Marea Britanie renunţă la toate restricţiile Covid, inclusiv certificatul verde, iar din martie ar putea elimina şi măsura izolării pentru cei testaţi pozitiv.

Dacă valul Omicron pare în retragere în Regatul Unit, multe ţări europene înregistrează recorduri la numărul de infectări zilnice. Franţa, de exemplu, a anunţat aproape o jumătate de milion de teste pozitive în 24 de ore.

"Pandemia de Covid nu este nici pe departe aproape de sfârşit", a avertizat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general OMS: ”Omicron continuă să se răspândească în lume. Săptămâna trecută au fost raportate peste 18 milioane de cazuri. Numărul deceselor rămâne stabil pentru moment, dar suntem îngrijorați de impactul pe care Omicron îl are asupra lucrătorilor din domeniul sănătății deja epuizați și asupra sistemelor de sănătate suprasolicitate. Nu este momentul să renunțăm și să fluturăm steagul alb.”

Cel puţin șapte ţări europene au înregistrat recorduri în privinţa noilor infectări zilnice.

În Marea Britanie, în schimb, valul Omicron a atins, se pare, nivelul maxim, iar guvenul a anunţat ridicarea restricţiilor, în primul rând cele care au avut cel mai mare impact economic.

Boris Johnson, premierul britanic: ”De joi, certificatul verde nu va mai fi obligatoriu. De acum, guvernul nu le mai cere oamenilor să lucreze de acasă și nu mai impune purtarea măştilor sanitare în nicio situaţie.”

Persoanele care vor fi testate pozitiv vor intra în autoizolare, dar, în curând, s-ar putea renunţa şi la această măsură.

Şi Israelul se pregăteşte să renunţe la certificatul verde, chiar dacă a anunţat un număr record de infectări, peste 65.200 de teste pozitive în 24 de ore.

"Nu există nicio logică medicală și epidemiologică pentru impunerea certificatului verde, mulți experți sunt de acord. Există însă o afectare directă a economiei, a activităților zilnice și, în plus, o amplificare semnificativă a panicii în rândul populației", a declarat ministrul de Finanțe Avigdor Liberman.

În Israel, accesul în anumite spaţii publice închise este permis, în prezent, numai persoanelor vaccinate, trecute prin boală sau care au un test negativ în ultimele 48 de ore. În unele cazuri, certificatul verde este obligatoriu şi la locul de muncă.