America fierbe. Polițist atacat cu un cuțit, proteste masive și ceremonii de comemorare a lui George Floyd

×
Codul embed a fost copiat

Un milion de dolari este cauţiunea stabilită pentru fiecare dintre cei trei poliţişti acuzaţi de complicitate la uciderea lui George Floyd.

Aceştia au apărut joi în faţa unui judecător. Niciunul dintre cei trei nu au spus cum pledează faţă de acuzaţiile aduse.

Între timp, în Minneapolis a avut loc o primă ceremonie de comemorare a afroamericanului de 46 de ani, a cărui moarte a declanşat un val de proteste violente.

Polițist atacat cu un cuțit

 

Un polițist care patrula în Brooklyn pentru prevenirea jafurilor a fost atacat cu un cuțit. Cel care a făcut asta a fost împușcat, însă în schimbul de focuri care a urmat au mai fost răniți doi agenți.

Citește și
george floyd proteste sua
Polițiștii care au asistat la moartea lui George Floyd, arestați. Trump nu mai trimite armata pe străzi
Fabrică din România închisă din cauza pierderilor. Câți oameni vor fi concediați

Totul s-a întâmplat într-o zonă unde nu erau proteste şi, potrivit primarului oraşului New York, incidentul nu a fost provocat de oamenii legii.

Pe de altă parte, în metropolă manifestaţiile s-au lăsat iarăși cu arestări. Cel puțin 60 de persoane au ajuns după gratii. Au fost mai puține decât seară precedentă, dar poliţia nu lasă garda jos.

Terence Monahan, Șef de departament în cadrul NYPD: „Nu vom mai fi toleranţi. Trebuie să nu mai fie pe stradă, începând cu ora 8:00 (seara, n.r). Le-am dat voie până la ora 9, cel târziu, dar se pare că nu există niciun indiciu că vor pleca acasă. Această zonă a fost destul de afectată. Afacerile au de suferit aici, locuitorii au suferit, aşa că nu vom mai accepta această situaţie”.

Aceeaşi declaraţie a fost întărită şi de guvernatorul statului New York.

Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York: „Nu va fi niciun fel de toleranță faţă de actele de violență comise împotriva unui ofițer de poliție. Punct! În nicio regiune a acestui stat. Punct! Poliţiştii fac o treabă imposibilă. Ei încearcă să se ocupe de protestatari, încearcă să oprească jafurile şi încearcă să rămână în siguranţă, pentru că la finalul zilei trebuie să meargă acasă la familiile lor”.

De altfel, interzicerea ieșirii pe străzi după lăsarea întunericului, dar și eforturile protestatarilor pașnici de a-i respinge pe protestatari au dus la împuținarea scenelor violente în orașele americane. Cu toate acestea, pe străzile din jurul Casei Albe se pun baricade din beton, iar marşurile continuă.

Şi în faţa magazinului unde George Floyd şi-a dat ultima suflare oamenii continuă să vină pentru a-i aduce un ultim omagiu.

Polițistul care l-a ucis pe Floyd, acuzat de omor prin imprudență

 

În tot acest timp procurorul care anchetează moartea bărbatului de culoare a modificat încadrarea juridică a faptelor inculpându-l pentru omor prin imprudență pe poliţistul care l-a asfixiat, țînându-i genunchiul apăsat pe gât. Ceilalți trei agenți care l-au asistat au fost inculpați pentru complicitate la omor.

Keith Ellison, Procuror General al statului Minnesota: „Am introdus un amendament care îl pune sub acuzare pe fostul poliţist Derrick Chauvin pentru omor prin imprudenţă în cazul morţii lui George Floyd. De asemenea, am introdus o plângere pentru punerea sub acuzare a poliţiştilor Kueng, Lane şi Thao pentru complicitate la omor”.

Procurorul gerneral al Statelor Unite, William Barr, a spus că Departamentul american de Justiție și FBI „efectuează o investigație paralelă” pentru a stabili dacă există încălcări ale legilor federale. Potrivit oficialului, anchetele din ultimele zile de violență au dezvăluit că sunt implicate nu numai diverse grupări extremiste, ci și „agenţi străini”, dar momentan nu a dat mai multe detalii.

William Barr, procuror general al SUA: „Astăzi este o zi de doliu și sunt încrezător că va veni în curând ziua când se va face dreptate”.

Ceremonie de comemorare a lui George Floyd, în Minneapolis

 

În Minneapolis a avut loc, joi seară, o primă ceremonie de comemorare a lui George Floyd. Primarul oraşului unde a avut loc tragedia a plâns lângă sicriul afro-americanului.

La eveniment au fost prezenţi atât membrii familiei, cât şi prieteni.

Participanţii au ţinut un îndelungat moment de reculegere timp de 8 minute şi 46 de secunde, atât cât a stat poliţistul Derek Chauvin cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd, provocându-i moartea.

Philonise Floyd, fratele lui George Floyd: „Toată lumea vrea să se facă dreptate. Şi noi vrem să se facă dreptate pentru George şi aşa va fi”.

Altă ceremonie în memoria lui George Floyd este prevăzută să aibă loc sâmbătă, în statul natal Carolina de Nord. O altă va avea loc luni, în Houston, unde Floyd a crescut înainte de a se muta la Minneapolis, în nordul ţării. Ultima ceremonie funerară va fi marţi, doar cu apropiaţii familiei.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep a plecat definitiv din România! În ce țară s-a mutat
Simona Halep a plecat definitiv din România! În ce țară s-a mutat
Citește și...
Studiu alarmant: Cât de rasiști sunt de fapt americanii
Studiu alarmant: Cât de rasiști sunt de fapt americanii

Dincolo de protestele violente pe care le-a declanșat uciderea lui George Floyd de către un polițist scoate din nou la iveală o problemă majoră a societății americane. Se vorbește tot mai intens despre rasismul sistemic.

Polițiștii care au asistat la moartea lui George Floyd, arestați. Trump nu mai trimite armata pe străzi
Polițiștii care au asistat la moartea lui George Floyd, arestați. Trump nu mai trimite armata pe străzi

În America, în timp ce străzile fierb, toți cei 4 agenţi de poliție implicați în moartea brutală a lui George Floyd au fost puși sub acuzare. Cel care l-a sugrumat cu genunchiul va fi judecat pentru omor prin imprudență.

Recomandări
Primarul fugar joacă ultima carte a libertății la ÎCCJ. Cum poate scăpa Cătălin Cherecheș de condamnarea la închisoare
Primarul fugar joacă ultima carte a libertății la ÎCCJ. Cum poate scăpa Cătălin Cherecheș de condamnarea la închisoare

Înalta Curte de Casație și Justiție decide, joi, dacă fostul primar al orașului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, poate obține anularea condamnării. Avocatul lui a cerut strămutarea procesului înainte de sentința definitivă dată de Curtea de Apel Cluj.

Mircea Geoană, în topul preferințelor românilor la prezidențiale. Cum stau Ciolacu și Ciucă, dar și ce loc ar obține Șoșoacă
Mircea Geoană, în topul preferințelor românilor la prezidențiale. Cum stau Ciolacu și Ciucă, dar și ce loc ar obține Șoșoacă

Mircea Geoană e pe primul loc într-un sondaj asupra intențiilor de vot ale românilor. După el, urmează Marcel Ciolacu, iar Nicolae Ciucă, pe locurile codașe.

Mai primitiv de atât nu se poate. Noua tactică folosită de forțele lui Putin pe frontul din Ucraina | FOTO
Mai primitiv de atât nu se poate. Noua tactică folosită de forțele lui Putin pe frontul din Ucraina | FOTO

Serviciile secrete britanice au dezvăluit o nouă tactică folosită de ruși pentru a-și distruge țintele pe timp de noapte din Ucraina.