Putin: "Scutul din Romania complica situatia in jurul Rusiei." Politolog rus: "Moscova va lua ca tinta Polonia si Romania"

putin - tass

Sistemul antiracheta american din Romania complica situatia internationala in jurul Rusiei, a declarat vineri Vladimir Putin, in timpul unei reuniuni centrate pe dezvoltarea industriei militare ruse, informeaza TASS.

“Evenimentele recente arata ca situatia nu devine mai buna. Din pacate, ea se agraveaza, dat fiind punerea in aplicare acum in Romania a statiei de radiolocatie, in calitate de element al sistemului de aparare antiracheta american”, a subliniat Putin, relateaza Agerpres.

De asemenea, potrivit liderului rus, actuala desfasurare de elemente ale sistemului american antiracheta in Europa “nu este aparare, ci majorarea potentialului nuclear”. “Daca, folosindu-si posibilitatile in mass-media internationale, ei mai pot sa induca in eroare pe cineva ca acest lucru nu ameninta Rusia sau ca este vorba exclusiv de un sistem defensiv, pe cei prezenti aici, la aceasta masa, nimeni nu-i poate induce in eroare. Catusi de putin acestea nu sunt sisteme defensive, ci parte a potentialului nuclear strategic al SUA, desfasurat la periferie”, a subliniat Putin. Presedintele rus a precizat ca prin “periferie” intelege Europa de Est.

De asemenea, potrivit lui Putin, “oamenii care au luat decizia privind desfasurarea de elemente ale sistemului american antiracheta pe teritoriul tarii lor trebuie sa stie ca pana acum ei au trait linistit, nu tocmai in saracie si in securitate, insa, dupa amplasarea de elemente antiracheta, Moscova este nevoita sa se gandeasca sa pareze amenintarile care apar la adresa securitatii Federatiei Ruse.”

Citește și
putin, parada - stiri
"Rusii pot fi nebuni, dar nu sunt prosti". De ce crede Dan Dungaciu ca Romania nu risca un razboi cu Rusia din cauza scutului

In afara de aceasta, liderul rus a declarat ca astfel de actiuni ale SUA constituie o incalcare a Tratatului privind lichidarea rachetelor cu raza scurta si medie de actiune, deoarece sistemele de lansare care vor fi amplasate in Romania si Polonia vor putea utiliza astfel de rachete. Referitor la sistemul antiracheta al NATO, seful statului rus a amintit ca Moscova si-a exprimat de nenumarate ori ingrijorarile si si-a propus cooperarea cu partenerii americani, propunere care a fost respinsa. Totodata, el a atentionat ca Rusia isi modifica in permanenta planurile in ceea ce priveste constructia fortelor sale armate, in functie de schimbarile pe care le inregistreaza situatia internationala.

Citeste si: Analist rus, despre scutul de la Deveselu: Romania ar putea fi victima unui razboi nuclear, ce va ajunge in ruine

Baza de la Deveselu a devenit joi prima unitate din Europa unde este operationala o componenta terestra a scutului american antiracheta care ar trebui sa protejeze Europa de eventuale atacuri cu rachete balistice, Rusia avertizand in replica asupra posibilitatii retragerii ei din Tratatul privind reducerea armelor strategice ofensive (START). Pozitia oficiala a NATO, exprimata si la ceremonia de joi, este ca scutul de la Deveselu are un rol pur defensiv si obiectivul sau este de a descuraja actiuni agresive din partea unor state cu veleitati nucleare din Asia si Orientul Mijlociu, precum Coreea de Nord sau Iranul. In schimb, Rusia considera ca acest scut afecteaza echilibrul strategic si ii ameninta securitatea.

Citeste si: Gafa comisa de un lider militar in fata lui Vladimir Putin. Presedintele rus a inceput sa rada. VIDEO

Politolog rus: Ca raspuns, Moscova va lua ca tinta Polonia si Romania

Federatia Rusa va fi nevoita sa initieze contramasuri la desfasurarea scutului american antiracheta in Romania si Polonia, iar populatia acestor tari “nu va fi fericita sa constate ca s-a pomenit tinta”, a declarat politologul Kirill Koktis, informeaza vineri agentia de presa RIA Novosti.

“In acest scop, Rusia ar putea raspunde prin amplasarea de sisteme “Iskander” in regiunea Kaliningrad, care sa ia drept tinta Polonia si Romania. Adica, in mod firesc, Rusia va raspunde (desfasurarii scutului antiracheta) si la fel de firesc populatia Poloniei si Romaniei nu va fi fericita ca se va pomeni luata drept tinta, ei va trebui sa i se explice cumva toate acestea. Nimanui nu-i place sa fie tinta, cu certitudine. De aceea, actiunile Rusiei vor fi prezentate nu ca niste contramasuri la actiuni neprietenoase ale NATO, ci ca o agresiune rusa neprovocata, expresie, chipurile, a ciudatei inconsecvente rusesti si a enigmaticului suflet rus”, a spus Koktis, intr-un interviu pentru postul de radio Sputnik.

In opinia sa, Occidentul va reusi sa convinga populatiile acestor tari ca lucrurile stau tocmai astfel. “Ceea ce se va spune va fi luat de bun de societate”, a estimat politologul rus. Potrivit lui Koktis, partea americana trece sub tacere propunerile Rusiei in vederea unei cooperari. “Aceasta informatie nu este dezvaluita doar intr-un singur caz: daca este vorba nu de acea destinatie care a fost declarata public. Daca scopul ar fi nu apararea in fata Rusiei, nu un atac asupra ei, ci amenintarea declarata pe care o reprezinta tari terte, atunci nu ar fi o problema cu dezvaluirea informatiei privind cooperarea” (cu Rusia), a adaugat acesta.

Baza de la Deveselu a devenit joi prima unitate din Europa unde este operationala o componenta terestra a scutului american antiracheta care ar trebui sa protejeze Europa de eventuale atacuri cu rachete balistice, Rusia avertizand in replica asupra posibilitatii retragerii ei din Tratatul privind reducerea armelor strategice ofensive (START). Pozitia oficiala a NATO, exprimata si la ceremonia de joi, este ca scutul de la Deveselu are un rol pur defensiv si obiectivul sau este de a descuraja actiuni agresive din partea unor state cu veleitati nucleare din Asia si Orientul Mijlociu, precum Coreea de Nord sau Iranul.

In schimb, Rusia considera ca acest scut afecteaza echilibrul strategic si ii ameninta securitatea. Kirill Koktis este membru al Asociatiei expertilor si consultantilor politici din Federatia Rusa, profesor docent al catedrei de teorie politica din cadrul Institutului pentru Relatii Internationale de la Moscova

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Ministrul Agriculturii, despre cum s-a mutat politica lui Putin in farfuriile romanilor:
Ministrul Agriculturii, despre cum s-a mutat politica lui Putin in farfuriile romanilor: "Am ajuns la o situatie tragica"

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, este invitatul lui Cristian Leonte in editia din 15 mai a emisiunii “Dupa 20 de ani”.

"Rusii pot fi nebuni, dar nu sunt prosti". De ce crede Dan Dungaciu ca Romania nu risca un razboi cu Rusia din cauza scutului

Scutul antiracheta de la Deveselu nu reprezinta o amenintare la adresa Federatiei Ruse.

Cum functioneaza scutul de la Deveselu si cat de eficient este impotriva arsenalului Rusiei. Rachete
Cum functioneaza scutul de la Deveselu si cat de eficient este impotriva arsenalului Rusiei. Rachete "bune" si rachete "rele"

Poate cel mai important proiect militar gazduit vreodata de Romania, scutul antiracheta de la Deveselu este subiectul zilei. In ce consta, insa, acest sistem ce creaza tensiuni intre marile puteri?

Scutul antiracheta de la Deveselu a fost activat in absenta lui Iohannis. Reactia dura a Kremlinului:
Scutul antiracheta de la Deveselu a fost activat in absenta lui Iohannis. Reactia dura a Kremlinului: "Deja se iau masuri"

Scutul anti-racheta din Romania, este de joi operational. Trei baterii cu 24 de rachete interceptoare, pot fi actionate, in orice moment, din baza NATO, de la Deveselu.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.