Israelul a bombardat o tabără de refugiați din Fâșia Gaza. Hamas anunță 50 de morți. Un comandant al grupării a fost eliminat

atac jabalia, fasia gaza
Foto: Profimedia

Forțele israeliene au bombardat, marţi după-amiază, o tabăra de refugiaţi Jabalia, în nordul Fâşiei Gaza. Gruparea Hamas susţine că cel puţin 50 de palestinieni au fost uciși în atac. 

Armata israeliană a anunțat că bombardamentul a vizat infrastructura folosită de teroriști. Un comandant și mai mulți membri ai grupării Hamas au fost eliminați.

Război Israel-Hamas: Desfășurarea evenimentelor de marți, 31 octombrie

UPDATE Mai mulți oficiali din Statele Unite afirmă că Israelul nu vizează civili și că face eforturi pentru a minimiza daunele provocate populației din Gaza, în ciuda unei explozii masive produse marți în tabăra de refugiați Jabalya, care s-a soldat cu numeroase victime.

Citește și
Romania
UEFA a decis. Ce se întâmplă cu meciul României cu Israel

Locotenent-colonelul Richard Hecht, din cadrul Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), a declarat pentru CNN că atacul aerian viza un comandant Hamas, pe care l-a acuzat că „se ascunde, așa cum fac ei, în spatele civililor". Decesele civililor, a mai spus Hecht, reprezintă „tragedia războiului".

Cu toate acestea, Hamas a negat cu tărie prezența unuia dintre liderii săi în tabără, Hazem Qassem, a declarat marți un purtător de cuvânt al grupării într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, a declarat marți că armata israeliană nu „țintește în mod deliberat civili, spre deosebire de Hamas".

Ryder a spus că nu poate „vorbi despre lovituri israeliene individuale", dar a precizat că Pentagonului „îi pasă de victimele civile și am spus clar, atât în public, cât și în privat, despre preocuparea noastră pentru protecția vieților nevinovate și respectarea legii războiului".

Casa Albă a declarat că a văzut „indicii" că Israelul încearcă să protejeze civilii. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a calificat drept „toate tragediile" decesele în urma atacului asupra taberei de refugiați Jabalya și a declarat că SUA vor „continua să lucreze cu israelienii cu privire la necesitatea de a respecta viața umană și de a încerca să limiteze numărul victimelor civile".

Întrebat dacă ar merge atât de departe încât să spună că Israelul nu reușește să minimizeze cu succes victimele civile în Gaza, Kirby a răspuns: „Este evident pentru noi că ei încearcă să minimizeze [victimele civile]".

Între timp, Departamentul de Stat nu a dorit să comenteze atacul israelian asupra taberei de refugiați din Jabalya, cu excepția faptului că a spus, în general, că SUA a spus Israelului că trebuie să minimizeze pagubele civile.

UPDATE Ministerele de Externe egiptean, iordanian şi saudit au emis marţi seara declaraţii prin care au condamnat loviturile israeliene din tabăra de refugiaţi Jabalia, potrivit News.ro.

Egiptul a descris atacurile aeriene israeliene de la Jabalia ca fiind "inumane" şi o "încălcare flagrantă a dreptului internaţional" şi a avertizat asupra consecinţelor "atacurilor nediscriminatorii asupra civililor din spitale şi din jurul acestora, unde aceştia se refugiază". Cairo solicită, de asemenea, comunităţii internaţionale să intervină pentru a opri atacurile israeliene şi pentru a oferi ajutor umanitar locuitorilor din Gaza.

Iordania a condamnat, de asemenea, atacul israelian "în termenii cei mai fermi", considerând Israelul responsabil pentru ultimele evoluţii. Ammanul a condamnat, de asemenea, escaladarea continuă din Cisiordania şi violenţele coloniştilor evrei împotriva palestinienilor.

Arabia Saudită a transmis că "respinge total atacurile repetate ale forţelor de ocupaţie israeliene asupra unor locuri pline de civili".

UPDATE Mai mulți membri ai grupării Hamas au fost uciși alături de comandantul lor în atac. Aceștia se aflau „atât în clădire cât și în subteran”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), Daniel Hagari, conform BBC.

Acesta a mai precizat că prăbuşirea tunelurilor teroriste subterane a antrenat dărâmarea unor clădiri din apropiere, care „aveau o infrastructură extinsă”.

„Scopul acelei infrastructuri era să permită activități teroriste împotriva forțelor noastre”, a mai spus Hagari, care a precizată că întreaga infrastructură s-a prăbușit.

UPDATE Armata israeliană a confirmat că a bombardat marţi tabăra de refugiaţi din Jabaliya în Fâşia Gaza, afirmând că a ucis acolo un comandant al Hamas care era, potrivit ei, unul dintre responsabilii pentru atacul lansat în Israel de mişcarea palestiniană pe 7 octombrie, informează AFP.

„Eliminarea lui a avut loc în cadrul unei ample operaţiuni de luptă împotriva teroriştilor şi infrastructurilor teroriste ce aparţin batalionului central din Jabaliya, care a preluat controlul asupra unor clădiri civile în Fâşia Gaza", a subliniat armata israeliană, potrivit Agerpres.

---

Ministerul Sănătăţii condus de Hamas şi directorul spitalului indonezian din apropiere au declarat că cel puţin 50 de persoane au fost ucise.

Forţele de apărare israeliene (IDF) nu au făcut încă niciun comentariu. Israelul declarase anterior că forţele sale au luptat împotriva unor bărbaţi înarmaţi din Hamas în interiorul vastei reţele de tuneluri a militanţilor de sub Gaza.

Directorul spitalului indonezian din Gaza a declarat pentru Al Jazeera că peste 50 de palestinieni au fost ucişi şi 150 au fost răniţi în urma loviturilor aeriene israeliene asupra unei zone dens populate din tabăra de refugiaţi Jabalia, în nordul Fâşiei Gaza.

Agenţia franceză de ştiri AFP a fost la faţa locului în Jabalia, o tabără de refugiaţi foarte aglomerată, şi afirmă că imaginile de la faţa locului arată cel puţin 47 de cadavre recuperate dintre dărâmături.

Ragheb Aqal, un rezident, a declarat că s-a simţit ca şi cum „un cutremur" ar fi zguduit zona, relatează BBC.

În imaginile surprinse de un fotograf Reuters aflat la faţa locului, o zonă semnificativă din tabăra de refugiaţi Jabalia pare să fi fost făcută una cu pământul.

Multe dintre imagini sunt prea şocante pentru a fi publicate, dar arată cratere mari ale impactului, înconjurate de molozul şi oţelul clădirilor prăbuşite care s-au împrăştiat peste tot. Mai multe imagini par să arate copii morţi sau grav răniţi.

Situată la nord de oraşul Gaza, tabăra Jabalia este cea mai mare dintre cele opt tabere de refugiaţi din Gaza. Puţin peste 116.000 de refugiaţi palestinieni au fost înregistraţi acolo de către ONU în iulie 2023.

Refugiaţii au început să se stabilească în tabără după războiul din 1948. Este o zonă mică, dar dens populată, acoperind doar 1,4 km pătraţi, şi este formată în mare parte din clădiri rezidenţiale.

Jabalia are 26 de şcoli în 16 clădiri şcolare, un centru de distribuire a alimentelor, două centre de sănătate, o bibliotecă şi şapte puţuri pentru apă. Împreună cu tabăra Shati, Jabalia se află în zona pe care Israelul a declarat-o zonă de evacuare.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Alte două persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română, sunt ostatice în Fâșia Gaza. Anunțul făcut de MAE
Alte două persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română, sunt ostatice în Fâșia Gaza. Anunțul făcut de MAE

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că alți doi cetățeni cu dublă cetățenie, israeliană și română, cu domiciliul în Statul Israel, sunt în prezent ostatici în Fâșia Gaza.  

UEFA a decis. Ce se întâmplă cu meciul României cu Israel
UEFA a decis. Ce se întâmplă cu meciul României cu Israel

Meciul dintre naţionalele de fotbal ale Israelului şi României, din Grupa I a preliminariilor EURO 2024, va avea loc pe stadionul Pancho din Felcsut (Ungaria), a anunţat FRF pe site-ul său oficial.

„Eroinele din Batalionul Caracal”: Cum au reușit femeile soldat din Israel să ucidă 100 de teroriști Hamas într-o singură zi
„Eroinele din Batalionul Caracal”: Cum au reușit femeile soldat din Israel să ucidă 100 de teroriști Hamas într-o singură zi

Chiar în ziua de 7 octombrie, atunci când teroriștii Hamas au lansat atacul-surpriză pe teritoriul Israelului, 100 dintre militanți au fost uciși de femei din armata israeliană.

Joe Biden, șantajat din cauza răboiului dintre Israel și Hamas. Avertismentul primit de liderul SUA
Joe Biden, șantajat din cauza răboiului dintre Israel și Hamas. Avertismentul primit de liderul SUA

Musulmanii americani s-au răzvrătit împotriva președintelui SUA, Joe Biden, și l-au avertizat că fără o încetare a focului în Gaza, nu va conta pe voturile lor în 2024.

Războiul dintre Israel şi Hamas amplifică riscurile pentru economia mondială
Războiul dintre Israel şi Hamas amplifică riscurile pentru economia mondială

Pe măsură ce războiul dintre Israel şi Hamas se apropie de a patra săptămână, riscurile pentru economia globală cresc, a declarat luni economistul Mohamed el-Erian, transmite CNBC.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.