Conturile bancare ale românilor, măcinate de război și criza din energie. Oamenii au spart depozitele de economii
Ce bănuiam cu toții cofirmă Banca Națională. Economiile românilor încep să se subțieze.
Dacă în perioada de pandemie s-au tot acumulat pe fondul restricțiilor, războiul și criza din energie de anul acesta au alimentat o inflație record care macină din conturile bancare. Banii ținuți în valută, în special euro, au fost primii scoși și cheltuiți.
Sub presiunea prețurilor și a facturilor care au explodat, tot mai mulți români au fost nevoiți să spargă depozitele cu economii, ca să țină pasul cu cheltuielile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dacă în pandemie restricțiile i-au făcut de români să pună mai mulți bani deoparte - în lei, dar și în valută, în special euro - acum am ajuns înapoi la nivelul din decembrie 2021. În total, românii țin acum în bănci economii de 283 de miliarde de lei, în scădere față de luna februarie, când a fost un record de 286 de miliarde de lei. Între timp, războiul și inflația tot mai mare i-au făcut pe unii să-și desființeze depozitele bancare. Iar cele în euro - vedeți în acest grafic - au fost primele sacrificate. Din februarie și până acum, soldul acestor economii s-a tot redus aproape lună de lună, în vreme ce economiile în lei s-au păstrat mai bine. Asta pentru că dobânzile la depozitele în lei sunt de peste 4 ori mai mari față de euro, dar chiar și așa nu acoperă inflația-record.
Andrei Perianu, cofondator platformă financiară: În pandemie, oamenii au tot avut oportunitatea să acumuleze sau să economisească bani și asta se vede în cifre - acest munte de bani a tot crescut, a tot crescut și acum pare că se oprește în mare parte pentru că ce am economisit atunci pare că trebuie să dăm înapoi pentru cheltuieli mai mari la energie, la utilități și povara pe care o inflația o pune asupra bugetului personal.
Tăvălugul scumpirilor va continua să sape în ce am agonisit, spun economiștii.
Adrian Codirlașu, analist financiar: Valoarea inflației actuală e 15,3%, cel mai probabil în trimestrul 3 va fi maximul atins ratei undeva la 15-15,5%, apoi începând cu trimestrul 4 vom vedea o reducere - cumva la final de an va fi de 14%.
În prezent, cine vrea să depună în bancă 5 mii de lei pe un an, poate obține un câștig net de maximum 405 lei, calcul făcut la cea mai mare dobândă actuală, de 8,1%. La o altă bancă, în schimb, ar obține doar 29 de lei.
Dacă suma ar fi de 5.000 de euro, cea mai mare dobândă oferită acum, de 1,3%, ar aduce un câștig de 58 de euro.