Proteste la Tel Aviv. Familiile ostaticilor şi-au strigat furia în timp ce Netanyahu îşi ţinea discursul în Congresul SUA

Proteste la Tel Aviv
Profimedia

Purtând steaguri israeliene şi afişe cu fotografii ale ostaticilor reţinuţi în Fâşia Gaza, sute de persoane au mărşăluit miercuri seara la Tel Aviv pentru a cere o încetare a focului, chiar în timp ce premierul Netanyahu se adresa Congresului SUA.

Unul dintre manifestanţi a lansat un apel la microfon către trecătorii care urmăreau demonstraţia din baruri şi balcoane în cel mai mare oraş din Israel: "Ieşiţi din casele voastre, veniţi în stradă! Acesta nu este un marş! Vedeţi aici familii ai căror copii au fost răpiţi din pat într-o sâmbătă dimineaţa", a strigat el, referindu-se la atacul Hamas din sudul Israelului din 7 octombrie 2023. "Ar fi putut fi familia voastră în loc", le-a spus manifestantul, relatează AFP.

De cealaltă parte a Atlanticului, premierul Netanyahu a lăudat sprijinul Statelor Unite, principalul aliat al Israelului, într-un discurs adresat Congresului, în timp ce războiul declanşat de statul israelian după atacul sângeros al mişcării islamiste palestiniene durează de mai bine de nouă luni.

Deşi aliatul de nădejde al Israelului şi-a menţinut sprijinul militar pentru efortul de război, relaţiile dintre cele două ţări au fost tensionate de numărul mare de morţi civili din Fâşia Gaza şi de grava criză umanitară cu care se confruntă teritoriul palestinian. Manifestaţiile s-au înmulţit în ultimele luni în Statele Unite, în special în campusurile universitare, iar administraţia preşedintelui Joe Biden a devenit tot mai critică.

Citește și
benjamin netanyahu
Premierul Israelului îi numește pe protestatarii pro-palestinieni „idioţii utili ai Iranului"
Detalii terifiante. Soția unui preot din Vaslui a făcut autostopul, iar a doua zi Maricela a fost găsită moartă

Netanyahu, care în discursul său a insistat asupra faptului că forţa militară este singura modalitate de a învinge Hamas, a reiterat la Washington angajamentul său pentru o victorie militară în Gaza şi a cerut un nou ajutor militar.

Dar în "Piaţa ostaticilor" din Tel Aviv, unde au loc demonstraţii în fiecare sâmbătă, rudele prizonierilor răpiţi de comandourile Hamas la 7 octombrie l-au îndemnat să reducă armele la tăcere.

"Vreau să vă spun, domnule prim-ministru Benjamin Netanyahu, că bunicul meu ar fi putut fi astăzi în viaţă alături de noi, aştepta ca cineva să vină să-l salveze. Aştepta să semnaţi un acord de încetare a focului", a declarat Talya Dancyg, în vârstă de 18 ani, într-un discurs emoţionant, la doar două zile după anunţul morţii bunicului său, istoricul israeliano-polonez Alex Dancyg, aflat în captivitate în Gaza. "Cu fiecare zi care trece şi oamenii noştri sunt încă acolo, este o ruşine pentru ţara noastră", a adăugat ea, referindu-se la ostatici. Manifestanţii au răspuns scandând "Un acord acum!"

În Israel, Netanyahu este împărţit între opinia publică, care este din ce în ce mai favorabilă ajungerii la un acord privind eliberarea zecilor de ostatici aflaţi încă în captivitate, şi o aripă foarte de dreapta a coaliţiei sale guvernamentale, care a ameninţat că va dărâma guvernul dacă acceptă o încetare a focului în timpul negocierilor indirecte cu Hamas.

"Aţi spus familiilor să nu îşi piardă speranţa", a spus Omri Shtivi, al cărui frate Idan a fost luat ostatic la festivalul de muzică Nova. "Eu nu mi-am pierdut speranţa, dar ostaticii şi-au pierdut-o. Orice decizie pe care o veţi lua va determina forma viitorului nostru, iar dacă doriţi să avem speranţă, tot ce trebuie să faceţi este să spuneţi cuvintele: Există un acord, există un acord", a arătat Shtivi.

Între timp, Israelul şi-a intensificat recent operaţiunile în Fâşia Gaza, iar Netanyahu susţine că numai o presiune militară sporită va face posibilă eliberarea ostaticilor şi înfrângerea Hamas.

Atacul din 7 octombrie s-a soldat cu moartea a 1.197 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe date oficiale israeliene. Dintre cele 251 de persoane răpite atunci, 115 sunt încă reţinute în Gaza, dintre care 43 au murit, potrivit armatei.

În replică, Israelul a lansat o ofensivă care s-a soldat cu peste 39.000 de morţi în Fâşia Gaza, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii condus de Hamas.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Citește și...
Hamas: Discursul lui Benjamin Netanyahu în faţa Congresului american induce
Hamas: Discursul lui Benjamin Netanyahu în faţa Congresului american induce "în eroare"

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a denunţat miercuri discursul rostit de premierul israelian Benjamin Netanyahu în faţa Congresului american, care, potrivit mişcării, a indus "în eroare" comunitatea internaţională, relatează AFP.

Premierul Israelului îi numește pe protestatarii pro-palestinieni „idioţii utili ai Iranului
Premierul Israelului îi numește pe protestatarii pro-palestinieni „idioţii utili ai Iranului"

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a numit pe protestatarii anti-război "idioţii utili ai Iranului" în timpul discursului său rostit miercuri în faţa Congresului SUA, relatează CNN.

 

Trump se va întâlni cu premierul israelian în Florida:
Trump se va întâlni cu premierul israelian în Florida: "Aştept cu nerăbdare să-l primesc pe Bibi Netanyahu la Mar-a-Lago”

Donald Trump a anunţat marţi că se va întâlni vineri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu la reşedinţa sa Mar-a-Lago din Florida, în marja vizitei oficiale a premierului la Washington, relatează AFP şi Reuters.

Donald Trump îl primește pe Bibi Netanyahu în Florida. Vrea să aplice programul „Pace prin forță”
Donald Trump îl primește pe Bibi Netanyahu în Florida. Vrea să aplice programul „Pace prin forță”

Donald Trump se va întâlni vineri cu Benjamin Netanyahu, premierul israelian pe care îl va primi la reşedinţa sa Mar-a-Lago din Florida. Trump vrea să impună programul „Pace prin forță” atât în Gaza, cât și în Ucraina.

Netanyahu vizitează SUA săptămâna aceasta, pentru a pune capăt războiului din Gaza
Netanyahu vizitează SUA săptămâna aceasta, pentru a pune capăt războiului din Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu vizitează SUA în această săptămână sub presiunea atât a israelienilor, cât şi a administraţiei americane, pentru a pune capăt războiului din Gaza, transmite BBC.

Recomandări
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor

Este în continuare prăpăd în multe județe din țară din cauza incendiilor de vegetație.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile
Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa pentru a protesta faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier, stânga acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a furat alegerile” prin numirea unui politician de centru-dreapta.