Protestatarii din Iran, bătuți și gazați de polițiști. Unii au smuls afişele cu chipul lui Soleimani


Ultimul update: Luni 13 Ianuarie 2020 14:24
Data publicarii: Luni 13 Ianuarie 2020 13:21
Categorie: Stiri externe

"Lumea întreagă e cu ochii pe voi!" Este avertismentul repetat de preşedintele american la adresa regimului de la Teheran, în timp ce tot mai mulţi iranieni protestează împotriva autorităţilor şi mai cu seamă a ayatolahului Khamenei.

Duminică seară, forţele de securitate au recurs la gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea!

Ieşit din comun este că în presa de la Teheran se înmulţesc editorialele critice la adresa puterii, iar răbufnirile oamenilor se văd cel mai bine pe internet.

Pentru a doua zi la rând, în marile oraşe din Iran în frunte cu Teheran, oamenii au continuat să pună presiune pe conducerea Republicii Islamice după ce armata a recunoscut că a doborât, miercuri dimineaţa, cu o rachetă avionul ucrainean cu 176 de oameni la bord, în majoritate iranieni.

Într-o scenă cu un impact formidabil în lumea occidentală, studenţii universității din Teheran au refuzat ieri să păşească pe steagurile american şi israelian, vopsite pe asfalt în curtea instituţiei tocmai pentru a fi zilnic călcate în picioare.

În alte imagini, protestatari smulg afişele cu chipul generalului Qasem Soleimani, eliminat recent de americani într-un atac cu dronă. Alţii, în schimb, trec cu maşinile peste imaginea ayatollahului Khamenei.

Unele canale media din Iran au transmis relatări despre proteste, iar în filmările de amator care circulă pe internet pot fi văzuţi poliţişti lovind cu bastoanele protestatari ori lansând gaze lacrimogene.

Pe reţelele de socializare, iranienii cer europenilor să nu mai negocieze cu un "regim criminal" şi implora presa occidentală să scrie şi să relateze despre protestele lor curajoase.

Asta în condiţiile în care, în noiembrie anul trecut, demonstraţiile împotriva scumpirii benzinei au luat rapid o turnură politică. Protestele de toaman trecută au declanşat cea mai sângeroasă reprimare din istoria de 40 de ani a Republicii Islamice. Potrivit unor date neoficiale, sute de oameni au fost ucişi de forţele de securitate.

Tags: iran, protestatari,

VIDEO PROTVPLUS.RO
Pepe, provocare picantă pentru Măruță

De ziua lui, Cătălin Măruță a primit cele mai picante întrebări, sub amenințarea sosului iute.


15:02
Concurs de bancuri cu Mioara Velicu și Irina Loghin

Invitate la emisiunea "La Măruță", Mioara Velicu și Irina Loghin s-au duelat în cele mai amuzante bancuri.


18:25
Depresia, boala sufletului

17:26
Keo, un tată de nota 10

07:17
HPV, virusul ce poate cauza cancer de col uterin

HPV este un virus foarte contagios și poate duce la apariția cancerului de col uterin. Peste 80% dintre persoanele active sexual dobândesc acest virus.


13:01
Împreună, de dragul copilului

Misha și Connect-R au rămas în relații bune, de dragul Mayei. Misha: "Niciunul dintre noi nu va trăi toată viața singur."


12:40
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47