"Rusii pot fi nebuni, dar nu sunt prosti". De ce crede Dan Dungaciu ca Romania nu risca un razboi cu Rusia din cauza scutului
Scutul antiracheta de la Deveselu nu reprezinta o amenintare la adresa Federatiei Ruse.
Au reafirmat acest lucru o data in plus secretarul general al NATO Jens Stoltenberg si presedintele Klaus Iohannis, care s-au intalnit joi dimineata la Palatul Cotroceni. Cei doi oficiali au raspuns astfel acuzatiilor si deciziilor de la Kremlin. Ministrul rus al Apararii a anuntat infiintarea a trei divizii militare pe care le va trimite la granita cu NATO, ca raspuns la inaugurarea bazei militare din Romania.
Liderul aliantei nord-atlantice si presedintele Romaniei au discutat la Cotroceni despre securitatea in regiune, in contextul amenintarilor venite de la Moscova. Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin, a afirmat ca baza militara de la Deveselu este o amenintare directa la adresa Federatiei Ruse.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: "Atat conditiile fizice, cat si cele geografice fac imposibil ca sistemul anti-racheta sa submineze Rusia. Este tehnic imposibil sa doboare rachete balistice intercontinentale rusesti. Amenintarile din partea Rusiei sunt nejustificate si iresponsabile."
Cu toate garantiile oferite de Aliati, ministrul rus al Apararii a anuntat si primele masuri: va infiinta 3 divizii militare a cate 10 mii de soldati, pe care le va pozitiona in apropierea frontierelor NATO.
Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Aici nu vorbim despre Rusia. Stim ca Rusia foloseste aceste ocazii pentru a fi foarte vocala, insa si ei stiu la fel de bine cum stim noi ca sistemul nu este in niciun fel indreptat impotriva Rusiei."
De la Cotroceni, seful NATO a plecat la Deveselu. In schimb, presedintele Klaus Iohannis a preferat sa ramana in Bucuresti, Administratia Prezidentiala fiind reprezentata de consilierii Ion Oprisor si Bogdan Aurescu.
Specialistul in relatii internationale, Dan Dungaciu, considera Romania a atins, astazi, cel mai inalt nivel de securitate din istorie, odata cu deschiderea oficiala a scutului antiracheta.
Dan Dungaciu, expert relatii internationale: "Daca el va fi atacat, sau daca Romania va fi atacata, evident ca va fi un razboi cu NATO".
In acelasi timp, tara noastra ar trebui sa isi asume dialogul diplomatic cu Federatia Rusa, asa cum se intampla in cazul Germaniei sau al Poloniei, sustine Dan Dungaciu. Cat priveste ingrijorarea legata de un eventual conflict cu rusii...
"Nu va exista niciun razboi al Romaniei cu Rusia pentru ca asta ar insemna un razboi al Rusiei cu NATO. Or, rusii pot fi nebuni, dar nu sunt prosti", mai spune Dan Dungaciu, expert relatii internationale.