Primii cetățeni străini au părăsit Fâșia Gaza. Zeci de ambulanțe au intrat pentru a prelua civili răniți
După zile de așteptare chinuitoare, primii cetățeni străini au părăsit miercuri Fâșia Gaza pe la punctul de frontieră Rafah, la granița cu Egiptul. În jur de 500 de persoane au această șansă.
În același timp, zeci de ambulanțe au intrat pe teritoriul palestinian pentru a prelua peste 80 de civili grav răniți.
Anunțul vine după ce marți o tabărără de refugiați din nordul Fâșiei a fost distrusă de un atac al Israelului. Oficialii de la Tel Aviv spun că îi vizau pe teroriștii Hamas.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional.
După un acord mediat de Qatar între Egipt, Hamas și Israel, puțin înainte de ora 10 dimineața, zeci de ambulanțe și camioane care transportă ajutoare umanitare au intrat în Fâșia Gaza, pe la punctul de trecere de la Rafah.
Scopul principal este acela de a le permite răniților și cetățenilor cu pașapoarte străine să părăsească enclava. Acest acord este separat de orice negocieri privind criza ostaticilor din Gaza, au declarat unele surse pentru CNN.
Se întâmplă la o zi după un bombardament israelian la tabăra de refugiați Jabalia, din nordul Fâșiei. Peste 20 de locuințe au fost distruse. Zeci de oameni au ajuns la spital. Alții sunt încă prinși sub dărâmături.
Rafael Romo, CNN: "Tabăra de refugiați Jabaliya este cea mai mare dintre cele 8 tabere de refugiați existente în Fâșia Gaza, potrivit ONU. Peste 100.000 de persoane trăiesc acolo. Este situată la nord de orașul Gaza și este cea mai apropiată tabără de punctul de trecere a frontierei Erez, care, înainte de război, lega Gaza de Israel".
Armata israeliană își extinde operațiunile în Fâșia Gaza
Forțele israeliene și-au asumat responsabilitatea pentru atac. Dar, au spus că îl vizau pe Ibrahim Bihari, un important lider Hamas care a contribuit la operațiunea lansată de mișcarea palestiniană împotriva Israelului pe 7 octombrie.
Lt. col. Richard Hecht, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: "Din păcate, (Biari) se ascundea, din nou, așa cum obișnuiesc (teroriștii Hamas), în spatele civililor".
Lt. col. Jonathan Conricus, purtător de cuvânt al armatei israeliene: "Acest Ibrahim Biari, care a fost vizat, era comandant de batalion și conducea operațiunile de atac împotriva Israelului. El și alți zeci de combatanți inamici se aflau într-un complex de tuneluri, sub pământ. Am lovit acel complex de tuneluri, iar asta a dus la prăbușirea lui. Din evaluarea noastră, zeci de luptători Hamas au fost uciși".
Hamas neagă afirmațiile israelienilor și spune că Ibrahim Biari nu se afla în acel moment în tabăra de refugiați. În schimb, anunță că au murit cel puțin 7 ostatici.
La rândul lor, țări precum Arabia Saudită, Iran, Iordania și Egipt, precum și Ministerul palestinian de Externe, au condamnat raidul de marți.
Lovitura a avut loc în aceeași zi în care în Fâșia Gaza au intrat cele mai multe camioane cu ajutoare umanitare din ultimele 3 săptămâni. Cele 66 de vehicule conțineau alimente, apă și medicamente. Resurse extrem de importante în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că o „catastrofă de sănătate publică este iminentă” în Gaza.
Léo Cans, șeful de misiune al organizației Medici fără Frontiere în Palestina: "Îi operăm pe copii fără anestezie, copii cu fața arsă complet. Nu avem morfină pentru ei".
În tot acest calvar, accesul la internet și telefonie a fost din nou întrerupt în enclavă, pentru a doua oară în ultima săptămână.
Dar, în nordul Fâșiei Gaza, armata israeliană își extinde operațiunile de la o zi la alta. În cele mai recente fotografii date publicității se văd consecințele loviturilor aeriene și ale atacurilor terestre.
Oficialii de la Tel Aviv spun că au atacat peste 11.000 de ținte teroriste de la începutul războiului. Tabăra adversă a făcut un alt anunț.
Abu Obeida, purtător de cuvânt al Brigăzilor al-Qassam: ”Am informat intermediarii că vom elibera un anumit număr de cetăţeni străini în următoarele zile".
Pe de altă parte, la Londra, peste o sută de protestatari s-au adunat marți seară, la o oră de vârf, în gara Liverpool Street și au cerut încetarea focului în conflictul dintre Israel și Hamas.
Sursa: Pro TV
Etichete: razboi, israel, straini, parasit, hamas, Fâșia Gaza,
Dată publicare:
01-11-2023 13:33