Putin: "Scutul din Romania complica situatia in jurul Rusiei." Politolog rus: "Moscova va lua ca tinta Polonia si Romania"

Ultima actualizare: 16-05-2016 06:46
putin - tass

Sistemul antiracheta american din Romania complica situatia internationala in jurul Rusiei, a declarat vineri Vladimir Putin, in timpul unei reuniuni centrate pe dezvoltarea industriei militare ruse, informeaza TASS.

“Evenimentele recente arata ca situatia nu devine mai buna. Din pacate, ea se agraveaza, dat fiind punerea in aplicare acum in Romania a statiei de radiolocatie, in calitate de element al sistemului de aparare antiracheta american”, a subliniat Putin, relateaza Agerpres.

De asemenea, potrivit liderului rus, actuala desfasurare de elemente ale sistemului american antiracheta in Europa “nu este aparare, ci majorarea potentialului nuclear”. “Daca, folosindu-si posibilitatile in mass-media internationale, ei mai pot sa induca in eroare pe cineva ca acest lucru nu ameninta Rusia sau ca este vorba exclusiv de un sistem defensiv, pe cei prezenti aici, la aceasta masa, nimeni nu-i poate induce in eroare. Catusi de putin acestea nu sunt sisteme defensive, ci parte a potentialului nuclear strategic al SUA, desfasurat la periferie”, a subliniat Putin. Presedintele rus a precizat ca prin “periferie” intelege Europa de Est.

De asemenea, potrivit lui Putin, “oamenii care au luat decizia privind desfasurarea de elemente ale sistemului american antiracheta pe teritoriul tarii lor trebuie sa stie ca pana acum ei au trait linistit, nu tocmai in saracie si in securitate, insa, dupa amplasarea de elemente antiracheta, Moscova este nevoita sa se gandeasca sa pareze amenintarile care apar la adresa securitatii Federatiei Ruse.”

In afara de aceasta, liderul rus a declarat ca astfel de actiuni ale SUA constituie o incalcare a Tratatului privind lichidarea rachetelor cu raza scurta si medie de actiune, deoarece sistemele de lansare care vor fi amplasate in Romania si Polonia vor putea utiliza astfel de rachete. Referitor la sistemul antiracheta al NATO, seful statului rus a amintit ca Moscova si-a exprimat de nenumarate ori ingrijorarile si si-a propus cooperarea cu partenerii americani, propunere care a fost respinsa. Totodata, el a atentionat ca Rusia isi modifica in permanenta planurile in ceea ce priveste constructia fortelor sale armate, in functie de schimbarile pe care le inregistreaza situatia internationala.

Citeste si: Analist rus, despre scutul de la Deveselu: Romania ar putea fi victima unui razboi nuclear, ce va ajunge in ruine

Baza de la Deveselu a devenit joi prima unitate din Europa unde este operationala o componenta terestra a scutului american antiracheta care ar trebui sa protejeze Europa de eventuale atacuri cu rachete balistice, Rusia avertizand in replica asupra posibilitatii retragerii ei din Tratatul privind reducerea armelor strategice ofensive (START). Pozitia oficiala a NATO, exprimata si la ceremonia de joi, este ca scutul de la Deveselu are un rol pur defensiv si obiectivul sau este de a descuraja actiuni agresive din partea unor state cu veleitati nucleare din Asia si Orientul Mijlociu, precum Coreea de Nord sau Iranul. In schimb, Rusia considera ca acest scut afecteaza echilibrul strategic si ii ameninta securitatea.

Citeste si: Gafa comisa de un lider militar in fata lui Vladimir Putin. Presedintele rus a inceput sa rada. VIDEO

Politolog rus: Ca raspuns, Moscova va lua ca tinta Polonia si Romania

Federatia Rusa va fi nevoita sa initieze contramasuri la desfasurarea scutului american antiracheta in Romania si Polonia, iar populatia acestor tari “nu va fi fericita sa constate ca s-a pomenit tinta”, a declarat politologul Kirill Koktis, informeaza vineri agentia de presa RIA Novosti.

“In acest scop, Rusia ar putea raspunde prin amplasarea de sisteme “Iskander” in regiunea Kaliningrad, care sa ia drept tinta Polonia si Romania. Adica, in mod firesc, Rusia va raspunde (desfasurarii scutului antiracheta) si la fel de firesc populatia Poloniei si Romaniei nu va fi fericita ca se va pomeni luata drept tinta, ei va trebui sa i se explice cumva toate acestea. Nimanui nu-i place sa fie tinta, cu certitudine. De aceea, actiunile Rusiei vor fi prezentate nu ca niste contramasuri la actiuni neprietenoase ale NATO, ci ca o agresiune rusa neprovocata, expresie, chipurile, a ciudatei inconsecvente rusesti si a enigmaticului suflet rus”, a spus Koktis, intr-un interviu pentru postul de radio Sputnik.

In opinia sa, Occidentul va reusi sa convinga populatiile acestor tari ca lucrurile stau tocmai astfel. “Ceea ce se va spune va fi luat de bun de societate”, a estimat politologul rus. Potrivit lui Koktis, partea americana trece sub tacere propunerile Rusiei in vederea unei cooperari. “Aceasta informatie nu este dezvaluita doar intr-un singur caz: daca este vorba nu de acea destinatie care a fost declarata public. Daca scopul ar fi nu apararea in fata Rusiei, nu un atac asupra ei, ci amenintarea declarata pe care o reprezinta tari terte, atunci nu ar fi o problema cu dezvaluirea informatiei privind cooperarea” (cu Rusia), a adaugat acesta.

Baza de la Deveselu a devenit joi prima unitate din Europa unde este operationala o componenta terestra a scutului american antiracheta care ar trebui sa protejeze Europa de eventuale atacuri cu rachete balistice, Rusia avertizand in replica asupra posibilitatii retragerii ei din Tratatul privind reducerea armelor strategice ofensive (START). Pozitia oficiala a NATO, exprimata si la ceremonia de joi, este ca scutul de la Deveselu are un rol pur defensiv si obiectivul sau este de a descuraja actiuni agresive din partea unor state cu veleitati nucleare din Asia si Orientul Mijlociu, precum Coreea de Nord sau Iranul.

In schimb, Rusia considera ca acest scut afecteaza echilibrul strategic si ii ameninta securitatea. Kirill Koktis este membru al Asociatiei expertilor si consultantilor politici din Federatia Rusa, profesor docent al catedrei de teorie politica din cadrul Institutului pentru Relatii Internationale de la Moscova

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO