma societatea, deci este mai usor sa atragi atentia oamenilor asupra asa-zisilor pirati informatici, spioni, agenti de influenta rusi', a adaugat el.

'Se gandeste cineva serios ca Rusia poate influenta alegerea alegerea poporului american? America este o republica bananiera? America este o mare putere', a spus Putin.

Putin a mai spus ca unele forte din Occident incearca sa exagereze amenintarea pe care o reprezinta Rusia pentru a asigura alocari mai mari pentru sectorul militar. Rusia nu intentioneaza sa atace pe nimeni, a dat el asigurari.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO