Putin anunță că Rusia este gata să crească livrările de gaze către Europa dacă aceasta o va cere, dar cu o condiție

Vladimir Putin
Shutterstock

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia este pregătită să crească livrările de gaze către Europa dacă aceasta o va cere, respingând sugestiile că Moscova ar limita aceste livrări din motive politice, dar pe de altă parte el a solicitat ţărilor europene să încheie cu Gazprom contracte pe termen lung, relatează Reuters şi AFP.

Dacă ei cer să creştem mai mult (livrările de gaze), suntem gata să le creştem. Le vom creşte cu cât cer partenerii noştri. Nu există niciun refuz, niciunul'', a precizat Putin la o conferinţă pe teme energetice desfăşurată la Moscova, el calificând drept un ''nonsens total'' acuzaţia că Moscova ar folosi energia ca armă politică.

Mai devreme însă, purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a spus că Gazprom furnizează în prezent Europei gaze la nivelurile maxime prevăzute în contractele existente şi orice creştere a acestora va trebui negociată cu compania rusă.

La rândul său, ministrul rus adjunct al energiei, Pavel Sorokin, a declarat că Rusia nu şi-a schimbat planul de alimentare a depozitelor sale cu gaze până la 1 noiembrie, sugerând că nu există nicio grabă de a furniza Europei gaze suplimentare pe piaţa spot.

Gazele, livrate doar prin noi condiţii contractuale

Rusia s-a mai declarat şi în ultimele zile dispusă să crească livrările de gaze către Europa, dar pare că doreşte să facă acest lucru în cadrul unor noi contracte pe termen lung.

Citește și
Rusia steag
Rusia a redus livrările de gaze naturale către Europa, în ultimele săptămâni. Ce urmează
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

''Dacă vor fi cereri (n.r. - suplimentare pentru gaze), aceasta se va putea face numai prin noi condiţii contractuale'', a declarat miercuri ministrul rus al energiei, Nikolai Şulghinov.

Şi preşedintele Putin a precizat în declaraţia sa la acea conferinţă că europenii au făcut în ultimii ani ''greşeala'' de a miza pe achiziţiile pe piaţa spot în loc să încheie cu Rusia contracte pe termen lung pentru achiziţia de gaze. El a pledat în acest context pe stabilirea ''unui mecanism pe termen lung pentru stabilizarea pieţei energiei''.

Preţul gazelor naturale pe piaţa europeană a ajuns luna aceasta la niveluri record, dar Kremlinul a negat în mod repetat că Rusia limitează în mod deliberat volumele livrate pentru a exercita presiuni în vederea aprobării rapide de către organismele de reglementare europene a gazoductului Nord Stream 2, care transportă gaze naturale din Rusia direct în Germania prin Marea Baltică.

Stocurile de gaze în Europa, tot mai reduse

Actuala criză energetică, de o amploare mondială, este provocată în special de creşterea cererii după reluarea activităţilor economice afectate de restricţiile din pandemie. Dar în acelaşi timp o serie de factori au redus oferta, provocând creşterea preţurilor.

În Europa, stocurile de gaze sunt la un nivel foarte redus, ca urmare a iernii prelungite care a trecut. La aceasta se adaugă o contribuţie redusă a energiilor regenerabile, cum este cea eoliană pentru care condiţiile meteo nu au fost suficient de favorabile.

Vladimir Putin a vorbit şi despre redirecţionarea către Asia a unor cantităţi de gaze naturale lichefiate produse de SUA şi care ar fi trebuit iniţial să ajungă în Europa.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Controversatul gazoduct Nord Stream 2 între Rusia şi Germania a fost
Controversatul gazoduct Nord Stream 2 între Rusia şi Germania a fost "complet finalizat"

Controversatul gazoduct Nord Stream 2 între Rusia şi Germania a fost "complet finalizat", a anunţat gigantul rus Gazprom, un proiect strategic întârziat mult timp de ameninţările cu impunerea de sancţiuni americane şi tensiunile geopolitice.

Rusia a redus livrările de gaze naturale către Europa, în ultimele săptămâni. Ce urmează
Rusia a redus livrările de gaze naturale către Europa, în ultimele săptămâni. Ce urmează

Rusia a redus recent livrările de gaze naturale prin conducte în Europa, conform unei analize, ridicând semne de întrebare legate de posibilele cauze care stau la baza aceste scăderi şi implicaţiile pentru pieţele globale ale gazelor.

Rusia acuză Statele Unite de
Rusia acuză Statele Unite de "agresiune", din cauza opoziţiei faţă de Nord Stream 2

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse acuză SUA de "agresiune" în urma unor afirmaţii cu privire la Nord Stream 2.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.