Proiectele prin care elevii din Romania i-au batut pe americani la un concurs NASA si au obtinut 34 de premii

Dată publicare: 30-03-2014 20:54
Dată actualizare: 02-04-2014 06:53


Copiii romani tintesc catre stele prin agentia spatiala NASA. Tot mai multi elevi de la noi castiga premii la concursul anual organizat de americani, la care participa pusti isteti din toata lumea.

Anul acesta, nu mai putin de 34 de diplome au ajuns in Romania. Savantii in devenire s-au intrecut in realizarea unor proiecte despre colonii spatiale, care ar putea fi populate in viitor de oameni.

Alina si Maria, cele mai mici dintre concurente, au fost la prima participare. Desi sunt abia in clasa a sasea, au reusit sa aduca un premiu la Constanta.

"Trebuia sa plecam de la un motiv pentru construirea acestei statii. Am luat in considerare ca populatia este in crestere, incalzirea globala si poluarea", a spus Maria Dumbrava.

Proiectele nu au inclus doar machetele statiilor spatiale, ci si calcule complicate de fizica si chimie, care demonstreaza ca viata ar putea fi posibila intr-o colonie. Spre exemplu, 8 elevi de clasa a 10-a tot din Constanta au impresionat cu o idee inedita.

"Noi am inclus si colonizarea plantei Marte. Am facut si planuri cum am putea sa facem sa creasca plante acolo, cum puteam sa facem planeta locuibila fara aparatura speciala", a spus o eleva din grup.

"Romanii au cucerit anul acesta 34 de premii si mentiuni, iar americanii 7. Din acest motiv, eu spun ca este un scor de rugby si ce era de demonstra, s-a demonstrat, inteligenta romaneasca se manifesta atunci cand gaseste sol fertil, dar si udator", a spus profesorul coordonator Ioan Bararu.

La concursul NASA Space Settlement de anul acesta au participat peste o mie de elevi din toata lumea.


VIDEO PROTVPLUS.RO