Iranienii au ieșit în stradă strigând ”Moarte dictatorului”. Trump avertizează puterea de la Teheran
A fost o noapte cu proteste şi violenţe la Teheran, după ce lumea a ieșit în stradă, în semn de omagiu față de cele 176 de victime ale atacului iranian asupra avionului ucrainean.
După ce Gardienii Revoluţiei - armata ideologică a republicii islamice - a recunoscut că a doborât, "dintr-o eroare umană", avionul ucrainean, mii de oameni au ieșit în stradă şi au strigat sloganuri împotriva principalelor autorități ale țării.
Potrivit CNN, protestatarii au cerut demisia liderului suprem, scandând inclusiv ”Moarte dictatorului". Mai mult, unii dintre manifestanți au rupt fotografii cu Qassem Soleimani, ucis recent de americani într-un atac cu dronă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Preşedintele american, Donald Trump, a avertizat sâmbătă regimul iranian împotriva unui "alt masacru al manifestanţilor paşnici"", referindu-se la mişcarea de contestare care a avut loc în ţară în noiembrie, transmite AFP.
"Nu poate fi un alt masacru al manifestanţilor paşnici şi nici întreruperea internetului. Lumea priveşte", a scris pe Twitter liderul de la Casa Albă.
Pe de altă parte, ambasadorul Marii Britanii la Teheran a fost reţinut sâmbătă seară pentru scurt timp, fără a fi oferită o explicaţie clară pentru această măsură.
Responsabilii militari de la Teheran țîn să sublinieze că nu a fost un act intenționat și chiar pasează vina asupra a ceea ce ministrul de externe Mohammad Zarif numește "criză provocată de acțiunile nechibzuite ale Statelor Unite". În plus, regimul de la Teheran a identificat rapid și un "țap ispășitor".
General Amir Ali Hajizadeh: "Când am înțeles ce făcusem, mi-am dorit moartea. Nu am nicio scuză, accept întreaga responsabilitate pentru acest incident și mă voi supune pedepsei pe care o vor decide superiorii mei."
Și, pentru că propaganda să fie deplină, agenţia iraniană Fars a ținut să dezvăluie că însuși ayatollahul Khamenei ar fi ordonat publicarea adevărului.
Iranienii ar fi crezut că e vorba e un bombardier american, care riposta la atacurile cu rachete lansate de Iran cu câteva ore mai devreme asupra a două baze militare americane din Irak.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis că așteaptă o investigaţie completă, admiterea vinovăției și despăgubiri din partea Iranului. La rândul lui, prim-ministrul canadian Justin Trudeau a cerut stabilirea exactă a responsabilităţilor.
Payman Parseyan, membru al comunității iraniano-canadiene: "138 din cei 176 de victime aveau legătură cu Canada. 63 erau cetățeni, alți 75 erau viitori cetățeni ai Canadei."
Fatala eroara a iranienilor a distrus zeci de familii. Acești tineri erau căsătoriți abia de o săptămână, iar un medic stomatolog își plânge acum soția și fiica de nouă ani, care fuseseră în vizită în țară natală pentru un eveniment în familie.
Hamed Esmaeilion: "Era uimitoare, foarte bună la sport, vorbea 3 limbi, lucru de care era foarte mândră. Trebuia să o silesc să exerseze doar 30 de minute pe zi la pian. Ea mai cerșea 5 minute. Amintiri de felul asta vin năvală peste mine. Și soția mea era nemaipomenită. Am avut o viață foarte bună. E foarte nedrept ce s-a întâmplat."
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, iran, proteste, avion, rachete, teheran,
Dată publicare:
12-01-2020 07:43