Străzile din Londra, Paris, Dublin și Berlin, invadate de protestatari. Premierul care li s-a alăturat manifestanților
Proteste anti-rasism au avut loc dintr-un colţ în altul al planetei.
În Europa, sute de mii de oameni au invadat străzile din Londra, Paris, Dublin sau Berlin. Manifestaţii de amploare au fost în Canada şi chiar şi în Australia.
Pe acel continent îndepărtat, oamenii au cerut să fie respectată mai mult populaţia indigenă şi au denunţat tratamentul injust, spun ei, la care este supusă de poliţie.
Nic Robertson, corespondent CNN Londra: „Mesajul de aici din Londra este foarte clar: ar trebui să se facă dreptate pentru George Floyd, pentru că și viața oamenilor de culoare contează. Rasismul nu este o problemă doar în Statele Unite, rasismul este o problemă și aici în Regatul Unit, iar oamenii care s-au adunat azi (ieri, n.r) speră că vocile lor vor atrage atenția asupra acestui lucru."
O mare de oameni a umplut aproape până la refuz Hyde Park. Londonezii continuă să protesteze față de discriminarea rasială. Furia s-a propagat în Regatul Unit din America, după moartea lui George Floyd. Miile de demonstranți au avut cu ei pancarte pe care au scris celebrul slogan "Black Lives Matter". Au îngenucheat și au strigat de nenumărate ori "Nu pot să respir", așa cum a făcut și afro-americanul în timpul arestării fatale. Premierul britanic Boris Johnson a condamnat decesul bărbatului de culoare, dar le-a cerut manifestanților să fie pașnici și să respecte regulile antiepidemice.
Proteste au fost și în fața parlamentului britanic sau a ambasadei americane, dar fără violențe.
Manifestații similare au fost și în alte orașe europene.
Paula Newton, prezentator CTV Network, CNN: „A fost o zi de proteste și pe întreg teritoriul Canadei. Oamenii au ieșit în număr mare pe străzile mai multor orașe, denunțând rasismul nu doar în urma a ceea ce au văzut în Statele Unite, dar ei vorbesc și de un rasism "sistemic", despre care spun că există aici, în Canada. "
Premierul canadian Justin Trudeau și-a făcut o apariție neașteptată la unul dintre protestele organizate în capitala Ottawa. La un moment dat, chiar s-a așezat în genunchi alături de manifestanți, oferind o imagine puternică a străzii. Trudeau nu s-a adresat mulțimii, dar a dat din cap de câteva ori, în semn de aprobare, aplaudând discursurile rostite la microfon în care s-au auzit sloganuri precum "Viața negrilor contează", oamenii cerând o "schimbare acum".
Și în celălalt colț al lumii, în Australia, zeci de mii de persoane au defilat împotriva inegalităților rasiale.
Sydney, Brisbane, Melbourne și Adelaide sunt doar câteva orașe unde moartea americanului George Floyd a scos o mulțime de oameni în stradă.
Australienii doresc să denunțe și rata de încarcerare foarte ridicată în rândul aborigenilor, precum și morții, peste 400 în ultimii 30 de ani, în rândul membrilor acestei comunități în timpul arestărilor efectuate de poliție.
Bărbat: „Ceea ce ne-a scos azi în stradă este nedreptatea împotriva comunității indigene, primele națiuni și minorități din întreaga lume fiind discriminate rasial de grupuri mai mari, de sisteme capitaliste și de polițiști corupți.”
La demonstrații au fost prezenți și mai mulți membrii ai unor triburi indigene, care au ales să protesteze în felul lor.