Presa de la Seul: Coreea de Sud si SUA s-au antrenat in vederea unei ocupari a Coreei de Nord

Ultima actualizare: 04-10-2012 22:51
Soldati Coreea de Sud

Manevrele militare comune intre sud-coreeni si americani realizate in august au inclus un scenariu de ocupare si "stabilizare" a Coreei de Nord, a anuntat marti un cotidian sud-coreean, citat de AFP.

Cei doi aliati au exersat deja un scenariu similar in 2010, dar in acest an, rolul trupelor sud-coreene a fost consolidat, Statele Unite ocupand o pozitie de sustinere, potrivit Dong-AIlbo, citat de Mediafax.

Aceste manevre comune intre Seul si Washington au fost in mare parte simulate pe calculator, dar s-au desfasurat si pe teren. Potrivit unui oficial guvernamental de rang inalt, citat de cotidian, exercitiile "Wind of freedom" au inclus antrenamente pentru acordarea de ajutor umanitar Coreei de Nord, dupa o ocupare a teritoriului sau, si restaurarea serviciilor sale administrative.

"Pentru prima data, aceste exercitii au plasat armata sud-coreeana in pozitie de comanda in cadrul operatiunilor de stabilizare a (Coreei de) Nord, sustinuta de Statele Unite", a precizat o sursa militara citata de cotidian.

Un purtator de cuvant al Ministerului sud-coreean al Apararii a refuzat sa comenteze, afirmand ca detaliile cu privire la aceste manevre sunt confidentiale.

Manevrele comune din 20-31 august au generat, asa cum se intampla de fiecare data, indignarea Coreei de Nord, care le considera o repetitie generala inaintea unui atac real.

Exercitiile comune ale SUA si Coreea de Sud - iunie 2012:

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO