FOTO. Creier vechi de 2.500 de ani: s-a conservat perfect in noroi
Sa gasesti un craniu vechi de 2.500 de ani nu e mare minune. Insa sa descoperi ca acel craniu contine un creier conservat perfect e un adevarat miracol.
Acest lucru s-a intamplat recent la Universitatea din York, Marea Britanie. Craniul a fost gasit in noroi intr-un santier de lucru, unde institutia de invatamant planuia sa-si mareasca campusul Heslington East.
Lucrul cu adevart straniu este ca, in afara de creier, tot tesutul moale al craniului din Epoca de Fier s-a descompus.
„Este un lucru extraordinar daca ne gandim ca un creier al unei persoane moarte in urma cu mii de ani a putut sa reziste in timp intr-un sol umed”, este de parere Sonia O’Connor, cercetator la Universitatea din Bradford. O’Connor face parte din echipa de cercetatori care a studiat posibilele moduri in care ar fi putut sa se conserve creierul.
„Este surprinzator, pentru ca daca ceri parerea unui patolog care se ocupa cu studiul cadavrelor proaspete va spune ca primul organ care se deterioreaza si se transforma, practic, in lichid este creierul, din cauza continutului mare de grasime pe”, a mai spus Sonia O’Connor.
Craniul a apartinut, cel mai probabil, unui barbat cu varsta intre 26 si 45 de ani si poarta semnele unei morti violente. Barbatul a fost spanzurat si apoi decapitat. Craniul mai avea inca mandibula si doua vertebre atasate.
Cu toate acestea, cercetatorii nu au gasit niciun indiciu care sa le dezvaluie de ce a fost barbatul spanzurat si nici nu au gasit restul ramasitelor pamantesti ale barbatului.
Gasirea unui creier perfect conservat nu este o premiera. Inca din 1960 s-au facut astfel de descoperiri.
Sonia O’Connor este de parere ca graba cu care a fost ingropat corpul in mediul umed si lipsit de oxigen a dus la conservarea perfecta a creierului. Insa, chiar daca lipsa oxigenului pare raspunsul, nu trebuie ignorata si posibilitatea unor boli sau a unor schimbari fiziologice, precum cele cauzate de infometare, care ar putea duce la conservarea creierului.