Cel mai batran gay sau transsexual are 5000 de ani

Ultima actualizare: 24-04-2012 04:51
primul gay

Arheologii au descoperit ramasitele vechi de 5.000 de ani ale unui barbat despre care cred ca este cel mai “batran” homosexual sau transsexual din istoria umanitatii. Aceasta pentru ca a fost ingropat dupa un ritual specific femeilor din Epoca de piatra.

Scheletul barbatului, care se presupune ca dateza din anii 2900-2500 inainte de Hristos, a fost gasit intr-o suburbie din Praga, avand capul pozitionat spre est si inconjurat de vase de gatit, ritual regasit pana acum doar in cazul inmomantarii femeilor din Epoca de piatra.

“Din istorie si din etnologie, stim ca oamenii din aceasta perioada luau ritualurile funerare in serios, prin urmare este foarte putin probabil ca pozitionarea acestui schelet sa fie o greseala”, a explicat arheologul Kamila Remisova Vesinova, coordonatorul echipe care s-a ocupat de acest caz. “Mai degraba avem de-a face cu un barbat de o alta orientare sexuala: homosexual sau transsexual”, a adaugat ea.

Citeste si:

FOTO. Creier vechi de 2.500 de ani: s-a conservat perfect in noroi

Paleoliticul in 3D! Vezi pestera unde sunt cele mai vechi picturi rupestre

Spre sfarsitul Epocii de piatra si inceputul Epocii de bronz, barbatii erau inmormantati in mod obisnuit culcati pe partea dreapta, cu capetele indreptate spre vest, in vreme ce femeile erau asezate pe partea stanga, avand capetele indreptate spre est. Atat femeile, cat si barbatii erau pusi in pozitie ghemuita.

Barbatii erau ingropati alaturi de arme, ciocane si cutite din piatra si cateva portii de mancare si bautura ca sa le tina de urat pe lumea cealalta.

Femeile, in schimb, erau inmormantate cu coliere facute din dinti, cercei din bronz si ulcioare sau vase de gatit, inclusiv un bol in forma de ou asezat langa picioare.

“Ceea ce am vazut in cazul scheletului gasit acum este total atipic normelor culturale specifice acelor vremuri si practicate in cazul barbatilor. Trupul gasit in mormantul din Strada Terronska nr 6 din Praga este asezat pe partea stanga, cu capul indreptat spre est. De asemenea, la picioare a fost gasit un vas in forma de ou. Niciunul dintre obiectele care de obicei erau folosite in cazul inmormantarilor barbatilor nu se regaseste in mormantul descoperit”, a explicat Kamila Remisova Vesinova.

Vesinova a mai spus ca arheologii au mai descoperit un caz si mai vechi, similar acestuia, datand din Mezolitic, insa atunci era vorba despre o femeie razboinica ingropata ca un barbat, ceea ce nu duce neaparat cu gandul la transsexualism. Ea a mai explicat ca si samanii siberieni erau ingropati in acest fel, specific femeiesc, dar cu accesorii funerare mult mai bogate care reflectau pozitia lor in societate.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO