În Marea Baltică a fost descoperită o megastructură, veche de peste 10.000 de ani. Ar putea schimba multe teorii

structura pietre epoca de piatra
Shutterstock

O megastructură descoperită în Marea Baltică ar putea reprezenta una dintre cele mai vechi structuri de vânătoare cunoscute, folosite în epoca de piatră.

Această megastructură ar putea schimba ceea ce se știe despre modul în care trăiau vânătorii-culegători în urmă cu aproximativ 11.000 de ani, notează CNN.

Cercetătorii și studenții de la Universitatea Kiel din Germania au dat prima dată peste șirul surprinzător de pietre situate la aproximativ 21 de metri sub apă în timpul unui studiu geofizic marin de-a lungul fundului mării din Golful Mecklenburg, la aproximativ 9,7 kilometri de coasta orașului Rerik, Germania.

Descoperirea, făcută în toamna anului 2021 la bordul navei de cercetare RV Alkor, a dezvăluit un zid format din 1.670 de pietre care se întindea pe mai mult de o jumătate 1 kilometru. Pietrele, care conectau mai mulți bolovani mari, erau aproape perfect aliniate, ceea ce face să pară puțin probabil ca natura să le fi modelat structura.

După ce cercetătorii au alertat Biroul de Stat pentru Cultură și Conservarea Monumentelor din Mecklenburg-Vorpommern cu privire la descoperirea lor, a început o investigație pentru a determina ce ar putea fi structura și cum a ajuns pe fundul Mării Baltice. Pentru a studia situl au fost folosite echipe de scafandri și un vehicul subacvatic autonom.

Citește și
veverita rosie
Apariția misterioasă a unor veverițe roșii a dus la o descoperire ciudată în New York. Ce au găsit autoritățile
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Echipa a stabilit că zidul a fost probabil construit de comunitățile din Epoca de Piatră pentru a vâna reni în urmă cu peste 10.000 de ani.

Un studiu care descrie structura a fost publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Investigațiile noastre indică faptul că o origine naturală a zidului de piatră subacvatic, precum și o construcție în timpurile moderne, de exemplu în legătură cu instalarea de cabluri submarine sau cu recoltarea de piatră, nu sunt foarte probabile. Dispunerea metodică a numeroaselor pietre mici care leagă bolovanii mari, care nu se pot mișca, vorbește împotriva acestui lucru", a declarat într-un comunicat autorul principal al studiului, Dr. Jacob Geersen, cercetător principal la Institutul Leibniz pentru cercetarea Mării Baltice din Germania.

Întoarcere în timp

Potrivit studiului, zidul a fost construit probabil cu peste 10.000 de ani în urmă, de-a lungul țărmului unui lac sau al unei mlaștini. La acea vreme, rocile erau abundente în zonă, lăsate în urmă de ghețarii care s-au deplasat prin peisaj.

Însă studierea și datarea structurilor scufundate este incredibil de dificilă, astfel că echipa de cercetători a trebuit să analizeze modul în care a evoluat regiunea pentru a determina vârsta aproximativă a zidului. Au colectat mostre de sedimente, au creat un model 3D al zidului și au reconstruit virtual peisajul în care a fost construit inițial.

FOTO, josCercetătorii au reconstituit virtual cum arăta probabil zidul în epoca de piatră. - P. Hoy, Universitatea din Rostock, model creat cu Agisoft Metashape de J. Auer, LAKD M-V.

Nivelul mării a crescut semnificativ după sfârșitul ultimei ere glaciare, în urmă cu aproximativ 8.500 de ani, ceea ce ar fi dus la inundarea zidului și a unor mari părți din peisaj, potrivit autorilor studiului.

Dar lucrurile stăteau altfel în urmă cu aproape 11.000 de ani.

"În acest moment, întreaga populație din întreaga Europă de Nord era probabil sub 5.000 de persoane. Una dintre principalele lor surse de hrană erau turmele de reni, care migrau sezonier prin peisajul postglaciar cu vegetație rară", a declarat, într-un comunicat, coautorul studiului, Dr. Marcel Bradtmöller, asistent de cercetare în preistorie și istorie timpurie la Universitatea din Rostock, Germania.

"Zidul a fost probabil folosit pentru a ghida renii într-un blocaj între malul lacului adiacent și zid, sau chiar în lac, unde vânătorii din Epoca de Piatră puteau să-i ucidă mai ușor cu armele lor".

Vânătorii-culegători foloseau sulițe, arcuri și săgeți pentru a-și prinde prada, a spus Bradtmöller.

Este posibil ca o structură secundară să fi fost folosită pentru a crea gâtul de sticlă, dar echipa de cercetare nu a găsit încă nicio dovadă în acest sens, a spus Geersen. Cu toate acestea, este probabil ca vânătorii să fi ghidat renii în lac, deoarece animalele înotau greu, a spus el.

Iar comunitatea de vânători-culegători părea să recunoască faptul că renii vor urma calea creată de zid, au spus cercetătorii.

"Se pare că animalele sunt atrase de astfel de structuri liniare și că ar prefera să urmeze structura, în loc să încerce să o traverseze, chiar dacă aceasta are doar 0,5 metri înălțime", a spus Geersen.

Descoperirea schimbă modul în care cercetătorii se gândesc la grupurile foarte mobile, cum ar fi vânătorii-culegători, a declarat Bradtmöller. Construirea unei structuri permanente masive, precum zidul, implică faptul că aceste grupuri regionale ar fi putut fi mai concentrate pe locație și teritoriu decât se credea anterior, a spus el.

Locuri de vânătoare din întreaga lume

Descoperirea marchează prima structură de vânătoare din epoca de piatră din regiunea Mării Baltice. Dar alte structuri de vânătoare preistorice comparabile au fost găsite în alte părți ale globului, inclusiv în Statele Unite și Groenlanda, precum și în Arabia Saudită și Iordania, unde cercetătorii au descoperit capcane cunoscute sub numele de "zmee ale deșertului".

Pereți de piatră și jaluzele de vânătoare construite pentru vânătoarea de caribu au fost găsite anterior pe fundul lacului Huron din Michigan și descoperite la o adâncime de 98 de picioare (30 de metri). Construcția și amplasarea zidului din Lacul Huron, care include un mal de lac pe o parte, este cel mai asemănătoare cu cea a zidului din Marea Baltică, au declarat autorii studiului.

Între timp, oamenii de știință își continuă investigațiile în Marea Baltică folosind dispozitive sonare și de sondare, precum și planificând viitoarele scufundări pentru a căuta descoperiri arheologice. Doar prin combinarea expertizei celor din domenii precum geologia marină, geofizica și arheologia sunt posibile astfel de descoperiri, a spus Geersen.

Înțelegerea locației structurilor și artefactelor pierdute pe fundul mării este esențială, deoarece cererea pentru zonele offshore crește din cauza turismului și pescuitului, precum și a construcției de conducte și parcuri eoliene, a spus el. Și alte comori nedescoperite pe fundul Mării Baltice ar putea eventual să arunce mai multă lumină asupra vechilor comunități de vânători-culegători.

"Avem dovezi pentru existența unor ziduri de piatră comparabile în alte locații din (Golful Mecklenburg). Și acestea vor fi cercetate sistematic", a declarat, într-un comunicat, coautorul studiului, Dr. Jens Schneider von Deimling, cercetător în cadrul grupului de geofizică marină și hidroacustică de la Universitatea Kiel.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
Citește și...
FOTO. Descoperire spectaculoasă în Tulcea, în timp ce primăria lucra pe o stradă: ”Dumnezeu ştie ce era acolo”
FOTO. Descoperire spectaculoasă în Tulcea, în timp ce primăria lucra pe o stradă: ”Dumnezeu ştie ce era acolo”

Autoritățile locale din Tulcea au făcut o descoperire importantă în timp ce lucrau la un proiect  de realizare a sistemului de preluare a apelor pluviale pe o stradă din oraş.

Apariția misterioasă a unor veverițe roșii a dus la o descoperire ciudată în New York. Ce au găsit autoritățile
Apariția misterioasă a unor veverițe roșii a dus la o descoperire ciudată în New York. Ce au găsit autoritățile

Apariția bruscă a unor veverițe de culoare roșie în New York a stârnit confuzie. Anchetatorii au demarat o anchetă și au decoperit că acestea au fost vopsite în mod intenționat și eliberate în natură, scrie Miami Herald.

 

Descoperirea care „schimbă fundamental” istoria oamenilor din Europa. Ce s-a găsit într-o peșteră adâncă de 8 metri
Descoperirea care „schimbă fundamental” istoria oamenilor din Europa. Ce s-a găsit într-o peșteră adâncă de 8 metri

Fragmente microscopice de proteină și ADN care au fost extrase din oase descoperite într-o peșteră adâncă de 8 metri dezvăluie faptul că oamenii de Neanderthal și Homo sapiens au locuit alături unii de ceilalți în același timp, în urmă cu 45.000 de ani.

Recomandări
INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”
INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”

Sebastian Burduja, candidat PNL la Primăria Capitalei, este încrezător în șansele sale în cursa pentru șefia PMB.

Stare de asediu în Istanbul. Violențe la manifestațiile de 1 Mai. Peste 40.000 de polițiști arestează protestatari. VIDEO
Stare de asediu în Istanbul. Violențe la manifestațiile de 1 Mai. Peste 40.000 de polițiști arestează protestatari. VIDEO

Istanbulul este în stare de asediu după violențele izbucnite la manifestațiile de 1 Mai. Sute de oameni au fost reţinuţi de forţele de ordine, relatează AFP.

Ucraina ridică în aer avioanele de luptă F-16. Kievul a anunțat de când vor începe să facă ravagii pe front
Ucraina ridică în aer avioanele de luptă F-16. Kievul a anunțat de când vor începe să facă ravagii pe front

Kievul a transmis că va începe să opereze cu avioanele de luptă F-16 mai curând de cât se preconiza.