Primul lider european care s-a întâlnit cu Putin, după invadarea Ucrainei. „El crede că Rusia câștigă războiul”
Cancelarul austriac Karl Nehammer – singurul lider european care s-a întâlnit cu Vladimir Putin după invadarea Ucrainei - a declarat că președintele rus crede că Rusia câștigă războiul.
Într-un interviu acordat postului NBC, Nehammer a spus că discuția cu președintele rus la Moscova de săptămâna trecută nu a fost deloc prietenoasă, descriind-o drept „directă și dură”.
„Cred că acum este în propria sa logică de război. El crede că războiul este necesar pentru garanțiile de securitate pentru Federația Rusă. Nu are încredere în comunitatea internațională. El dă vina pe ucraineni pentru genocidul din regiunea Donbas”, a spus Karl Nehammer.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Şeful guvernului de la Viena a făcut sâmbăta trecută o vizită la Kiev, unde a discutat cu Volodimir Zelenski. Luni, el a mers la Moscova pentru o întrevedere cu Vladimir Putin, fiind primul lider european care s-a întâlnit cu preşedintele rus după începutul invaziei în Ucraina, pe 24 februarie.
După întâlnirile cu Zelenski și Putin, Nehammer a spus este de părere că „ambii sunt într-o stare mintală de război, dar ambii ştiu că acesta trebuie să se termine la un moment dat", potrivit Agerpres.
Cancelarul a adăugat că se teme că mai întâi conflictul armat va escalada în regiunea Donbas din estul Ucrainei. "Ambele părţi se pregătesc pentru o luptă foarte intensă şi, din punct de vedere uman, devastatoare", a declarat el agenţiei APA, preluată de dpa.
Ambele convorbiri s-au concentrat asupra negocierilor de pace ruso-ucrainene. În ciuda oricărui optimism privind aceste tratative, ele nu vor fi suficiente pentru a opri bătăliile care urmează în Donbas, deja controlat parţial de etnicii ruşi, care conduc din 2014 două republici secesioniste. Nehammer a afirmat însă că dialogul dovedeşte că nu s-au închis toate căile către un final negociat al conflictului.
"Marea întrebare va fi: este posibil un sfârşit onorabil al acestui război pentru ambele părţi?", a spus cancelarul.