Arhiepiscopul Dunarii de Jos a spalat picioarele a 12 copii, in catedrala din Galati. Semnificatia ritualului impresionant
Lectie de smerenie la Arhiepiscopia Dunarii de Jos. La catedrala din Galati s-a desfasurat joi unul dintre cele mai impresionante ritualuri din Saptamana Mare: spalarea picioarelor.
Arhiepiscopul Casian a primit 12 copii carora le-a spalat si le-a sarutat picioarele, intocmai precum a facut Mantuitorul Iisus Hristos cu apostolii sai, in Joia Mare, si le-a spus: "Capetenie este acela care slujeste".
Asezat in genunchi, arhiepiscopul Dunarii de Jos le-a spalat celor 12 copii picioarele, le-a sters cu un stergar alb si le-a sarutat. Ritualul este o lectie de smerenie pentru toti credinciosii, dupa modelul Manuitorului Hristos, de la cina cea de taina.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
IPS Casian Craciun, Arhiepiscopul Dunarii de Jos: "Aceasta cale a smereniei si curatirea sufletelor s-a aratat in catedrala prin prezenta a 12 apostoli copii - de conditii sociale modeste, dar curatiti, spovediti si impartasiti, luminati si luminosi."
Copiii au primit apoi lumanari si s-au rugat alaturi de preoti.
Potrivit aceleiasi traditii, copiii au primit in dar, la finalul slujbei, incaltari noi.
Acest ritual stravechi mai este pastrat doar in cateva biserici din zona de est a tarii. Spalarea picioarelor reprezinta smerenia si recunostinta cu care Mantuitorul i-a primit pe apostolii sai, carora le-a spus apoi sa mearga in lume si la fel sa ii trateze pe toti credinciosii.
In fiecare an, la Galati, la acest ritual iau parte 12 copii de la centrele de plasament din oras. Maine este Vinerea Mare sau Vinerea Neagra, ziua in care a patimit si a fost rastignit Iisus Hristos. Unii crestini tin un post sever, in asteptarea Invierii si a sarbatorii Pastelui.