Presedintele Ucrainei: exista riscul REPETARII dezastrului de la Cernobil. Tara pe care o acuza de "terorism nuclear"


Ultimul update: Vineri 29 Aprilie 2016 07:08
Data publicarii: Marti 26 Aprilie 2016 16:30
Categorie: Stiri externe
presedintele Ucrainei Petro Porosenko, la comemorarea a 30 de ani de la dezastrul de la Cernobil

Petro Porosenko transmite un mesaj ingrijorator referitor la securitatea nucleara a regiunii noastre, la 30 de ani de la catastrofa de la Cernobil.

"Agresiunea ruseasca [...] a creat riscul repetarii unui dezastru nuclear pe teritoriul tarii noastre”, a declarat Porosenko, cu prilejul comemorarii catastrofei de la Cernobil, conform agentiei ucrainene de stiri Interfax. El a precizat ca lupte intense s-au dat la circa 200 de kilometri de centrala atomoelectrica Zaporojia din Enerhodar, cea mai mare din Europa si a cincea ca marime din lume.

De altfel, aceasta a fost tinta unei tentative armate de preluare a controlului in mai 2014, comisa de atacatori ce pretindeau ca sunt activisti ai miscarii extremiste „Sectorul de Dreapta”. Iar expertii Greenpeace au avertizat ca exista riscul ca centrala sa fie lovita de tirurile artileriei din regiunea separatista Donetk. Porosenko a facut aluzie la incidentul de acum 2 ani, spunand ca Rusia „a planuit operatiuni militare si producerea de haos” in locuri „unde se afla facilitati extrem de periculoase”.

Citeste si: Reactia autoritatilor romane dupa anuntul presei ruse despre un posibil incident la o centrala nucleara din Ucraina

Liderul de la Kiev a precizat ca masurile de securitate la centralele nucleare ucrainene au fost intarite, pentru a le proteja de posibile atacuri ale unor „grupari teroriste” care ar intentiona sa le saboteze. „Lupta impotriva teroritmului nuclear trebuie sa fie coordonatala nivel international”, a spus Porosenko.

El s-a referit in mod direct si la arsenalul de arme atomice al Moscovei. „Kremlinul desfasoara elemente ale potentialului sau nuclear in Crimeea sub ocupatie ruseasca. Noi si partenerii nostri trebuie sa imbunatatim garantiile de securitate date de puterile nucleare tarilor care nu detin arme de distrugere in masa”.
 

Sursa: Interfax

VIDEO PROTVPLUS.RO