Liceenii patiseri. Placintele facute in timpul orelor se vand ca painea calda in pauze
Munca sfinteste locul - nu este doar un proverb - cel putin intr-un liceu din Alba Iulia, unde a devenit "piatra de temelie"! Elevii invata sa prepare placinte, langosi si pizza in laboratorul scolii, apoi vand produsele in pauza, pe coridor.
Clienti de nadejde sunt nu doar colegii, ci si profesorii, incantati de gustul proaspat al bunatatilor. Elevii castiga astfel de doua ori - invata meserie si fac si profit, care contribuie la finantarea scolii.
Imediat ce a ajuns la liceu, elevii au mers mai intai la patiserie, unde zilnic se prepara bunatati. Cornuri umplute cu vanilie sau ciocolata, langosi sau placinte cu branza - toate ies din mainile colegilor.
"Acum facem pateuri cu branza. A fost putin greu, acum la inceput pana ne invatam. E bine... Facem si bani, invatam si o meserie", spune Remus, unul dintre elevii patiseri.
La fel ca Remus, si alti tineri constientizeaza avantajele proiectului initiat de profesori. Este, intr-adevar, si o afacere, pentru ca misiunea lor nu se opreste in laborator. Produsele sunt apoi vandute.
"Vin in fiecare pauza si le vand produse proaspete elevilor, undeva la 150-200 de cornuri pe zi, pizza, langoase, toate produsele", explica un elev.
Banii obtinuti ajung apoi in fondul scolii. Elevii fac astfel profit si castiga si experienta. Multi au deja planuri sa plece peste hotare, sa isi faca un rost.