Proteste de amploare în Italia, după ce s-au impus noi restricții în contextul crizei sanitare. GALERIE FOTO

Ultima actualizare: 27-10-2020 14:04
Proteste de amploare în Italia, după ce s-au imp...
Proteste în Italia...
Proteste de amploare în Italia, după ce s-au imp...

Torino, Milano şi Napoli au fost, luni seară, scenele unor proteste violente izbucnite după ce autorităţile au impus noi restricţii privind încercarea de a limita răspândirea noului coronavirus.

În Torino, protestatarii au aruncat cocktailuri Molotov spre forţele de ordine, în Milano au fost folosite gaze lacrimogene împotriva demonstranţilor, iar violenţe au fost raportate şi în Napoli, unde au avut loc proteste mai multe zile. Manifestări au avut loc şi în Roma şi Palermo, relatează BBC.

Demonstraţiile au început la scurt timp după ce Guvernul a anunţat închiderea, începând cu ora 18:00, a restaurantelor, barurilor, a sălilor de sport şi cinematografelor. Majoritatea magazinelor vor rămâne însă deschise, transmite News.ro.

În mai multe regiuni, precum Lombardia şi Piedmont, au fost introduse restricţii de mobilitate pe timp de noapte.

Deşi prima carantină naţională, impusă în primăvara acestui an a fost acceptată paşnic de populaţie, noile măsuri au fost contestate imediat. Firmele mici se plâng că încă încearcă să îşi revină după carantină şi că alte restricţii le-ar putea duce în faliment.

Magazine de lux din centrul Torino, inclusiv unul Gucci, au fost devastate de mulţimea care a ocupat străzile după ce noile reguli au intrat în vigoare. Demonstranţii au folosit obiecte pirotehnice şi fumigene, iar poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene.

Mulţimea din Milano a scandat „Libertate!” în timpul confruntărilor cu poliţia în centrul oraşului. Capitala regiunii Lombardia a fost afectată serios de epidemia de Covid-19.

Administratorii micilor afaceri spun că abia ieşiseră la liman după prima primul aşa-numit lockdown. Încă o închidere înseamnă condamnare la faliment.

Protestatar: „Turiştii au dispărut, e la fel de pustiu şi la orele prânzului de vreme ce 75% dintre angajaţi lucrează de acasă. Cred că s-a cam ales praful de afacerea asta... Cred că într-o săptămână închidem definitiv.”

Noile măsuri restrictive sunt în vigoare până pe 24 noiembrie. În această perioadă, 75% din cursurile liceelor şi universităţilor italiene vor avea loc online. Guvernele regionale au cerut ca toate cursurile să fie ţinute de la distanţă, însă ministrul Educaţiei, Lucia Azzolina, s-a opus.

Guvernul a mai cerut oamenilor să nu călătorească în afara oraşelor de reşedinţă decât dacă este absolut necesar şi să evite, pe cât posibil, folosirea transportului în comun.

„Cred că vom suferi puţin luna aceasta, dar strângând din dinţi cu aceste restricţii vom putea respira din nou în decembrie”, a spus duminică prim-ministrul Giuseppe Conte.

În mai multe ţări din Europa au fost impuse noi restricţii, după ce numărul de infecţii cu SARS-CoV-2 a crescut considerabil.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO