Reactia autoritatilor romane dupa anuntul presei ruse despre un posibil incident la o centrala nucleara din Ucraina
Citand un presupus raport secret, presa rusa a provocat panica. A anuntat ca un incident de sambata, de la cea mai mare centrala nucleara din Ucraina, a fost mult mai grav decat se anuntase.
Autoritatile ucrainene, ca si cele europene, spun ca nu e adevarat. Alertate, si autoritatile de la noi au facut masuratori, constatand ca radioactivitatea e normala.
Totul a pornit de la oprirea reactorului 6 al Centralei de la Zaporojie, din Ucraina, care e si cea mai mare din Europa. Ar fi fost al doilea incident de acest fel intr-o singura luna. Insa autoritatile ucrainene au dat asigurari ca nu s-au produs scurgeri radioactive.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Petre Min, reprezentant al CNCAN: "Centrul de la Viena este centrul unde se raporteaza absolut orice incident de pe mapamond. In reteaua de monitorizare nu aveam absolut niciun indiciu de crestere a nivelului."
Marti seara, insa, presa rusa pro-Kremlin ar fi intrat in posesia unui raport secret care afirma ca nivelul de radioactivitate a crescut de 16,8 ori peste limitele normale. Avand in vedere ca in Ucraina a avut loc cel mai grav accident nuclear din istorie, cel de la Cernobil, informatiile din presa rusa au provocat panica.
Ingrijorati ca eventualele particulele radioactive ar putea ajunge si pe teritoriul Romaniei, reprezentanti ai Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatii Nucleare au cerut un raport oficial de la Viena. In paralel, in tara noastra au fost facute masuratori, pentru a fi verificat nivelul radioactivitatii.
Petre Min: "Ne-au raspuns oficial ca stirile nu sunt reale. In permanenta se monitorizeaza radioactivitatea mediului. In ultima saptamana nu a fost raportata nicio crestere a nivelului radioactivitatii mediului."
La mijloc ar putea fi o tentativa de dezinformare pornita de la Moscova. Dupa schimbarea regimului de la Kiev, autoritatile ucrainene vor sa renunte la combustibilul nuclear rusesc pentru centralele lor si sa-l cumpere de la americani.
Moscova s-a opus insa vocal, sustinand ca o asemenea schimbare ar pune in pericol siguranta ucrainenilor si a tuturor europenilor.