Presă: Rusia ar fi donat Moldovei vaccinurile Sputnik V refuzate de Slovacia pentru că difereau de cele oficiale

Dată publicare: 24-04-2021 21:32
Dată actualizare: 24-04-2021 21:42


Presă: Rusia ar fi donat Moldovei vaccinurile Sputnik V refuzate de Slovacia pentru că difereau de cele oficiale

Rusia ar fi donat Republicii Moldova dozele de vaccin Sputnik V pe care Slovacia le-a refuzat după ce a descoperit că diferă de cele prezentate oficial și trimise spre omologare la Agenția Europeană a Medicamentului.

 

Republica Moldova ar fi primit cadou din partea Rusiei dozele de vaccin anticovid Sputnik V refuzate de Slovacia, care a descoperit că acestea diferă de cele prezentate oficial, scrie publicația Timpul.

Moldova a primit sâmbătă pe aeroportul din Chișinău 142.000 de doze de vaccin Sputnik V ca donație din partea Rusiei, un alt lot de încă 40.000 de doze urmând a fi recepționat în zilele următoare.

În avionul venit de la Moscova s-a aflat și fostul președinte Igor Dodon, alături de mai mulți oficiali ruși din partidul de guvernământ al lui Vladimir Putin.

 

Maia Sandu i-a scris lui Putin pentru a-i cere o donație de Sputnik V

 

Dodon a spus sâmbătă că a venit în Moldova cu o încărcătură valoroasă de ajutor umanitar de la „prietenii noștri ruși - 142.000 de doze de vaccin Sputnik-V coronavirus”.

Și președintele Moldovei, Maia Sandu, a scris sâmbătă pe Facebook despre acest transport: „Mulțumim Federației Ruse pentru această donație acordată țării noastre, care deschide posibilitatea extinderii categoriilor de persoane vaccinate”.

Asta după ce șefa statului moldovean a recunoscut la sfârșitul lunii martie că i-a scris lui Putin pentru a-i cere ajutorul sub forma unei donații de vaccin Sputnik V împotriva Covid-19.

„Am vorbit cu domnul ambasador (al Rusiei, Oleg Vasnetsov- n.red.) și a spus că nu există încă nicio oportunitate de a cumpăra vaccin. Dar ar putea ajunge în Moldova sub forma unui ajutor umanitar. Domnul ambasador nu a putut spune când și cât vaccin ar putea Rusia dona, nu depinde de el. Am scris o scrisoare către președintele Rusiei cerând asistență”, a spus atunci Maia Sandu.

Dozele trimise acum de Rusia în Moldova ar putea fi însă chiar cele refuzate de Slovacia la începutul lunii aprilie, după ce autoritatea slovacă de reglementare a medicamentelor a anunțat, pe 1 aprilie, că loturile de vaccin Sputnik V pe care le-a primit diferă de cele evaluate de cercetătorii internaționali și de agenția de reglementare europeană.

 

Rusia a catalogat acuzațiile Slovaciei ca ”sabotaj” și ”fake news” 

 

Slovacia a importat 200.000 de doze din vaccinul Sputnik V în urmă cu o lună, fiind al doilea stat membru al Uniunii Europene care a făcut o astfel de comandă, după Ungaria, deși serul dezvoltat la Moscova nu are încă aprobarea autorităților europene.

Spre deosebire însă de Ungaria, Slovacia nu a început direct administrarea vaccinului, iar ministerul slovac al Sănătății a cerut o evaluare din partea agenției de reglementare a țării.

Agenția slovacă a concluzionat că dozajul vaccinului livrat diferă de forma produsului care este în acest moment evaluat de Agenția Europeană a Medicamentului.

Autoritatea slovacă a mai precizat că dozele au, de asemenea, caracteristici diferite față de cele folosite în studiile și evaluările publicate de jurnalul științific The Lancet.

Fondul suveran rus care se ocupă de comercializarea vaccinului Sputnik a negat acuzațiile aduse de slovaci, pe care le-a catalogat drept ”sabotaj” și „fake news”.

 

Lotul de Sputnik V, primit la Chișinău de lideri de la Tiraspol

 

„Fondul suveran rus a trimis o scrisoare în data de 6 aprilie 2021 prin care cere returnarea dozelor de vaccin, ca urmare a multiplelor încălcări ale contractului. Ele vor fi folosite în alte țări”, se arată într-un comunicat pe pagina de Twitter a vaccinului.

Care sunt aceste țări și dacă includ ele și Moldova este însă o informație secretă. Potrivit publicației citate, toate încercările de afla oficial sursa acestui lot de vaccin nu s-au soldat cu succes.

Primul transport de Sputnik V adus de la Moscova la Chișinău a fost recepționat de oficiali ai regimului separatist de la Tiraspol.

Aceasta a fost, de altfel, condiția pusă de Putin pentru cei de la Chișinău: 62.000 din dozele pe care le vor primi trebuie să ajungă în regiunea pro-rusă Transnistria.

 

 

Sursa: StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO