Cauza incendiilor de la Cernobil, descoperita de ucraineni. Cine a intretinut norul radioactiv care putea afecta si Romania

Ultima actualizare: 29-09-2015 07:05
incendiu Cernobil iunie

Scandal urias in Ucraina, unde sanatatea a milioane de oameni a fost pusa in pericol din cauza coruptiei oficialilor.
 

Incendiile uriase de vegetatie care au izbucnit in ultimele luni in zona din jurul centralei de la Cernobil au o explicatie uluitoare. Potrivit Kyiv Post, o ancheta facuta in ultimele luni de oficialii de la Kiev a aratat ca perimetrul de protectie al centralei a incaput de ani buni pe mainile unei retele de coruptie condusa de Iuri Antipov, seful Agentiei de Stat pentru Controlul Zonei de Excludere.

Antipov a fost demis pe 23 septembrie, dupa ce pe numele sau s-au adunat acuzatii, unele chiar de la fostul sef al centralei, Serhii Parasin. Acesta spune ca Antipov a creat o adevarata mafie in zona, inlaturandu-i din functii pe cei care nu ii platesc “taxa de protectie” si inlocuindu-i cu acoliti de-ai sai.

Antipov e banuit ca ar fi oprit intentionat lucrarile pentru construirea unui sarcofag special in jurul reactorului de la Cernobil, astfel ca statul ucrainean risca acum sa plateasca despagubiri de sute de milioane de euro firmelor europene care contractasera aceste lucrari.

Mai mult, el ar fi intretinut incendiile de vegetatie, deoarece astfel putea cere mai multa motorina pentru autospecialele de pompieri, carburant pe care apoi il vindea la negru. Un alt motiv pentru care Antipov era interesat ca in zona sa aiba loc cat mai multe incendii este ca astfel poate defrisa ilegal padurile din jurul Cernobilului, vanzand apoi lemnul.

In luna aprilie a acestui an, incendiile, extinse pe sute de hectare, au pus pe jar si autoritatile de la Bucuresti. La Ministerul Mediului a fost instituit atunci un comitet de urgenta, dupa ce ideea ca norul si cenusa rezultate din arderea unor plante radioactive ar putea ajunge la noi a speriat autoritatile.

Probabilitatea ca un astfel de nor de fum sa ajunga in Romania este totusi redusa, deoarece nu este atat de consistent incat sa poata fi purtat de curentii de aer 500 de kilometri pana in Romania. Insa in zona se pot resimti efectele. Expertii internationali au atras atentia chiar la inceputul acestui an ca o mare cantitate de izotopi periculosi au ramas in padurile de langa Cernobil si ar putea fi raspanditi de incendii.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO