"Rusii pot fi nebuni, dar nu sunt prosti". De ce crede Dan Dungaciu ca Romania nu risca un razboi cu Rusia din cauza scutului

×
Codul embed a fost copiat

Scutul antiracheta de la Deveselu nu reprezinta o amenintare la adresa Federatiei Ruse.

Au reafirmat acest lucru o data in plus secretarul general al NATO Jens Stoltenberg si presedintele Klaus Iohannis, care s-au intalnit joi dimineata la Palatul Cotroceni. Cei doi oficiali au raspuns astfel acuzatiilor si deciziilor de la Kremlin. Ministrul rus al Apararii a anuntat infiintarea a trei divizii militare pe care le va trimite la granita cu NATO, ca raspuns la inaugurarea bazei militare din Romania.

Liderul aliantei nord-atlantice si presedintele Romaniei au discutat la Cotroceni despre securitatea in regiune, in contextul amenintarilor venite de la Moscova. Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin, a afirmat ca baza militara de la Deveselu este o amenintare directa la adresa Federatiei Ruse.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: "Atat conditiile fizice, cat si cele geografice fac imposibil ca sistemul anti-racheta sa submineze Rusia. Este tehnic imposibil sa doboare rachete balistice intercontinentale rusesti. Amenintarile din partea Rusiei sunt nejustificate si iresponsabile."

Cu toate garantiile oferite de Aliati, ministrul rus al Apararii a anuntat si primele masuri: va infiinta 3 divizii militare a cate 10 mii de soldati, pe care le va pozitiona in apropierea frontierelor NATO.

Citește și
Deveselu
Scutul antiracheta de la Deveselu a fost activat in absenta lui Iohannis. Reactia dura a Kremlinului: "Deja se iau masuri"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Aici nu vorbim despre Rusia. Stim ca Rusia foloseste aceste ocazii pentru a fi foarte vocala, insa si ei stiu la fel de bine cum stim noi ca sistemul nu este in niciun fel indreptat impotriva Rusiei."

De la Cotroceni, seful NATO a plecat la Deveselu. In schimb, presedintele Klaus Iohannis a preferat sa ramana in Bucuresti, Administratia Prezidentiala fiind reprezentata de consilierii Ion Oprisor si Bogdan Aurescu.

Specialistul in relatii internationale, Dan Dungaciu, considera Romania a atins, astazi, cel mai inalt nivel de securitate din istorie, odata cu deschiderea oficiala a scutului antiracheta.

Dan Dungaciu, expert relatii internationale: "Daca el va fi atacat, sau daca Romania va fi atacata, evident ca va fi un razboi cu NATO".

In acelasi timp, tara noastra ar trebui sa isi asume dialogul diplomatic cu Federatia Rusa, asa cum se intampla in cazul Germaniei sau al Poloniei, sustine Dan Dungaciu. Cat priveste ingrijorarea legata de un eventual conflict cu rusii...

"Nu va exista niciun razboi al Romaniei cu Rusia pentru ca asta ar insemna un razboi al Rusiei cu NATO. Or, rusii pot fi nebuni, dar nu sunt prosti", mai spune Dan Dungaciu, expert relatii internationale.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Cum functioneaza scutul de la Deveselu si cat de eficient este impotriva arsenalului Rusiei. Rachete
Cum functioneaza scutul de la Deveselu si cat de eficient este impotriva arsenalului Rusiei. Rachete "bune" si rachete "rele"

Poate cel mai important proiect militar gazduit vreodata de Romania, scutul antiracheta de la Deveselu este subiectul zilei. In ce consta, insa, acest sistem ce creaza tensiuni intre marile puteri?

Scutul antiracheta de la Deveselu a fost activat in absenta lui Iohannis. Reactia dura a Kremlinului:
Scutul antiracheta de la Deveselu a fost activat in absenta lui Iohannis. Reactia dura a Kremlinului: "Deja se iau masuri"

Scutul anti-racheta din Romania, este de joi operational. Trei baterii cu 24 de rachete interceptoare, pot fi actionate, in orice moment, din baza NATO, de la Deveselu.

Sistemul de aparare antiracheta de la Deveselu devine operational joi. Reactia MAE rus:
Sistemul de aparare antiracheta de la Deveselu devine operational joi. Reactia MAE rus: "Decizia este daunatoare si gresita"

Sistemul de aparare antiracheta Aegis Ashore de la Deveselu va fi inaugurat joi in prezenta premierului Dacian Ciolos si a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care se afla cu acest prilej in Romania.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.