Cum functioneaza scutul de la Deveselu si cat de eficient este impotriva arsenalului Rusiei. Rachete "bune" si rachete "rele"
Poate cel mai important proiect militar gazduit vreodata de Romania, scutul antiracheta de la Deveselu este subiectul zilei. In ce consta, insa, acest sistem ce creaza tensiuni intre marile puteri?
Sustinut de NATO si criticat de Rusia, „scutul antiracheta” de la Deveselu este de fapt versiunea terestra a cunoscutului sistem defensiv Aegis, care le permite navelor militare americane sa doboare rachetele inamice inainte ca acestea sa atinga tinta. De altfel, denumirea sa „tehnica” este Aegis Ashore, „Aegis la sol”.
Un astfel de sistem are trei componente: 1. un radar extrem de puternic, 2. un computer care poate procesa chiar si mai mult de 100 de tinte simultan si 3. rachetele folosite pentru interceptarea acestor tinte. Acest sistem de rachete, de tipul RIM-161 Standard Missile 3, este de fapt marul discordiei intre NATO si Rusia. Si asta pentru ca Moscova sustine ca rachetele americane incalca unul dintre cele mai importante tratate privind armamentul nuclear.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Este vorba despre Tratatul fortelor nucleare intermediare (INF), semnat de SUA si URSS in 1987 si care obliga ambele puteri sa distruga toate rachetele balistice si de croaziera cu raze de actiune cuprinse intre 500 si 5.500 de kilometri. Oficialii rusi sustin ca sistemul Aegis Ashore, inclusiv cel de la Deveselu, utilizeaza echipamente pentru lansari verticale de tip MK-41. Astfel de echipamente ar putea lansa nu doar rachete de interceptare, ci si rachete de croaziera tip Tomahawk, si deci ar fi interzise prin Tratatul INF. Ceea ce ar insemna ca activarea scutului din tara noastra duce la anularea Tratatului, in viziunea Kremlinului. care considera ca baza de la Deveselu ar putea fi transformata extrem de usor intr-una destinata atacarii Rusiei.
Pe de alta parte, Presedintia SUA a comunicat inca din august 2014 ca sistemul de aparare antiracheta care va fi amplasat in Romania nu incalca Tratatul, lucru repetat si la inaugurarea sa de catre adjunctul secretarului Apararii al SUA, Robert Work,. De asemenea, desi oficialii americani, romani si NATO afirma ca sistemul este strict defensiv, Kremlinul insista asupra faptului ca el este indreptat impotriva unei tinte potentiale, iar aceasta tinta ar fi Rusia.
O alta controversa este legata de eficienta scutului de la Deveselu. Diversi oficiali rusi au declarat in ultima perioada ca tara lor dispune de rachete care nu pot fi interceptate de acest sistem. Printre acestea s-ar numara si rachetele de croaziera SSN-30A, deja testate in Siria, care intr-o varianta modificata ar putea lansa atacuri nucleare oriunde in Europa.
Teoretic, astfel de arme sunt interzise de Tratatul INF, dar daca Kremlinul afirma ca acesta a fost incalcat prin instalarea bazei de la Deveselu, interdictia nu mai e in vigoare. De altfel, oficialii de la Moscova au amenintat ca, in urma activarii scutului s-ar putea retrage si din Tratatul START care obliga Rusia si SUA sa-si reduca numarul de arme strategice ofensive desfasurate si nedesfasurate.
De altfel, nici oficialii prezenti la inaugurarea scutului din tara noastra nu au vorbit despre o eficienta 100% a acestuia. Premierul Ciolos a declarat ca sistemul va reduce „semnificativ riscul unor eventuale atacuri cu rachete balistice din afara spatiului euro-atlantic” iar seful NATO a recunoscut ca scutul nu poate intercepta rachetele balistice intercontinentale ale Rusiei.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, NATO, kremlin, arme, rachete, deveselu, radar, interceptare, tinte, tratatul inf, icbm, scutul antiracheta, aegis,
Dată publicare:
12-05-2016 14:57