EUobserver: Patru persoane au murit în Rusia după ce au fost vaccinate cu Sputnik V

Dată publicare: 10-04-2021 16:57
Dată actualizare: 10-04-2021 17:00


Sputnik V

Patru persoane au murit recent în Rusia, la scurt timp după ce au fost vaccinate împotriva Covid-19 cu Sputnik V.

Alți șase ruși au avut, de asemenea, complicații medicale după administrarea vaccinului, conform unor documente interne de la RosPotrebNadzor, organ responsabil de campania de vaccinare, relatează EUobserver.

Trei dintre persoanele decedate erau femei în vârstă de 51, 69 și 74 de ani. A patra nu a fost identificată în dosarele divulgate.

Decesele au fost puse pe seama unor probleme la inimă sau plămânii și există posibilitatea să nu fi fost legate de vaccin, se menționează în documentele rusești.

Ceilalți șase pacienți care au avut reacții adverse erau atât bărbați cât și femei, tineri. Unul dintre pacienți avea doar 25 de ani.

Reacțiile adverse au constat în dificultăți de respirație, convulsii, umflături, slăbiciune musculară, hipertensiune arterială, dureri de cap, amețeli și febră.

Autenticitatea unuia dintre dosarele de caz RosPotrebNadzor a fost confirmată oficial de Denis Logunov, virolog senior la Institutul de cercetare Gamaleya din Moscova, care a dezvoltat Sputnik V.

"Am solicitat informații despre acest caz și am obținut un răspuns. Acest caz nu este fals", a declarat Logunoc pentru EUobserver, vorbind despre femeia de 51 de ani care a murit brusc după ce a primit a doua doză de vaccin.

"Cazul a fost investigat. Nu s-a găsit nicio asociere cu vaccinarea", a adăugat Logunov, co-autor al unei lucrări privind siguranța Sputnik V în publicația britanică The Lancet.

Sursa: EU Observer


VIDEO PROTVPLUS.RO